Årets historiske Bog 2018
Menu

Årets historiske Bog 2018

En faglig komité udvælger fem kandidater til prisen fra årets produktion af historiske bøger. Og historie-onlines brugere kan derefter stemme på deres favorit. Afstemningen begynder 16. januar og løber til 15. marts. Prisen sponsoreres af Kulturministeriet og Sydbank. Prisen uddeles på Historiske Dage i Øksnehallen i Kbh. den 30. marts.

Verificer her og stem nedenfor:

Bog nr. 1 Hans Trier: Angst og engle
Hans Trier: Angst og engle. Den spanske syge i Danmark. Gad

1918-1920 ramtes Danmark af en international pandemi, "den spanske syge". Sygdommen kostede 18.000 danskere livet og efterlader sig den dag i dag dybe spor i den enkelte familie. Samtidigt bærer bogen vidnesbyrd om den enorme betydning som det enkelte menneskes mod, beslutsomhed og opofrelse kunne have for de mange.
Bog nr. 2 De Danske Ministerier 1-2
Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olesen: De Danske ministerier 1-2. Gad

EF-medlemskab, jordskredsvalg, oliekriser i 1970’erne – gunstige internationale konjunkturer, fodnotepolitik i 1980’erne og Tamil-sag i begyndelsen af 1990’erne. Med den grundige gennemgang af Anker Jørgensen og Poul Schlüters regeringsperioder giver forfatterne et fascinerende indblik i dansk politisk historie. Allerede ved udgivelsen i hhv. 2017 og 2018 et standardværk, der vil blive stående.
Bog nr. 3 Tønnes Bekker-Nielsen: Mare Nostrum
Tønnes Bekker-Nielsen: Mare Nostrum - Romerne og Middelhavet. Syddansk Universitetsforlag

Mare Nostrum er historien om Romerriget set fra havet. Det er en rigtig spændende historie med søslag, troppe- og forsyningstransporter, kampen mod sørøvere og handel fint krydret med uddrag fra antikkens forfattere. Den er fantastisk velskrevet og Tønnes Bekker-Niels leder læseren ubesværet ind i det maritime univers, og fortæller både den militære flåde og handelsflådens historie uden det nogensinde bliver kedeligt
Bog nr. 4 Mikkel Venborg Pedersen: Den perfekte gentleman
Mikkel Venborg Pedersen: Den perfekte gentleman. Mænd, stil og idealer i verden af i går. Gad

"Den perfekte gentleman" dokumenterer i otte faktamættede og velskrevne kapitler, hvordan man i perioden 1870-1914 tilstræbte at forme det fuldendte mandlige individ - "en gentleman" i så vel moralsk som materielt henseende. En proces, der involverede alt fra gode bordmanerer til ridderromaner og skægbind.
Bog nr. 5 Poul Duedahl: Velkommen på bagsiden
Poul Duedahl: Velkommen på bagsiden. Danmarkshistorien på vrangen. Gad

Danmarkshistorien på vrangen – eller historiens B-sider – kalder Poul Duedahl sin velskrevne samling af fortællinger om en masse af det, der ikke gik, som det skulle, om danskere i historiens skygge og glemmebog i 1800-tallet. Om lovløshed, kyssekult, sørøveri, kønssygdomme og meget mere. Og dermed også udviklinger og beretninger, der fortæller en anderledes historie om Danmark og danskerne. Som historie-onlines anmelder skrev: ”En perlerække af fantastiske fortællinger.”