Menu

Årets historiske bog 2019

Verificer her og stem nedenfor:

Christian 2.
Bogen giver et nuanceret og kildenært portræt af Kalmarunionens sidste fyrste. Christian 2.s liv og levned bliver løbende sat ind i en større international kontekst. Det bidrager med nye og tankevækkende perspektiver på kongerigets position i renæssancens og reformationstidens Europa

De stridbare danskere
René Karpantschofs har skabt et fantastisk værk om De stridbare danskere fra 1848 til 1920. En forrygende fortælling og et forfriskende opgør med myten om de fredelige danskere og den konsensusprægede udvikling af demokratiet, der sætter perioden i nyt perspektiv. Han har et solidt greb over både de kendte og mindre kendte kilder, som man kan mærke han har været dybt nede i. Et flot vue over hele perioden, alt sammen krydret med mange små og store underbyggede anekdoter og beskrivelser af underklassens og venstrefløjens reaktioner på armod og uretfærdighed i tiden fra 1848 til 1920 og de herskendes modreaktion. En solid akademisk udgivelse, som samtidig er en letlæst beretning, man bare får lyst at læse.
Den yderste grænse
Kan de 200 danske frivillige i det såkaldte Dansk-Baltisk Auxiliær Corps, der over en bare 2-årig periode 1918-1920 deltog i Estlands og Letlands uafhængighedskrig, virkelig bære en bog (i to bind) på 1200 sider? Hos Mikkel Kirkebæk kan de! For den yderste grænse er en historie om meget, meget mere. Om den russiske borgerkrig og det anspændte Europa i kølvandet på den Første Verdenskrig; om Danmark i en afgørende politisk fase, der formede dansk udenrigs- og sikkerhedspolitik i årtier derefter, og om politisk radikalisering og brutalisering. En bog til vore urolige tider med andre ord, og et forbilledligt eksempel på, hvordan en lille historie i de rigtige hænder kan rumme og indramme den store.
Maske og menneske. Asta Nielsen og hendes tid
Bogen om stumfilmstjernen og ikonet Asta Nielsen er ikke en klassisk biografi, hvilket i høj grad er værkets styrke. Thrane, der er mag.art. og dr.phil. i nordisk litteratur, belyser, læser og fortolker Asta Nielsens person og persona fra flere hjørner og vinkler. Hun bryder med kronologien, skriver – og skriver vældig godt - om stjernens tid, om mændene og hattene, billederne og biografen. Maske og menneske er smukt og rigt illustreret, udgivelsen er virkelig en fryd for øjet - her er, med andre ord, tale om fuldfed kvinde- og kulturhistorie.
Irans moderne historie
En samlet introduktion til Irans kultur og historie, der kan nuancere og perspektivere nyhedsmediernes formidling, er mere aktuel en nogensinde. Det har Elling, lektor i Mellemøstenstudier med speciale i Iran, leveret her. Bogen er godt disponeret og så velskrevet, at man læser den som en page-turner. Undervejs bliver man klogere på de (stor)politiske interesser, der har formet landet fra 1800-tallet op til i dag. Ud over de mere traditionelle begivenheds-orienterede kilder, inddrager forfatteren både filmkunst og litteratur, og man får derfor samtidig indsigt i en rig kultur, som den store befolkning deler på tværs af regionale, sociale og religiøse forskelle.