Menu

Årets historiske bog 2020

Stem på din favorit til prisen på 20.000 kr. Afstemningen kører til og med 31. marts 2021. Vi ved desværre ikke endnu, hvornår og hvordan prisen kan uddeles.

Verificer her og stem nedenfor:

1. Hans Henrik Appel: Barrison-feberen. Haase Forlag
Hans Henrik Appel har skrevet en fantastisk bog om et af 1890ernes glemte popfænomener. En kuriøs fortælling om en flok danske søstre, der turnerede rundt i verden med en optræden så fræk, at de ikke måtte vise den i København, og den fungerer overraskende godt som et prisme på tidens kulturelle brudflader. Appels viden om både byudvikling, underholdningsindustri, kropskultur og kønsroller i europæiske og amerikanske storbyer omkring århundredeskiftet er imponerende. Som læser kan man næsten blive lidt overvældet af bogens massive sprudlen af informationer. Heldigvis balanceres det hele af forfatterens fortælleglæde og og flydende pen og det simpelthen eventyrlige stof om Barrison-søstrenes liv og virknings-historie.
2. Steen Andersen: ”Der er intet foruroligende for Danmark”. Syddansk Universitetsforlag
Steen Andersen forener på fornem vis forskningens og formidlingens idealer. Bogen er baseret på et omfattende kildemateriale, og en jætteindsats i arkiverne. Den leverer ny og overraskende viden om et emne, vi troede at kende til hudløshed, og formidler afbalanceret og nuanceret om den historiepolitiske kampplads over dem alle: Besættelsen af Danmark d. 9. april 1940. Og så er den i tilgift både velskrevet og passioneret.
3. Bertel Nygaard: Elvis i Danmark. 65 års populærkultur. Gad
Elvis i Danmark er fortællingen om, hvordan den frække, forførende og farlige Elvis Presley vendte op og ned på 1950'ernes borgerlige og bornerte Danmark. Til ungdommens fryd og moralisternes græmmelse. Bogens forfatter er helt klart fan af Elvis, men formår samtidig at sætte både hoftevrid og anderumpe ind i et større pop-, rock- og kulturhistorisk perspektiv.
4. Pernille Ipsen: Et åbent øjeblik. Da mine mødre gjorde noget nyt. Gyldendal
Et åbent øjeblik: Da mine mødre gjorde noget nyt handler om den danske rødstrømpebevægelse. Det er også en kollektivbiografi om syv kvinder, som alle var med, og som historikeren Pernille Ipsen er vokset op med. De er hendes syv mødre. Bogen skildrer etableringen af det første kvindehus i København, af Femølejren, kvindekollektiver og de legendariske aktioner, der i dag står som milepæle for kvindekampen. Samtidig følger den de syv kvinder tæt, så vi får indblik i deres forskellige sociale baggrunde, motivationer og udvikling. Man får et rørende indblik i, hvordan politisk aktivisme hænger sammen med personligheder og netværk – også når der opstår konflikter og fraktioner. Et åbent øjeblik er gedigen, velskrevet og dybt interessant. Desuden er det en smuk bog.
5. Henrik Horstbøll, Ulrik Langen, Frederik Stjernfelt: Grov Konfækt. Gyldendal
Grov Konfækt er en usædvanlig – og usædvanligt gennemført – historiebog om en væsentlig periode i Danmarkshistorien. Den minutiøse gennemgang af en fascinerende kildesamling perspektiveres og kontekstualiseres sikkert af forfatternes enorme viden, der giver læseren detaljeret indblik i både datidens København og trykkefriheds-skrifternes politiske og idehistoriske nuancer. Bogen er smukt udstyret og spækket med velvalgte illustrationer. Bare ved at bladre i den får man udvidet sin viden om en dramatisk tid, som de fleste kun kender overfladisk fra populærkulturen.