Menu
Forrige artikel

Jacob A. Riis-museum i Ribe.

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 6448

Augustinus Fonden har bevilget 7 mio. kr. til et internationalt museum om Danmarks mest betydningsfulde udvandrer 

Historien om Jacob A. Riis er til en Hollywood-film. Som fattig tømrersvend udvandrede han i 1870 fra Ribe til Amerika på grund af ulykkelig kærlighed til datteren af byens rigmand. 
Han kæmpede sig op fra samfundets bund og blev en af USA’s mest anerkendte personer og nærmeste ven med præsident Theodore Roosevelt. Denne betegnede ham senere som den ideelle amerikaner. 
I øvrigt lykkedes det også for Jacob A. Riis at blive gift med ungdomskæresten.

Hans barndomshjem i Ribe skal nu renoveres og indrettes til museum takket være en meget stor bevilling fra Augustinus Fonden. – Det er ikke tanken at lave en mindestue for Jacob A. Riis, fortæller museumsdirektør Flemming Just. – Vi vil derimod sætte fokus på, hvad det var, han udrettede i sit nye fædreland, og hvorfor han stadig er aktuel. I øjeblikket vises en stor udstilling om ham i New York og snart i Washington. En række parker og bygninger er også opkaldt efter ham.

Ophav til fotodokumentarismen

Internationalt regnes Jacob A. Riis som skaberen af fotodokumentarisme. Han var den første, der kombinerede det skrevne ord med billeder fra den barske virkelighed. 
Det, han skildrede, var de usle vilkår, som immigranterne levede under i New York.

I 1890 udgav han bogen 'How the Other Half Lives' ('Sådan lever den anden halvdel'). Den fik enorm udbredelse og genoptrykkes stadig. Senere fulgte en række andre bøger og et hav af foredrag rundt i hele USA, og han fomåede at ændre den amerikanske boliglovgivning.

- Vi vil også vise, hvad der påvirkede ham, herunder opvæksten i Ribe. En af hans berømte bøger hedder 'The Making of an American'. Skabelsen af national identitet er et evigt aktuelt emne. 
Vi vil også med skiftende særudstillinger give aktuelle eksempler på, hvordan ’den anden halvdel’ lever, f.eks. Jacob Holts 'Amerikanske Billeder', eller vise eksempler på spændende historiske fotografer.

Med den store bevilling kan den gamle bygning i Sortebrødregade 3 blive gennemrenoveret. Den proces vil gå i gang i begyndelsen af 2017. 
Der skal stadig findes flere midler til selve museumsdelen. Her håber museumsdirektøren på, at der bl.a. kan skaffes midler fra USA.

 

http://www.sydvestjyskemuseer.dk

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Mode på Nationalmuseet
Ferierundvisning i Fængselsmuseet
Gravhøj og gelænder