TV-tips uge 38
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 38

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 745

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med et blik på Rigsfællesskabets historie, i en periode hvor den kolde krig presser forholdene mellem landene, og Grønland får hjemmestyre. Torsdag skal det handle om politiets historie. Med overgangen fra enevælde til demokratisk folkestyre, ændreder politiets rolle sig ligeledes. Det danske politi havde dog svært ved at følge med udviklingen, hvilket resulterede i den første politireform, hvor 75 % af det danske politi udskiftes. Fredag kigger vi på Darwins evolutionsteori, og hvordan denne videnskabelige teori har været brugt politisk gennem Danmarks og Nordens historie. Lørdag fortæller Den Sorte Skole historien om, hvordan det gik til, at danskerne stoppede med at være katolikker, og i stedet blev protestanter, samt hvilke enorme ændringer dette medførte i 1500-tallet. Søndag kommer der Historien om Danmark fortalt af Lars Mikkelsen, der ligeledes kigger nærmere på den danske reformation og renæssancen. Mandag får vi historien om Osama bin Laden, manden der skabte terrorbevægelsen al-Qaeda, som bl.a. stod bag angrebet på World Trade Center i USA. Vi slutter tirsdag af med et blik på vores nærmeste levende menneskelige slægtning, nemlig Neandertalerne, og prøver at svare på, hvordan det gik til, at disse mennesker uddøde for 30.000-40.000 år siden.  

Rigtig god fornøjelse

 

Rigsfællesskabets historie: Tid til forandring

Onsdag d. . september. Kl. 20:30 på DR K

Grønlænderne vil have magten i deres eget land og ejerskab til undergrunden, mens Danmarks statsminister er ubøjelig: "Der er ikke noget at rafle om". På Færøerne bygger NATO militære anlæg, mens færingerne protesterer forgæves. De må kæmpe for deres fiskeri og vinder ny selvtillid på den internationale arena. Grønlænderne får hjemmestyre, men må dele råstofferne med Danmark.

Med politiets øjne: Fra Kongens tærskehold til folkets beskyttere

Torsdag d. 21. september. Kl. 11:55 på DR K

I 1849 går Danmark fra enevælde til folkestyre. De samme politifolk der den ene dag er kongens håndlangere, skal den næste dag være dem der sikrer befolkningen dens grundlovssikrede rettigheder. Det er dømt til at gå galt, for politiet opfører sig som hidtil. Det resulterer i den første politireform i 1863, hvor samtlige politifolk i Danmark bliver fyret, og hvor kun 25 % bliver genansat. Det nye politi kommer ud og patruljerer i gaderne, og skal nu lære den svære balancegang at opretholde loven og samtidig beskytte og tjene folket.

Arven efter Darwin

Fredag d. 22. september. Kl. 14:30 på DR K

For mere end 200 år siden blev Charles Darwin født. Og 50 år senere udkom hans banebrydende bog om arternes oprindelse. I den anden af to dokumentarer om den geniale videnskabsmand fortælles historien om, hvordan Darwins tanker om den stærkes overlevelse er blevet brugt, misbrugt og omgået i Danmark og resten af Norden. Både her og i hele verden er tankerne brugt til alt fra racehygiejne og geni-babyer til utopien om menneskets udødelighed. Tilrettelæggelse af Cathrine la Cour.

Den sorte skole: Reformationen

Lørdag d. 23. september. Kl. 13:00 på DR 2

Den Sorte Skole tager danskerne tilbage på skolebænken og opfrisker de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien, fra Kristendommens indførelse til Genforeningen. I dagens lektion får vi historien om hvordan danskerne blev protestanter.

Historien om Danmark: Reformation og renæssance

Søndag d. 24. september. Kl. 18:55 på DR K

Lars Mikkelsen fortæller om Christian den 4., som var konge i renæssancen. Det er en tid, hvor religion og en ny version af kristendommen gennemstrømmer alt og som kirkens nye overhoved er det kongen, der har ansvaret for, at danskerne er fromme kirkegængere. En opgave Christian den 4. forvalter med strenghed og som betyder, at helt almindelige mennesker kan dømmes for trolddom og brændes på bålet. I programmet undersøger et forskerteam også liget af en mere end 300 år gammel biskop. Sendes med synstolkning på DR1 Syn.

Ondskabens ansigter - Osama bin Laden

Mandag d. 25. september. Kl. 19:05 på DR K

Et kig ind i ondskaben, som den er kommet til udtryk med de mest berygtede diktatorer og despoter ved roret. Osama bin Laden (1957-2011) havde en privilegeret opvækst i en yderst velhavende saudisk familie. Alligevel blev han grundlægger og leder af terrororganisationen al-Qaeda og idol for militante muslimer i resten af verden.

Neandertalernes dommedag

Tirsdag d. 26. september. Kl. 16:40 på DR K

Tysk dokumentar fra 2015 – Episode 1:2

Neandertalerne er nogle af menneskets nærmeste slægtninge. De uddøde for mellem 30.000-40.000 år siden. Neandertalmennesket er opkaldt efter fundstedet for det første neandertalskelet, dalen Neander Thal ved Düsseldorf i Tyskland. Men hvad blev der af dem? Her møder vi en gruppe eksperter, der søger svar på, hvad der skete med neanertalerne for mange år siden.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 33, 2018
TV-tips, uge 24, 2018
TV-tips uge 44