TV-tips uge 44
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 44

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 821

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med et kig på 1800 tallet på vrangen, som undersøger en turbulent periode i Danmarks historie. Nederlag i Napoleonskrigene og de to slesvigske krige gør, at Danmark går fra et multietnisk kongerige til en lille nationalstat. Men som det sagdes i perioden, hvad der udad tabes skulle indad vindes, hvilket meget passende også kan beskrive 1800 tallet i Danmark. Torsdag kigger vi nærmere på klimaets rolle i verdenshistorien. Ser man på klimaets indflydelse på verdenshistorien, vil man hurtigt opdage, at klimaet ofte har haft en afgørende indvirkning på mange begivenheder. I år er det 500 år siden at Martin Luther startede, hvad der skulle blive til protestantismen, og denne religiøse retnings brud med katolicismen. Dette brud var dog ikke fredeligt og kastede Europa ud i nogle voldsomme krige, der skulle komme til at præge regionen de næste hundrede år. Lørdag kommer En kongelig Affære omhandlende den dramatiske kærlighedshistorie mellem Dronning Caroline Mathilde af Danmark og Johan Struensee, den mentalt forstyrrede Kong Christian d. VII's livlæge. Søndag kigger vi på Første Verdenskrig, set fra søsiden. Den tyske oprettelse af en flåde op til krigen, bliver set som en provokation og en trussel mod Det Britiske Imperiums dominans på verdenshavene, hvorved en konfrontation synes uundgåelig. Mandag skal det handle om Silkevejen, den vigtige handelsrute der i århundreder bragte silke og andre eksotiske varer, samt viden og teknologi, fra det fjerne Kina og resten af østen, til Europa. Ofte fremhæves Columbus opdagelse af Amerika som bl.a. påvirket af ønsket om at finde en hurtigere og nemmere vej til østen. Tirsdag slutter vi af med et afsnit af Historien om Danmark, her omhandlende den danske Senmiddelalder. Selvom det sidste afsnit i serien er genstand for en større politisk diskussion, betyder det jo ikke, at man ikke kan nyde alle de andre fint lavede episoder.

Rigtig god fornøjelse

 

1800 tallet på vrangen

Onsdag d. 01. november 14:05 på DR K

Det handler om provoer, genier, bohemer, revolutionære. Om stor kunst, erotik og armod. Det handler om skabelsen af det moderne Danmark! På den ene side lider nationen det ene nederlag efter det andet og skrumper voldsomt ind. På den anden side er det en enestående blomstringstid indenfor kunst, åndsliv og videnskab. Vi viser alle facetterne og vender vrangen ud på 1800 tallet. Hovedpersonerne i de otte programmer er blandt andre N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og George Brandes.

Klimaet - en gammel historie

Torsdag d. 02. november 16:05 på DR K

Hvad har det Romerske Imperiums storhed og fald, Trediveårskrigen og Renæssancen til fælles? Ekstreme vejrforhold! Et nyt blik på menneskets historie og en udforskning af lidet kendte forbindelser mellem Jordens klima og store historiske begivenheder afslører skjulte paralleller, giver overraskende konklusioner og forklarer måske nogle af historiens gåder. Er ekstremt vejr et helt specielt fænomen for det 21. århundrede? Eller har klimaet bestemt menneskehedens skæbne lige siden padderne gik på land - og glemte deres paraplyer!

Reformationen - Europas hellige krig

Fredag d. 03. november 18:15 på DR K

I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg, og de kom til at virke som en rød klud i ansigtet på den katolske kirke. I anledning af 500 året for Luthers oprør fortæller den britiske historiker David Starkey om, hvordan den protestantiske reformation ændrede de europæiske samfund. Splittelsen i kristendommens hjerte udløste århundreder med hellig krig og inspirerede til den samme fundamentalisme, terror og religiøs vold, som vi kender i dag.

En Kongelig Affære

Lørdag d. 04. november 13:20 på DR 1

Den dramatiske kærlighedshistorie mellem Dronning Caroline Mathilde af Danmark og Johan Struensee, Kong Christian d. VII's livlæge. Caroline og Johan drømmer begge om et bedre liv for Danmarks befolkning og gennem hans indflydelse på kongen, formindskes aristokratiets magt og samfundsreformer bliver indført i landet. Det er dog kun et spørgsmål om tid før hoffet atter genvinder magten over deres syge konge. Filmen er uegnet for mindre børn. Mads Mikkelsen, Alicia Vikander, Mikkel Boe Følsgaard, Trine Dyrholm, Bent Mejding, Rosalinde Mynster.

Krigen til søs 1914-18

Søndag d. 05. november 17:15 på DR K

Den britiske flåde har i århundreder kæmpet mod traditionelle fjender som Frankrig og Spanien, men i begyndelsen af 1900-tallet kommer truslen pludselig fra Tyskland, der er i gang med at opbygge en formidabel ny flåde.  Da den Første Verdenskrig bryder ud 1. august 1914 begynder kampen for kontrollen med Nordsøen og Nordatlanten. Den store naturhavn Scapa Flow på øen Orkney bliver hovedsæde for den britiske flådes nye slagskibe.

Silkevejen

Mandag d. 06. november 19:05 op DR K

Landene i Centralasien var en vigtig del af den berømte Silkevej. I bjergene i Tadsjikistan møder historikeren Sam Willis en af de sidste efterkommere af sogdianerne, et handelsfolk fra Persien, der var aktive fra Middelhavet til Kina. De fantastiske uzbekiske byer Samarkand og Bukara er grundlagt af en af verdens største herskere, Timur, og bygget af slavearbejdere. Den globale handelskultur startede en kulturel-, teknisk og kunstnerisk revolution langs hele Silkevejen, ikke mindst i Vesten, der både fik den moderne matematik og astronomi med i købet.

Historien om Danmark: Sen middelalder

Tirsdag d. 07. november 17:30 på DR K – Episode 5

Lars Mikkelsen fortæller om den sene middelalder fra cirka 1350-1526. Det er en periode, hvor Danmark forvandler sig fra at være en splittet nation til at blive en nordisk stormagt. Det begynder med en ambitiøs konge, Valdemar Atterdag, der får chancen for at genopbygge Danmark og det fortsætter med hans datter Magrete, som helt uventet formår at sætte sig på magten i Danmark. Men middelalderen er også en barsk tid, hvor den sorte død rammer en i forvejen hårdtprøvet befolkning.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 47
TV-tips, uge 20, 2018
TV-tips uge 02, 2018