Menu
Forrige artikel

Fængselsmuseet: Ved ét hug

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 7228

Onsdag d. 8. november om morgenen kl. 07:15, er det præcis 125 år siden, at Jens Nielsen ved ét hug blev henrettet i fængslets indre vestre gård, og mange af Fængselsmuseets tilbud i november vil derfor omhandle den dødsdømte Jens Nielsen, hans medfanger, betjentene omkring ham, reaktioner på henrettelsen både i fængslet og i Danmark, samt ikke mindst selve henrettelsen, som blev den sidste i Danmark med økse.

Ved ét hug skiltes hovedet fra kroppen

Sådan skrev skarpretter Seistrup i sine erindringer, om det hug som dræbte Jens Nielsen for 125 år siden, da han som den sidste i Danmark blev henrettet med økse. Søndag den 5. november kl. 11.00 kan du komme på en temarundvisning med museumsinspektør Anne Katrine Nagel Christensen, som på turen rundt i museet vil fortælle med udgangspunkt i henrettelsen af Jens Nielsen.

På rundvisningen kommer du bl.a. ud i den gård, som dannede rammen om henrettelsen, og hvor en lille gruppe ansatte, samt 202 fanger, overværede halshugningen af Jens Nielsen i 1892. De 202 fanger stod ved vinduerne. De stod der ikke af lyst, men fordi de var beordrede til at kigge med. Et par af fangerne var tilmed selv blevet idømt en dødsstraf, men var senere blevet benådet med livstid. På turen fortæller Anne Katrine Nagel Christensen indgående om disse fanger.

Formidleren fortæller

Hver torsdag kl. 11.00 har Fængselsmuseet et gratis tilbud til museets gæster. En af museets formidlere står i udstillingen og fortæller i 20 minutter om et emne, som interesserer ham eller hende lige præcis nu. Ofte medbringes der også genstande eller billeder, som normalt ikke er at se i udstillingen. I november måned vil formidleren for det meste fortælle om emner, der relaterer sig til dødsstraf og Jens Nielsen.

Familielørdag 

Lørdag d. 4. november er der igen Familielørdag i museet. Familielørdag består af to muligheder for at komme med på en rundvisning. Rundvisningerne varer fem kvarter, og de starter kl. 11.00 og kl. 12.30.  Du kommer ikke til at høre om Jens Nielsens henrettelse, til gengæld får du på turen rundt i museet et indblik i, hvordan hverdagen fungerer i et lukket fængsel, og du får også rig mulighed for at lytte, røre og spørge. Rundvisningen er tilrettelagt så alle mellem ca. 8 – 99+ år kan deltage.

Temasøndag og familielørdag koster 35 kr. og dertil kommer entré til museet. Praktiske informationer og bestilling af billetter: www.faengslet.dk.

Fængselsmuseets hjemmeside

Billedtekst: Øksen og skafottet som blev anvendt ved henrettelsen af Jens Nielsen.   

Historie-online.dk, den 1. november 2017

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Små møbler med stor historie
I museumsnissernes fodspor i Haderslev
Knuds Odense -vikingernes by