TV-tips uge 50
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 50

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 801

Af Jakob Skibsted Kristensen

I 2016 var det 100 år siden, at to af de største og drabeligste slag i 1. verdenskrig blev udkæmpet. Tirsdag kigger vi nærmere på det ene af disse, nemlig slaget ved Somme, hvor flere danske soldater faktisk deltog, selvom Danmark ikke var aktivt med i krigen. Torsdag skal det handle om det berygtede forbryderpar Bonnie og Clyde. Disse to bankrøvere opnåede en stor berømmelse i USA, for deres overmod til sidst endte med en konfrontation med politiet, hvor begge døde i 1934. Fredag kigger vi på Australiens historie under de to verdenskrige. Denne periode var selvfølgelig stærkt præget af de to krige, men også mellemkrigstiden bød på hårde udfordringer, da den økonomiske depression ramte i 1929. Vi bliver ved 2. verdenskrig lørdag, da det her skal handle om den norske kronprinsesse Märtha, der efter den norske besættelse drog i eksil til USA. Med frigivelsen af kronprinsessens egne private filmoptagelser, fotografier og breve, er der blevet kastet et nyt lys over kronprinsessens indsats under krigen, ikke bare for Norge, men også for den store betydning hun havde for den amerikanske præsident Roosevelt. Søndag skal det handle om to danske kongelige – Dronning Louise, kendt som Europas Svigermor, og Louise Rasmussen, kendt som grevinde Danner. Deres liv kunne ikke have været meget mere forskelligt, den ene en borgerlig kvinde der steg i graderne og blev Frederik d. 7’s hustru, den anden en vaskeægte prinsesse, hvis børn skulle ende med at regere store dele af Europa. Måske forståeligt nok kom de ikke særligt godt ud af det med hinanden. Mandag skal det handle om en af Danmarks værste massemordere Dagmar Overby. Hun blev i 1921 dømt for drabet på otte spædbørn, men havde højst sandsynligt dræbt mange flere. Til sidst slutter vi tirsdag med et portræt af Erik Scavenius. Den danske politiker er stadig den i dag en kontroversiel skikkelse, og diskussion om han var helt eller skurk har kørt lige siden 2. verdenskrigs afslutning.    

Rigtig god fornøjelse

 

Rejsen til Slagmarken

Onsdag d. 13. december. Kl. 20:30 på DR K

Danmark deltog ikke i 1. verdenskrig, men på trods af det døde der alligevel mange tusinde danske soldater i kamp på begge sider af fronten. I to programmer rejser de to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om slagene. I andet program går turen til Somme, det sidste af de to grufulde og voldsomme slag, der begge var fuldstændig afgørende for hvordan 1. verdenskrig endte.

 

Bonnie og Clyde

Torsdag d. 14. december. Kl. 17:35 på DR K

Bonnie Parker (1910-34) og Clyde Barrow (1909-34) voksede op i et slumkvarter i Dallas og var kun lokalkendt, indtil politiet i 1933 på et forladt skjulested fandt fotos af parret med den flotte Clyde iført skræddersyet jakkesæt og riffel og smukke Bonnie med baret, cigar og pistol. Overnight blev de til det mest berømte kriminelle makkerpar i USA's historie. Efter at have røvet og myrdet tvang berømmelsen dem måske til at tage chancer, og parret endte deres liv i 1934, dræbt af politiet ved en vejafspærring.

 

Australiens historie

Fredag d. 15. december. Kl. 15:20 på DR K

Australske soldater kæmpede i 1. Verdenskrig, selv om et forslag om værnepligt blev nedstemt både i 1916 og 1917. Den økonomiske depression i 1929, ramte Australien hårdt, men forhindrede ikke bygningen af landets hidtil største konstruktionsprojekt: en bro over havnen i Sydney. Og ved 2. Verdenskrigs udbrud var Australien igen klar til at kæmpe side om side med Storbritannien. Historien om de mennesker, steder og begivenheder, der har formet Australien fra de første mennesker satte deres fod på kontinentet og til I dag.

 

Kronprinsesse Märthas krig

Lørdag d. 16. december. Kl. 12:05 på DR K - Norsk dokumentar fra 2016 – Episode 2:2

Hun var en ukendt svensk prinsesse, der blev mor til den nuværende norske kong Harald 5., og under 2. Verdenskrig trådte hun ind på verdensscenen som en nær ven af den amerikanske præsident Franklin D. Roosevelt. Kronprinsesse Märtha blev trukket ind i storpolitik, da hun sammen med sine børn flygtede til USA som præsident Roosevelts personlige gæst. For første gang har den norske kongefamilie åbnet sine samlinger og givet adgang til kronprinsesse Märthas egne private filmoptagelser, fotografier og breve. Det kaster et nyt lys over kronprinsessens indsats, ikke bare for Norge, men også for den store betydning hun havde for den amerikanske præsident under krigen.

 

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

Søndag d. 17. december. Kl. 10:45 på DR K

Dronning Louise var hele Europas svigermor. Hendes historie er en ægte askepotfortælling om den smukke prinsesse der blev gift med den fattige prins og vandt det halve kongerige.

På sin rejse i sporet på denne smukke og dannede dronning Louise støder Liv Thomsen på en anden og langt mere kontroversiel Louise: Louise Rasmussen, kendt som grevinde Danner, gift med Frederik den 7. De to Louise'r kunne ikke fordrage hinanden. Deres uvenskab handlede om kongelighed, klassekamp og kvindebilleder. Og er en del af en større fortælling om 1800 tallet, hvor Danmark gennemlever en forrygende udvikling fra enevælde til demokrati.

 

Danske mord: Englemagersken

Mandag d. 18. december. Kl. 19:10 på DR K

Dagmar Overby står som den værste danske massemorder nogensinde. I 1921 bliver hun dømt for at have slået 8 spædbørn ihjel, men der var tale om mange, mange flere - formentlig op imod 25. Hun kvalte børnene og ligene brændte hun i sin kakkelovn. Hvad var det, der drev hende, og hvordan kunne disse grusomme handlinger gå ubemærket hen i fire år uden myndighederne opdagede det.

 

Store danskere - Erik Scavenius

Tirsdag d. 19. december. Kl. 10:30 på DR K

Et portræt af Erik Scavenius. Danmarks mest forhadte politiker gennem tiderne er Erik Scavenius. Han var politikeren der trykkede hånd med Hitler og udtalte sig beundrende om nazi-tysklands sejre under Anden Verdenskrig. Alligevel er historikerne i dag ikke i tvivl. Han var en statsmand af internationalt format, der skånede Danmark for krigens rædsler under både Første og Anden Verdenskrig.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 51
TV-tips, uge 36, 2018
TV-tips, uge 24, 2018