TV-tips uge 03, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 03, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1174

Af Christoffer Quist

Onsdag starter vi med første afsnit af en ny DRK dokumentarserie, ”Gamle Danmark”. Serien dækker over ti afsnit, hvor vi får et nærmere indblik i den danske hverdag efter Anden Verdenskrig. Dette er en tid hvor Danmark er frit, men stadig en voldsom tid med likvideringer og retsopgør, hvem havde fejlet Danmark og hvordan skulle vi straffe dem? Seriens andet afsnit bliver sendt lige bagefter, og der vil løbende blive sendt to afsnit ugen ud. Torsdag kan man se det sidste og konkluderende afsnit af serien ”Den sidste slæderejse”. Danmark igangsatte deres største polarekspedition i 1907 under navet Den store Danmarks-ekspedition. På ekspeditionen gik noget grueligt galt. Mylius-Erichsen, Høeg-Hagen og Jørgen Brønlund blev efter aftale skilt fra resten af ekspeditionen, men dårligt vejr og fejlberegning af proviant kostede dem livet. Man ved aldrig helt, hvad der gik galt, men ved hjælp fra DR-Derudes slædehold mener man at fundet et endegyldigt svar på tragedien.  Fredag starter vi weekenden ud med den amerikanske dokumentarserie fra 2016 ”Kampen om det Hvide Hus”. Dette afsnit omhandler valgkampen imellem George Bush og Dukakis. I serien levere den karismatiske Kevin Spacey en værtsrolle, inspireret af hans egen rolle på Netflix’ Tv-serie House of Cards, som er perfekt til at beskrive den dystre og beskidte side af den politiske verden. Lørdag holder DRK tema med gamle danske komedier, hvor de starter ud med en masse af Dirch Passers klassiker i dokumentarserien ”På gensyn med Dirch Passer”, hvor man får et indblik i den geniale komikers liv og den tragiske skæbne, Passer led. Søndag står vi tidligt op for at slutte weekenden af med den amerikanske dokumentarserie ”Bonnie og Clyde”. Dette er historien om det kendte og berygtede forbryderpar, der rejste rundt i USA under depressionen. Selv i dag er de kendt for deres "et dusin-eller-der omkring" bankrøverier. Mandag begynder vi ugen med den tyske dokumentar ”Historien om de tyske V2-raketter”. V2 -raketten (Vergeltungswaffe 2, «Gengældelsesvåben 2») blev opfundet i slutningen af den Anden Verdenskrig, våbenet udgjorde en trussel imod især England, som hurtigt ville havde det uskadeligt gjort. Amerikanerne så dog våbnet som en mulighed, som betød, at tyske videnskabsmænd havde en ingeniør forståelse, USA ikke besad. Hvordan kunne man få tyskerne til at arbejde for USA? Tirsdag bliver ved Anden Verdenskrig med serien ”Tyskernes horeunger”.  Denne svenske dokumentar fra 2016 undersøger, hvordan de 12.000 norske børn, med tyske fædre, blev jagtet og svigtet af deres fædreland efter Norges befrielse. Dette er en tragisk historie, men ligesom det skete med opgøret efter den danske befrielse, viser historien os, at ondskab ikke kun var noget Nazi-tyskland kunne fremmane. 

-          Rigtig god fornøjelse

Gamle Danmark (1)

Onsdag17. januar på DRK 13:35 – 14:55 (Andet afsnit af serien bliver sendt lige bagefter)

Var der noget at råbe hurra for? For at fatte den lyse maj 1945, må man kende den mørke vinter der gik forud.
Derfor handler det første program i en række på ti om hele dette mærkelige år, med tredelt magt mellem Hitlers befuldmægtigede, de danske departementschefer og modstandsbevægelsen. Nazismen var i opløsning og volden og sortbørshandelen florerede. Så kom befrielsen og efter de bevægende dage den 4. og 5. maj, startede hverdagen i det befriede Danmark. Retsopgøret kunne begynde. Og medens det øvrige Danmark jublede blev Bornholm bombet.

Den sidste slæderejse (8:8)

Torsdag 18. janauar på DRK  12:25 – 12:55

Danmarks største polarekspedition der endte i tragedie. Den store Danmarksekspedition, der skulle udforske det helt ukendte Nordøstgrønland, var en bedrift på linie med Livingstones rejser i Afrika. - Men det gik grueligt galt. Tre mand sultede og frøs ihjel. Hvad der egentlig skete, er et af de største mysterier i polarforskningens historie. DR-Derudes slædehold er på stedet under de samme betingelser, som dramaet udspillede sig under. For første gang fortæller den mangeårige leder af Slædepatruljen Sirius, orlogskaptajn Mogens Guldbrandsen, hvad han tror, der skete.
DR-Derudes slæderejse slutter på toppen af Grønland. Det sker med maner: - Pludselig stryger en hel flok polarulve ind midt i lejren.

Kampen om Det Hvide Hus: George Bush vs. Dukakis

Fredag 19. januar på DRK 13:05 – 13:55 (Det næste afsnit bliver sendt lige bagefter)

Vejen til det ovale kontor er lang og til tider beskidt. Skuespilleren Kevin Spacey fortæller om nogle af de mest opsigtsvækkende og dramatiske valgkampe i amerikansk historie. George Bush er vicepræsident for Ronald Reagan, før han selv stiller op som præsidentkandidat i 1988. Det lykkes George Bush at ryste Iran-contra-skandalen af sig og rette et ødelæggende angreb mod demokraten Michael Dukakis' kampagne.

Gensyn med Dirch Passer

Lørdag 20. januar på DRK 14:40 – 15:45

Gensyn med Dirch Passer - der var så elsket, at bare hans navn udløste latterkaskader. Årene mellem 1955 og 1980 giver et både grinagtigt, eftertænksomt og vemodigt indblik i en stor komikers univers.

Bonnie og Clyde

Søndag 21. januar på DRK 08:30 – 09:25

Bonnie Parker (1910-34) og Clyde Barrow (1909-34) voksede op i et slumkvarter i Dallas og var kun lokalkendt, indtil politiet i 1933 på et forladt skjulested fandt fotos af parret med den flotte Clyde iført skræddersyet jakkesæt og riffel og smukke Bonnie med baret, cigar og pistol. Overnight blev de til det mest berømte kriminelle makkerpar i USA's historie. Efter at have røvet og myrdet tvang berømmelsen dem måske til at tage chancer, og parret endte deres liv i 1934, dræbt af politiet ved en vejafspærring.

Historien om de tyske V2-raketter

Mandag 22. januar på DRK 20:55 – 21:45

Da de første V2-raketter rammer London får analytiker i den britiske efterretningstjeneste, Reginald Jones, travlt med at finde en måde at imødegå truslen på. I Tyskland er den ambitiøse forsker, Wernher von Braun, der har udviklet det dødbringende våben, måske - og måske ikke - så glad for, at hans raket er endt i nazisternes hænder. Og i USA gør den unge soldat, James Hamill, i Operation Papirclips sig klar til at få fat i så mange tyske videnskabsfolk som muligt...

Tyskernes horeunger

Tirsdag 23. januar på DRK 18:05 – 19:05

Under 2. Verdenskrig blev omkring 12.000 børn født i Norge med en tysk far og en norsk mor. De blev fra starten stemplet som tyskeryngel og opfattet som anden klasses borgere. De blev sammenlignet med rotter, som aldrig ville blive stuerene, og allerede under krigen udtalte den norske eksilregering i en radioudsendelse fra London, at 'dette bastardafkom må og skal ud af landet'. Da fredsbudskabet lød i maj 1945 begyndte deres krig for alvor. De blev mål for alt det tyskerhad, der gennemsyrede det norske samfund, der svigtede en hel generation af børn med 'forkerte' fædre.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 02, 2018
TV-tips, uge 15, 2018
TV-tips, uge 07, 2019