TV-tips uge 05, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 05, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 855

Af Christoffer Quist

Onsdag begynder vi med at se en dokumentarserie, vi har anbefalet før, ”Danmarks hemmelige forsvar”. Serien sætter fokus på nogle af de planer, Danmark havde oprettet, hvis den kolde krig skulle eskalere, hvordan skulle man så forsvarer sig imod Warszawa-pagten? Grunden til at vi anbefaler serien igen, er at DRK sendere alle afsnittene i løbet af ugen, de to første afsnit kommer her onsdag, derefter vil der blive sendt et nyt afsnit på samme tidspunkt resten af ugen. Torsdag kommer der også et dobbelt afsnit, denne gang med dokumentarserien ”De skabte Danmark”. I serien bliver der set nærmere på de personligheder, som var med til at skabe Danmark. I dette andet afsnit, bliver der sat fokus på de fabrikanter, der i perioden arbejdede med motorindustrien. Fredag starter vi weekenden ud med den relativt nye og flotte dokumentar ”Angrebet på Pearl Harbour”. I 1941 blev USA trukket med i den Anden Verdenskrig, da deres flådebase på Hawaiiøerne kom under angreb fra Japan. Der har igennem tiden blevet lavet talløse spil, film og dokumentarer om begivenheden, men som noget nye følger denne britiske dokumentar otte ukendte helte, som på dagen var med til at redde mange amerikanske liv. Lørdag kan man se dokumentarserien ”Store dansker”, i dette afsnit er det Elsa Gress som er i centrum. Elsa Judith Elisa Gress født i 1919 var dansk forfatter, samfundskritiker, oversætter og intellektuel. Nogle af hendes største bedrifter, var bl.a. at oversætte ”A Clockwork Orange”, Vestens Filosofi (A History of Western Philosophy) og Philip Roth's debutbog Goodbye, Columbus. Med udover selv at være forfatter og oversætter, var hun også livligt involveret i Danmarks samfundsdebatter. Søndag slutter vi weekenden af med det syvende afsnit af dokumentarserien ”Danske drømme”. I dette afsnit sker der store ting både ind- og udlands, Danmark sætter sig selv på Hollywoods filmtavle, imens Øst- og Vesttyskland bliver forenet. Mandag starter vi ugen med det den rørende britiske dokumentar ”På flygt fra nazisterne – manden, der reddede 669 børn”. Dette er historien om den tjekkoslovakiske børsmægler Nicholas Winton, hvis personlige mission bliver at redde så mange jødiske børn som overhovedet muligt fra nazisternes klør. Tirsdag slutter vi denne ugens TV-tips af med den svenske dokumentarserie ”Astrid Lindgren – Stærkest i verden”. Serien vil skabe et fuldt portræt af den kendte svenske forfatter, hvis børnebøger har kunne høres overalt i verden, imens forældre har læst Astrids historier højt, som godnatlæsning. På baggrund af utallige interviews, arkivbilleder og brevudvekslinger har instruktøren Kristina Lindström gennem tre afsnit, skabt en flot og dybdegående dokumentarserie.

-          Rigtig god fornøjelse

 

Danmarks hemmelige forsvar (1:4)

Onsdag 31. januar på DRK 10:10 – 10:50

De kastede atombomber over Rusland, sprængte Storstrømsbroen i luften og sendte politi og militær mod strejkende arbejdere i Esbjerg. Alt imens sad de selv isoleret fra omverdenen i en atomsikret bunker i Jylland 60 meter under jorden.
Under den kolde krig i 80'erne deltog danske topembedsmænd i tophemmelige, realistiske krigsspil, der strakte sig over to uger og hver gang endte i atomkrig.
De udgjorde toppen af en omfattende skyggeverden under den kolde krig, som kun få mennesker kendte til. En verden af hemmelige bunkers, underjordiske hospitaler, detaljerede planer og realistiske øvelser hvor tusinder af danskere - fra frivillige til topembedsmænd - helt frem til Murens fald i 1989 gjorde landet klar til krig.

De skabte Danmark (2:4)

Torsdag 1. februar på DRK 14:20 – 15:00

Historien er skabt af mennesker - ikke af ting og begreber, og perioden fra 1850 og frem til i dag har ændret det danske samfund mere end nogen anden periode i historien. I det andet af fire programmer hvor DR sætter fokus på industrialiseringen fortælles om dengang Danmark var en nation af iværksætter, hvor vi kunne lave alt selv: Biler, motorcykler, støvsugere og fjernsyn i verdensklasse. Den tid er forbi. I dag er den lille initiativrige fabrikant stendød. Oliekrisen og globaliseringen tog livet af ham.

Angrebet på Pearl Harbour

Fredag 2. februar på DRK 18:05 – 18:55

Det japanske angreb på Pearl Harbour den 7. december 1941 kl. 7.48, ændrede krigens gang på en måde, som hverken Hitler eller de japanske generaler havde forudset. På mindre end to timer blev USA trukket ind i krigen, og Storbritannien fik en ny allieret i kampen mod aksemagterne. Ved hjælp af en hel ny epokegørende teknik følger vi otte af de ukendte helte den søndag morgen. Det ene øjeblik spulede de dæk, det næste betjente de maskingeværer, som de aldrig havde lært at betjene.

Store danskere - Elsa Gress

Lørdag 3. februar på DRK 11:45- 12:25

Hun blev kaldt "Danmarks eneste vrede unge mand". Elsa Gress, forfatter og samfundsdebattør levede et helt liv i fattigdom men i stor kunstnerisk rigdom. Et kompromisløst liv som en udskældt og elsket outsider, der placerede sig selv centralt i debatten. Hun var med modstandsbevægelsen gik videre over kvindebevægelsen - og levede et yderst frigjort liv lang tid før det blev moderne.
Hun var ikke blot tilstede i sin tid - men forud for den.

Danske drømme (7:10)

Søndag 4. februar på DRK            08:15 – 09:15

Et par forunderlige år for danskerne. Danmark vinder to Oscars i træk i Hollywood og ser åndeløst til, da Berlin-muren fredeligt falder og forandrer det europæiske landskab. Dermed slutter Folketingets pinagtige fodnotepolitik, der længe har plaget den borgerlige regering.

På flugt fra nazisterne - manden, der reddede 669 børn

Mandag 5. februar på DRK 18:05 – 19:05

I 1939 invaderede Hitler Tjekkoslovakiet, og den jødiske befolkning var truet på livet. Den unge britiske børsmægler, Nicholas Winton, besluttede at redde så mange jødiske børn som muligt. Han grundlagde en børneflygtningekomite og brugte den til at opnå pas og visa til 669 børn. Han fandt adoptivforældre til børnene og sikrede dem sikker transport gennem Europa til Storbritannien. Nicholas Wintons enestående indsats forblev en hemmelighed, indtil hans kone halvtreds år efter fandt en kuffert på loftet!

Astrid Lindgren - stærkest i verden (2:3)

Tirsdag6. februar på DRK 17:55 – 18:55

Svenskerne var på Astrid med hende, mens hun for resten af verden var Astrid Lindgren, forfatter til kendte og elskede figurer som Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og brødrene Løvehjerte, der uden problemer kunne og kan forstås af ethvert barn over hele jorden. Instruktøren Kristina Lindström skildrer Astrid Lindgrens utrolige liv gennem de talrige interview, som hun gennem sit liv gav til radio og tv, og og ved hjælp af masser af aldrig tidligere offentliggjort materiale som dagbøger, brevvekslinger og arkivfilm.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 10. 2018
TV-tips, uge 49, 2018
TV-tips, uge 26, 2018