Menu
Forrige artikel

Fynske motorbaner

Kategori: Anmeldelser
Visninger: 2510

Af Poul Porskær Poulsen, historie-online.dk

Væddeløb på motorcykel har eksisteret lige så længe, som de tohjulede fartmaskiner har eksisteret. Rundt i landet har der været anlagt utallige mere eller mindre velegnede baner, hvor motorsporten kunne dyrkes. Også på Fyn – hvor der jo stadig er gang i motorcyklerne, især i form af speedway i Fjeldsted, som har været en af de dominerende speedwayklubber i Danmark i mange år. Speedwaysporten er ikke helt, hvad den var i 70erne og 80erne, hvor danske topkørere vandt verdensmesterskaber og trak mange tilskuere, men Danmark har stadig en plads blandt de bedste, skønt interessen fra presse og publikum er svigtende.

Villy Poulsen har sat sig for at beskrive de fynske motorbaner fra 1930erne og århundredet ud. Det er naturligvis af betydning at få beskrevet denne idræt, mens der endnu er folk med erindringer til at fortælle de gode historier, og det er da også lykkedes forfatteren at komme vidt omkring og give et godt indtryk af motorcykelsporten på Fyn.

Der har været en række motorklubber på Fyn: Fyens Motor Sport, Sports Motor Klubben Odin, Motor Klubben Vestfyen, Middelfart Motor Klub m. fl., og der er blevet kørt løb på flere baner, hvis historie alle gennemgås, fx Langesøbanen, Fangelbanen, Højbjergbanen og Korsløkkebanen m.fl. Og de forskellige discipliner inden for sporten, speedway, motocross, dirt track, osv. har været dyrket intensivt.

Vi hører detaljer fra de enkelte baners historie. Problemerne med at erhverve et stykke jord og det store arbejde med at planere og gøre i orden, så der kunne køres, og behandlingen, som banerne nødvendigvis måtte have, når der var kørt løb. En række store fynske kørere bliver beskrevet eller i hvert fald nævnt – og ikke mindst får man et indtryk af sammenholdet i klubberne, som jo var af stor betydning socialt, men så sandelig også når der skulle tages et nap med at fylde slagger på, slå græs, opføre klubhus og ryttergård osv. osv.

Det er blevet en fin, lille bog, som Villy Poulsen har fået ud af det. Et stykke sportshistorie – og et stykke kulturhistorie – er bevaret for eftertiden, og det kan man kun glæde sig over, hvad enten man nu er motorcykel-aficionado eller ej. Så til lykke til forfatteren og til fynsk motorsport med denne bog. Denne kunne godt følges op af et landsdækkende værk om motorsporten, dens baner, ryttere og kultur. Skulle man indvende noget, må det blive, at korrekturlæsningen godt kunne have været bedre – kommateringen lader en del tilbage at ønske.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Sundhedsapostlen J.P. Müller
Historiens 100 bedste danske fodboldspillere
Idræt som fest