Menu
Forrige artikel

Husmor i en rationeringstid

Kategori: Bøger
Visninger: 6097

 

Af Line Jandoria Jørgensen

”Husmor i en rationeringstid – køkkenliv under besættelsen”, er en spændende og utroligt velskrevet bog, som uden tvivl er værd at læse, hvis man interesserer sig for besættelses- og rationeringstiden. Godt nok fokuserer bogen på tidens husmødre og madkultur, men gennem levende fortællinger og sjove eksempler bliver emnerne sat ind i en langt større historisk kontekst, som giver et interessevækkende billede af tidsånden, hverdagslivet og de livsanskuelser, som de formes i. Den er også – dejligt befriende – i en størrelse, hvor den er nem at holde og læse i modsætning til de mange prangende coffee table books. Bogen er skrevet af historiker og journalist Dorthe Chakravarty og udgivet på Gyldendals Forlag.

Bogen indledes med en gengivelse af et brev fra 1944, der blev fundet i en gammel udgave af Frøken Jensens Kogebog – muligvis fordi det indeholder en opskrift på karamelrand. Men brevet er ikke kun relevant i Chakravartys bog på grund af opskriften. Det er også et brev skrevet af én husmoder til en anden, som må navigere i en besættelses- og rationeringstid. Således ledes læseren fra start af helt ned i dagligdagen hos almindelige mennesker, og det er absolut en af bogens styrker. Bogen igennem bruger Chakravarty citater fra breve, dagbøger, ugeblade, kogebøger mm. til at illustrere bogens mange forskellige temaer. Dette gør både Chakravartys fortælling, men også livet i 1940’erne og 1950’erne, levende og nærværende for læseren.

Det er både en underholdende og lærerig oplevelse at læse ”Husmor i en rationeringstid”. Der ligger tydeligvis et stort researcharbejde bag bogens tilblivelse, og der trækkes tråde på tværs af temaer og tider lige fra det rette samfundssind og madspild  - over kvindekamp - til diskussioner om sundhedsidealer, kostplaner og grøftekantens potentiale som spisekammer. Alt sammen let og legende krydret med billeder, sjove opskrifter, interessante husholdningsinstrukser, madspildsregler og tankevækkende kostråd. Besættelses- og rationeringstidens hårde realiteter gøres håndgribelig konkrete.
Bogen trækker endvidere en masse tråde op til madkultur og køkkenliv i dag. Nogle gange ikke eksplicit, men læseren vil uden tvivl selv få tankerne henledt på nutidens kamp for at undgå madspild, fokus på at spise mindre kød og mere (eller kun) grønt. Eller på trenden med at dyrke sine egne grøntsager.

Når man har læst ”Husmor i en rationeringstid” er man sat godt ind, hvad varemanglen gjorde ved danskernes tankesæt, og man fatter sympati med husmødrenes allergi overfor madspild. Bogens fortælling formår på glimrende vis at forklare, hvordan de store politiske og økonomiske strømninger påvirker almindelige menneskers hverdagsliv, kultur og livsanskuelse. Hvordan havearbejdet i koloni- og skolehaver kan blive en kamp for fædrelandet og et ”grønsagsplot mod Hitler” (s. 169), og hvordan sparetid og madmangel kan give nye former for samvær.

Historie-online.dk, den 14. november 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Skibet fra helvede
Følg Wilfred
Da jeg var lille var Danmark stor