Menu
Forrige artikel

Besættelse i Andelslandsbyen

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 770

 

Årets kommentator på krigsarrangementet ”Nyvang besættes” er historiker Thomas Oldrup, der til dagligt er redaktør for magasinet Alt om historie, og som har skrevet indgående om sex og kærlighed under besættelsen. Derfor vil arrangementet sætte fokus på de svære og kontroversielle kærlighedsrelationer mellem danske kvinder og tyske soldater. Gæsterne kan glæde sig til eller frygte, alt efter temperament, at blive inviteret med til et dansk-tysk bryllup, som det kunne tage sig ud i krigens første år.

”Nyvang Besættes” afholdes den den 4.-5. maj, og det er et totalteater om besættelsesårene, hvor publikum inddrages i fortællingen. Arrangementet er det eneste af sin slags i Danmark og er kendt for sin store skala af levendegørelse og modet til at formidle de dystre og kontroversielle dele af krigsårene. Således har arrangementet tidligere vist scener om interneringen af de danske kommunister, hvervning til Frikorps Danmark og skæbner ved befrielsen for de danske kvinder, der havde tyske bekendtskaber.

Den lille historie i den store
Scenerne i besættelsesspillet kommenteres af en historiker, der sætter begivenhederne i relation til nutiden og bidrager med sin egen vinkel på de nuancefyldte krigsår. Tidligere har historikerne Dorthe Chakravarty, Cecilie Nielsen, Kaare Johannessen og Mads Thernø været kommentatorer på arrangementet. ”Besættelsesårene er stadig højaktuelle, fordi vi kan spejle os i datidens mange dilemmaer og nuancer. Det er vigtigt, at vi også tør vise nuancer og det kontroversielle,” fortæller arrangør Benjamin Lamberth.

Publikum laver modstandsarbejde

Publikummet ved årets arrangement bliver hvirvlet ind i modstandsarbejdet og kan hjælpe ved at bryde koder, gå kurértjeneste, modtage beskeder fra London og andre aktiviteter, der viser noget af det arbejde, modstandsfolkene satte livet på spil for at udføre.

[Historie-online.dk, den 30. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Andreas Mogensens rumkapsel på Danmarks Tekniske Museum
Kaffeerstatning, kiksekage og købekort
Museum på Rejsen 43: Lofotmuseet i Storvågan, Kabelvåg