Menu
Forrige artikel

Danmarks Tekniske Kulturarv

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1359

 

På det nye site Danmarks Tekniske Kulturarv præsenterer DTU Bibliotek et udpluk af bøger fra før 1920 samt hundredvis af fotografier fra den store industriudstilling i København i 1888. Sitet giver et unikt indblik i baggrunden for det samfund, vi kender i dag. Der er bl.a. materiale, der kan bruges til at perspektivere nutidens diskussioner om teknologi, klima og samfundsforhold mere generelt - og indholdet på sitet er tilgængeligt for alle.

Hvilke teknologier blev udviklet og diskuteret, og hvilke problemer forsøgte man at løse i Danmark for omkring 100, 150 eller 200 år siden? Det er noget af det, man kan blive klogere på ved at bladre i de digitaliserede bøger fra før 1920. På sitet præsenterer DTU Bibliotek et lille udpluk af sin historiske bogsamling.

Kigger du efter bøger fra omkring 200 år siden, støder du fx på en bog om de bedste og nyeste landbrugsredskaber. Der er også en tekst om regler for tidens nøjagtige måling med ure og en bog om dampmaskinen og dens praktiske anvendelse på jernbaner og dampskibe. Vil du hellere beskæftige dig med slutningen af 1800-tallet, hvor industrialiseringen havde forandret Danmark på mange måder, kan du fx tjekke en bog om syerskernes forhold eller Emil Hornemanns tekst om børns anvendelse i fabrikker, læse bøger om elektricitet, kunstgødning, telefoner, cykler og amatørfotografi. Eller tjekke diskussionerne om håndtering af affald og spildevand.

Er det begyndelsen af det 20. århundrede, der interesserer, kan du bl.a. finde bøger om luftens erobring, få motorjournalisten Alfred Nervøs gode råd og vink til bilister om bl.a. at forsøge at undgå at køre høns og hunde over, og om at vælge passagerer, der tager den tidlige bilismes punkteringer og andre forhindringer med højt humør.

I begyndelsen af det 20. århundrede kan du også følge elektricitetens og den armerede betons udbredelse, læse om meterens indførelse, følge forsøg med vindmøller og udviklingen af nye teknologier som radio (trådløs telegrafi). Der er også bøger om nye trends som videnskabelig ledelse baseret på tids- og bevægelsesstudier, arbejderbeskyttelse og diskussioner om Danmark som industriland. Er du optaget af den nye viden på naturvidenskabens område kan du fx tjekke Niels Bohrs disputats om metallernes elektronteori eller en bog om radioaktive stoffer.

Mens denne tekst skrives, er livet i Danmark præget af corona. Derfor kan det måske være relevant at kigge i en bog fra dengang, der blev forsket i var årsagerne til koleraens ulige styrke forskellige steder. Et andet tema, der optager sindene aktuelt, er klima og miljø. I den forbindelse kunne det måske være interessant at læse om, hvordan man for over 100 år siden forsøgte at bekæmpe røgplagen i København. Eller om elbiler anno 1902. Det er også en mulighed at læse et værk af måske den første, der så naturen som noget, mennesker kan påvirke og ødelægge: Alexander von Humboldt.

Hver tid har sine forestillinger om, hvad der er rigtig viden, og hvad der er rigtig adfærd. Ikke bare teknologier ændrer sig over tid, men også forestillinger, metoder, normer og begreber. De digitaliserede bøger kan også bruges til at selvfølgeliggøre nutidens forståelser og løsninger og åbne vores øjne for, at tingene kunne have været anderledes. Det er ingen naturlov, at vi har stikkontakter og bad i vores boliger, og at vi kan transportere os rundt med biler, fly og jernbaner. I en bog med råd til boligsøgende fra 1908 kan du fx læse om, hvordan man så på badeværelset, dengang det ikke var alle, der havde et sådant i boligen.

Fakta om sitet:

·         Find Danmarks Tekniske Kulturarv på www.tekniskkulturarv.dk. Tekster og fotos på sitet kan bruges næsten frit; se vilkårene på sitet i afsnittet "Om".

·         tekniskkulturarv.dk indeholder p.t. omkring 800 skannede bøger fra før 1920, over 700 fotografier fra 1888 og et væld af katalogkort dækkende perioden frem til 1967.

·         De skannede bøger stammer fra de historiske bogsamlinger på DTU Bibliotek. DTU Bibliotek blev nemlig født i 1942 som en fusion af de to dengang vigtigste tekniske bogsamlinger i Danmark, Teknisk Bibliotek og Industriforeningens Bibliotek.

·         Udviklingen af sitet er støttet af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Martha og Paul Kerrn-Jespersens Fond og Otto Mønsteds Fond.

·         Sitet indeholder bøger og fotografier, men ikke tidsskrifter, fordi DTU Bibliotek har stillet sine historiske tidsskrifter til rådighed for projektet Ingeniørernes Danmarkshistorie: ing.dk/danmarkshistorie.

[Historie-online.dk, den 2. juni 2021]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kulturstudier
Yuri Gagarin - Historiens Aktører nr. 63
Fra bålet til Bloksbjerg