Menu
Forrige artikel

Fra den nye verden

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 3425

 

Amerika er i fokus på Det Danske Udvandrerarkiv i Aalborg. Ny udstilling viser danske udvandreres fotos fra Den Nye verden og tekster af Nobelprisvinder og forfatter Johannes V. Jensen. 

Næsten 300.000 danskere emigrerede i årene fra 1850 til 1920. Langt de fleste rejste til Amerika, Det Forjættede Land, symbolet på en ny verden med frihed og muligheder for alle. 

Med fotos fra Det Danske Udvandrerarkiv og Det Kgl. Bibliotek og tekster af Johannes V. Jensen fortæller udstillingen "Fra Den nye Verden" om den amerikanske drøm og virkelighed på tærsklen til vores egen tid. Tilsammen kaster det lys på den store fortælling om, hvordan amerikansk samfund og kultur blev en uløselig del af det 20. århundredes Danmarkshistorie. Udstillingen vises i HistorieAalborg, Arkivstræde 1, Aalborg, resten af 2020.

Gadebillede fra Chicago o. 1900., Foto: Det Danske Udvandrerarkiv 

- Alle ved, hvordan ideer og nye opfindelser spredte sig fra Amerika til Europa. I Matador er det fanget i afsnittet om Mads Skjern, der på sin USA-rejse har set lyset i form af selvbetjeningsbutikker. I udstillingen lader vi forfatteren og journalisten Johannes V. Jensen være talerør for de mange danske udvandrere som også sugede indtryk til sig i den nye verden, og sendte dem hjem til Danmark. Tanker om frihed, lighed og teknologiske landvindinger", fortæller Jesper Thomassen, Leder af Det Danske Udvandrerarkiv.  

Forfatteren og Nobelprisvinderen Johannes V. Jensen var en af de mange, der gjorde rejsen over Atlanterhavet. Med honoraret fra sin debutroman i lommen rejste han i september 1896 til New York. Mødet med det unge, dynamiske Amerika blev retningsgivende for Johannes V. Jensens liv og forfatterskab. Han blev ikke amerikaner, men besøgte Amerika fem gange i løbet af det næste halve århundrede. I flere romaner og utallige artikler og rejsebreve skrev han begejstret om Amerika og den amerikanske drøm.  

- Johannes V. Jensen var en af de første danske forfattere og meningsdannere, der kastede sin kærlighed på Amerika og "The American Way of Life". Tidligere fik dansk kulturliv størst påvirkning fra de akademiske kredse i Frankrig og Tyskland. Inspirationen fra Amerika hjalp Johannes V. Jensen til at sætte en mere folkelig og livsnær dagsorden i dansk kunst- og kulturliv, siger Peter Hørup, der er leder af Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet.

Et luftskib svæver over New Yorks ikoniske skyline. Foto: Johs. V. Jensen, 1939. Det Kgl. Bibliotek. 

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Det Danske Udvandrerarkiv og Johannes V. Jensen & Thit Jensen Museet. Den kan ses i HistorieAalborg frem til nytår og på Johannes V. Jensen og Thit Jensen Museet næste forår. En online version af udstillingen er tilgængelig på www.fra-den-nye-verden.dk

[Historie-online.dk, den 13. oktober 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Kvæstede vikingebrødre mødes igen
Virtuelt besøg på verdens største fængselsmuseum
Danmarks første frømænd