Menu
Forrige artikel

Julen på danske museer 3

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2024

 

Kom og oplev julehyggen i december på Danmarks Tekniske Museum!

Juletræet er pyntet og museet inviterer indenfor til masser af hyggelige oplevelser. I aktivitetsværkstedet vil der være mulighed for kreativitet og fordybelse, og rundt på museet kan du gå på jagt efter nissehuer. Du kan også følge museets julekalender hjemmefra sofaen på Instagram.

Jul i rumværkstedet

I aktivitetsværkstedet kan du kreere anderledes julepynt som fx en sjov astronaut-sprællemand og flotte planet-julekugler. Det vil også være muligt at lave flotte månemalerier, som du kan bruge som en fin hjemmelavet julegave. Så hvad enten du er til utraditionel julepynt, eller har lyst til at prøve noget nyt, så læg endelig vejen forbi museets værksted. Mellem jul og nytår vil det også være muligt at lave nytårspusteraketter.

(H)julejagt og julekalender fra magasinet

Museets nisser har været på spil, så tag børnene med og deltag i museumsnissens (h)julejagt rundt i udstillingerne og vind en fin julegave i præmie. Du kan også følge magasinnissens julekalender på Instagram, hvor der hver dag vil være en ny gammel genstand, som ikke er udstillet på museet, men fyldt med sjove historier alligevel.

Jul i museets café

Når du har gået rundt i de kolde udstillingshaller, er du velkommen til at få varmen i museumscaféen. Julestemningen er i top med gode juletilbud, og i hele december vil der være en kop varm kakao med julesmåkager til 20 kr. Den 7. december er der yderligere julehygge med gratis gløgg hele dagen og mulighed for at købe æbleskiver.

 

 

Julen på Det Grønne Museum

Den gode gamle danske jul kan ses, røres og smages på Det Grønne Museum ved Gl. Estrup hele december, hvor der pyntes op, bages pebernødder, fortælles julefortællinger, og du kan lave din egen julepynt.

Julepynt, juletræer og julefortællinger. Hele december kan du på Det Grønne Museum opleve et udvalg af de vigtigste – og hyggeligste – juletraditioner fra livet på landet, og blive klogere på julen. Vidste du for eksempel, at julen, som du kender den, hverken er særlig gammel eller dansk?

Juleviden hver dag

Den internationale jul er én af de mange historier, du kan dykke ned i, hver dag i devcember på Det Grønne Museum. Her erjJulens traditionsrige pynt flyttet ind på museet, og sammen med pynten følger fortællingerne om julens traditioner. Så du kan styrke din juleviden med historien om halmpynten, juletræspynten, gårdboen der blev til nissen, pebernødden og naturligvis juletræet.

Det unge, tyske juletræ

Juletræet, som for de fleste står som en god, gammel dansk tradition, er et godt eksempel på noget nyt, vi har taget til os fra den anden side af grænsen. Traditionen med at flytte et levende træ ind i stuen og pynte det, stammer nemlig fra Tyskland.

Først i 1808 blev det første juletræ tændt i Danmark på godset Holsteinborg. I dag er det i stor stil danske juletræer, der står i de tyske stuer. Vi producerer nemlig hvert år cirka ti millioner juletræer og eksporterer 43% af dem til vores juleglade tyske naboer.

Klip, pynt og smag

Der er også mulighed for selv at prøve kræfter med at fremstille julepynt. Vi har lagt skabelonerne til hjemmelavet, traditionelt julepynt frem – og alle remedierne, du skal bruge til at lave din egen julepynt, som du kan pynte op med på museet eller derhjemme.

I weekenderne åbner vi oveni Historisk Værksted, så du kan lave din egen traditionelle halmkrans. Vi tænder også op i støbejernskomfuret og bager traditionsrige pebernødder, som du kan smage mens du julehygger.

Museets Torvelaug står klar med udvalgte boder med kunsthåndværk og anden inspiration til julegaven, og museumsbutikken har fundet de bedste juletilbud frem.

Og årets overraskelse, som Jesper Fårekylling kalder det i et berømt juleshow? Jo, det er en helt særlig kane.

Livlægens kane

I de senere år har Struensee været en populær figur i film og bøger. Og det forstår man, for historien om Christian 7.’s livlæge, der indledte et forhold til dronningen og gennemførte et enormt reformarbejde i 1770’erne, er rigtig spændende. En af de mindre kendte reformer var en helligdagsreform, der fik gjort ”kål” på tredje juledag som helligdag. En af de mere specielle genstande i Det Grønne Museums samling er Struensees kane, som er finurligt udsmykket med krummelurer og guld. I julens anledning har vi kørt kanen frem fra magasinerne.

Jul på Det Grønne Museum, Randersvej 4, Gl. Estrup, 8963 Auning

SE MERE: www.detgrønnemuseum.dk

  Detaljer fra Struensees finurligt udsmykkede kane, som man kan opleve sit fulde billede hele december på Det Grønne Museum

 

Vintersolhvervsfest på Fyrkat

Vikingernes vinterfest med boder, håndværk, mad og fakkeltog

Når egnens vikinger for 24. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 14. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, vikingemad og et stemningsfuldt fakkeltog rundt om gården. Der er fri entré for alle.

Markedshallerne vil være stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

I år deltager omkring 75 vikinger, som blandt andet sælger forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget, meget andet.

Familieaktiviteter, ildshow og vikingemad

Udover de mange handelsboder, er der også vikingeoplevelser for hele familien. Man kan se, hvordan der sydes salt, høre vikingemusikerne i langhuset, deltage i kamptræning eller vikingelege, se et forrygende rytter- og bueshow med viking på hest samt opleve et fængende ildshow til ære for solens genkomst.

Det er desuden muligt at stille sulten med et måltid varm vikingemad. Kimbrerne laver den populære midvintersuppe med hjemmebagt brød, som dagens gæster kan købe i langhuset. Det er i dagens anledning også muligt at erhverve varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie - lige fra kopier vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.

Stemningsfuldt fakkeltog

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage - også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 22. december.

Den moderne jul har rødder i vikingetiden

På trods af, at den kristne jul kom til efter vikingetiden, så er det gamle traditioner, der i dag videreføres. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, gæstebud, ofringer, handel, kappestrid og hyggeligt samvær. En slags forløber for vor tids julefrokoster med mad og drikke i festligt lag.

Og faktisk stammer selve ordet jul også fra vikingetiden, selvom det altså ikke var Jesusbarnets fødsel, der blev fejret, men derimod årets mørkeste og længste nat, som skulle gennemleves på trods af mørkets onde kræfter. Der var brug for en lysfest til at holde mørket stangen, og ifølge de islandske sagaer kaldtes denne fest for ”jólablót” eller blot ”jól”.

Program for Vintersolhvervsmarkedet 2019

12.00                  Vintersolhvervsmarkedet åbner

13.00                  Rytter- og bueshow med viking på hest samt

13.30                  Kamptræning

15.00                  Vikingelege for børn

15.30                  Ildshow til ære for solens genkomst

16.00                  Fakkeltog

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat den 14. december afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her fremsiges de traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen der vender tilbage. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

[Historie-online.dk, den 4. december 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Den ganske makabre kirke i Rom
Grøn omstilling på Teknisk Museum
Kibbutzbørn og spørgsmålet om jødisk identitet