Menu
Forrige artikel

Koloni, rigsfællesskab, overherredømme

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1900

 

Konferencen sætter fokus på forholdet mellem danske arkiver og nordatlantisk selvstændighedspolitik. I hvilket omfang kan arkivpraksis understøtte tværnational tilgængelighed og international social retfærdighed?

I danske arkiver findes der omfattende materiale om tidligere danske besiddelser i Nordatlanten: Norge, Grønland, Island og Færøerne. Besiddelser, der siden hen er blevet selvstændige nationer med egne sprog, administrationer og dertil hørende arkivpolitik. I de fleste tilfælde er de historiske arkivalier fra lokaladministrationen overdraget til de nye nationer, mens mange papirarkivalier fra centraladministration samt private og videnskabelige institutioner opbevares i Danmark.

Modsat Danmarks koloniale besiddelser i Afrika, Indien og Vestindien er forholdet til de nordatlantiske besiddelser langt mere komplekst, og områderne har haft (eller har stadig) forskellig status i det danske rige – personalunion, koloni, amt, autonomt selvstyrende land, delvist selvstyrende – for blot at nævne nogle få.

Danmark har udøvet betydelig magt i disse områder, og en del af selvstændighedsprocessen og den nationale identitetsopbygning er at tage ejerskab over egen historie. På den anden side er disse områder historisk en del af Danmark, og dermed også en central del af dansk nationalhistorie.

Konferencen sætter fokus på forholdet mellem danske arkiver og nordatlantisk selvstændighedspolitik, og i hvilket omfang arkivpraksis kan understøtte tværnational tilgængelighed og international social retfærdighed.

Konferencen henvender sig til arkivansatte, historikere, kulturforskere og -studerende samt ansatte ved museer og biblioteker. Konferencen finder sted 24. oktober 9-16 i Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 København S.

Oplægsholdere:

·         Bent Nielsen (direktør, Arktisk Institut)

·         Erik Gøbel (seniorforsker emeritus, Rigsarkivet)

·         Hrefna Róbertsdóttir (vicedirektør, Islands Nationalarkiv)

·         Inge Høst Seiding (arkivleder, Grønlands Nationalmuseum og Arkiv)

·         Magni Arge (MF, Færøerne)

·         Niklas Thode Jensen (arkivar og seniorforsker, Rigsarkivet)

Se hjemmeside

Historie-online.dk, den 3. oktober 2018

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Museum på Rejsen 17: Linnémuseet, Uppsala
HistorieLab: Forbrydelse og straf
Langelands Museum står på spring