Menu
Forrige artikel

Kulturel tre-retters menu

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 600

 

Få aktiveret dine hjerneceller og dine smagsløg på Vejles Kulturnat fredag d. 27. september, når stadsarkivet, kunstmuseet og biblioteket går sammen om at skabe en 'tre-retters menu' med guldkorn fra kunstens og kulturens verden.

Udnyt chancen til at lære din egen kultur at kende og bliv klogere, berørt og helt sikkert sulten på mere. Undervejs på turen til de tre steder serverer vi lækre sager og tager dig med tilbage til 1800-tallets salonkunst, forbrugskulturen i 70'erne og bøgernes forunderlige verden.

Forbrugskultur på mælkepoppen

Hos Vejle Stadsarkiv fortæller arkivar Maria Mejer om, hvordan vores hverdagsliv er vævet ind i forbrug. I får serveret et historisk perspektiv på vores hverdagsliv og forbrugets udvikling gennem det 20. århundrede via eksempler fra Vejles historie. En milkshake var det nyeste på Mælkepoppen i 1960'erne, og den skal I smage! Bag de unges nye fristed til ungdomskultur og pigtrådsmusik stod Karolines Køkken, der ønskede at fremme forbruget af danske mejerivarer. En nem løsning på et tomt spisekammer leverede Vejle Pølsevogne og en burger fra burgerbaren Hendé på strøget signalerede, at de unge var med på den nyeste trend fra USA i 1980'erne.

Nationalromantisk salon

Vidste du, at nogle af de største danske guldaldermalere holdt til i Vejle? På Vejle Kunstmuseum sætter kunsthistoriker Pernille Rom Bruun scenen for en kunstsalon på Munkebjerg Badehotel i 1880'erne, hvor datidens malere mødtes. Guldaldermalerne havde et projekt. Efter dansk nederlag til Preussen og Østrig i 1864 skulle det danske landskabsmaleri igen samle folket omkring Gud, konge og fædreland. Det idylliske folkeliv, de vidtstrakte kornmarker, de høje skranter og de dybe dale, den altid dybblå himmel er en del af en fortælling om national identitet, som vi spejler os i dag. Der venter gode oplevelser - også for ganen på Vejle Kunstmuseum.

Marcel Proust og madeleinekagen

Selvom den franske forfatter Marcel Proust blot nåede at blive 51 år gammel, lykkedes det ham med hans omfattende romanværk 'På sporet af den tabte tid' at skrive sig ind i litteraturhistorien. På sporet af den tabte tid er en kompleks størrelse, men på biblioteket vil I få en lettere indgang til romanerne. I får nemlig lov til at smage på madeleinekagen, som spiller så central en rolle i værket, at den er blevet en velkendt figur i litterære kredse. Imens vil Proust-eksperten Neal Ashley Conrad fortælle om madeleinekagens betydning og Marcels Prousts romankunst.

Turen begynder på Vejle Stadsarkiv, Vedelsgade 17, kl. 16.00. Forhåndstilmelding via vejlemuseerne.dk/kulturnat nødvendig. Billetter koster 50 kr. Godt halvdelen af billetterne er allerede solgt. Arrangementet slutter ca. kl. 18.30.

Billedet på forsiden: P.C. Skovgaard: Parti over Vejle. Vejle Kunstmuseum

[Historie-online.dk, den 10. september 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
Ny udstilling på Cirkusmuseet i Rold
Ny direktør til ROMU
Nat på museet