Menu
Forrige artikel

Tips til påsken på danske museer

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 2423

 

Hvad sker der i påsken på Ribes Vikinger, Moesgaard Museum, Vikingecenter Fyrkat, Danmarks Tekniske Museum, Det Grønne Museum, Mosede Fort, Sporvejsmuseet, Vikingeskibsmuseet?

 

Ribes Vikinger

 

Skab dit eget, helt specielle påskeæg, mens du bliver klogere på højtidens traditioner - og hvor har Påskeharen mon gemt æg denne gang?

Også i år er der påskehygge for hele familien på Ribes Vikinger, hvor I kan skabe skønne æg med en særlig teknik, ligesom Påskeharen jo har det med at hoppe rundt på hele museet og gemme æg.

Men hvorfor er det lige, at æg er forbundet med påsken?

Én forklaring går tilbage til middelalderens Danmark og betalingen af tiende - en slags skat - til kirken eller til herremanden.
Skærtorsdag var sidste frist for årets betaling af tiende, og det var almindeligt at betale med æg.
Æggene var tit farvet røde for at symbolisere Jesu Kristi blod eller dekoreret på andre måder, og de blev velsignet under gudstjenesten påskesøndag.

Ingen steder er skikken med påskeæg dog mere omfattende end i Østeuropa og på Balkan, hvor ægget oprindeligt var et symbol på forårets komme og frugtbarhed, men siden også kom til at stå for Jesus' opstandelse fra de døde. Dertil blev det dekorerede æg tillagt magiske kræfter. Alt efter mønstret beskyttede ægget mod forskellige onde ånder.
Se hjemmesiden

 

Vikingerne indtager Moesgaard i påsken

Påsken på Moesgaard Museum byder på mange aktiviteter for både børn og voksne. 13.-22. april 2019 vil Moesgaard give hele familien masser af vaskeægte vikingeoplevelser

Se Moesgaard Museums hjemmeside

 

Sæsonstart og ny butik på Fyrkat

Traditionen tro indledes sæsonen på Vikingecenter Fyrkat i påskedagene

Efter en lang vinterpause er Vikingecenter Fyrkat klar til igen at åbne for publikum. 2019-sæsonen skydes i gang skærtorsdag 18. april, og det sker med besøg af arkæolog Ken Ravn Hedegaard, der fortæller om vikingetidens bronzesmykker og støbeteknikker. Samtidig åbner en helt ny museumsbutik ved Fyrkat Møllegaard.

I påsken kan man på Vikingecenter Fyrkat se Ken Ravn Hedegaard arbejde med bronzegenstande – lige fra arbejdet med at lave selve støbeformen til det sidste detaljearbejde på det færdige smykke. (Foto: Nordjyllands Historiske Museum)

Se hjemmesiden

 

Computerspil, pixels og masser af perler i påskeferien på Danmarks Tekniske Museum.

Glæd hele familien ved at tage på Danmarks Tekniske Museum i påskeferien. Oplev den nye udstilling NEXT LEVEL, hvor du kan gå i dybden med mere end 50 års computerspilshistorie, udfold dine kreative kræfter i aktivitetsværkstedet og få den sejeste nøglering med hjem.

Prøv selv arkadespillene i NEXT LEVEL

Hver dag i påskeferien er der gratis introduktion til museet kl. 10:30 og 13, hvor du bliver præsenteret for museets udstillinger og nogle af de sejeste genstande, som fx. Hammelvognen og DASK. Introduktionen er for både børn og voksne, og den er en god måde at begynde sit museumsbesøg på.

Onsdag den 17. april er der gratis rundvisning kl. 11 og 13, hvor du kan komme helt tæt på museets flysamling. Torsdag, lørdag og søndag kl. 10 -15 er en af museets guider klar til at fortælle dig om alt lige fra biler og TV-teknik til museets imponerende flysamling.  

 Se hjemmesiden

 

Kom trillende ind i påsken på Det Grønne Museum

Der er masser af påske-traditioner, der kredser om én fællesnævner: Æg. Og det tager Det Grønne Museum til næste niveau i en historisk æggende påske.

I helligdagene i påsken 2019 kan du hver dag fra kl. 10 - 15 deltage i Det Grønne Museums påske-aktiviteter. Aktiviteterne byder på både god brug og genbrug, når der skal pustes æg, laves omelet af indholdet, foldes og farves med naturens egne farver.

Der skal nemlig farves æg på den traditionelle - og helt bæredygtige - måde: Med løgskaller og friske urter. Når man koger det i en lille pakke med æggene, bliver det til flotte mønstre, og når æggene puttes i en kurv med halm, som du på museet får hjælp til at flette af genbrugspapir, har du smukke påskedekorationer til hjemmet. Og så skal der altså også lidt rødt i ansigterne, når der skal pustes æg, men den brugte energi kan indtages igen, ved at lave omeletter på brændekomfuret.

Se hjemmesiden

 

Mosede Fort: Historisk køkkenkursus for hele familien i påskeferien

Lær at lave mad som for 100 år siden på Mosede Fort i børnenes påskeferie
Elsker du madlavning og synes du, at det kunne være sjovt eller spændende at prøve at lave mad som i gamle dage, så skal du og familien da på historisk køkkenkursus Mosede Fort i påskeferien! Museet afholder i alt 3 køkkenkurser mandag – onsdag d. 15., 16. og 17. april alle dage kl. 12.30 – 15.30. 

Iført hvidt forklæde og kappe på hovedet, skal du i de gammeldags vandrekøkkener i løbet af eftermiddagen, lave et historisk måltid efter originale opskrifter, som man kunne have spist det i Danmark under første verdenskrig.

Frederikke Heick lærer fra sig i vandrekøkkenet

Se hjemmesiden

 

Sporvejsmuseet indleder begivenhedsrig sæson

Sporvognsskinnerne på Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm er muligvis stadig røde af vinterens rust, men det varer ikke længe. Museet indleder påskedag 21. april sin 42. sæson med mange slags særlige begivenheder undervejs i de 93 ordinære åbningsdage. Dertil kommer et endnu ikke kendt antal bestilte særarrangementer uden for normal åbningstid.

Se hjemmesiden

Ægte hestekræfter spændes for de ældste bevarede museumsvogne ved 11 lejligheder, første gang 25. maj. Her er det den bevarede københavnske hesteomnibus.

 

Påsken er fyldt med eventyrlige drager på Vikingeskibsmuseet

Vikingerne var vilde med drager. Både som udsmykning på alt fra skibe til runesten og i drabelige fortællinger. Vikingeskibsmuseet byder inden for til en eventyrlig påskeferie med drager, krigertræning og særforevisninger af filmen "Sådan træner du din drage 2".

Se hjemmesiden

[Historie-online.dk, den 9. april 2019]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
1968. Plakater fra et oprør
Skal den gamle grill på museum?
Kriger