Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 04, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1203

 

Af Jakob Skibsted

Den britiske historiker Jonathan Phillips tager os onsdag med på en rejse igennem kristendommens begyndelse og fødsel – Selve starten på den religion, der skulle udvikle sig til den verdensomspændende institution, som den kristne kirke er i dag. Torsdag kigger vi nærmere på en række danske byers historie, heriblandt både Helsingør og Odense, og den udvikling disse har været igennem. Fredag skal det handle om bibelhistorien om Jakobs ”Hovedpude”. Jakob der efter sigende er Israels stammers stamfader, brugte en sten som hovedpude under sin flugt fra sin fader, hvor han modtog en åbenbaring af Gud. Programmet kigger nærmere på denne ældgamle bibelhistorie. Lørdag følger vi i fodsporene på Roald Amundsen, der skabte sig et verdensnavn, da han 1903-1906 på en lang og hård ekspedition opdagede Nordvestpassagen - søvejen fra Atlanterhavet til Stillehavet nord for Det Nordamerikanske Kontinent.

I 1808 slog en række spanske lejesoldater sig ned på Langeland. Søndag kigger Liv Thomsen og arkæolog Lars Grundvad derfor nærmere på denne ikke videre kendte historie fra Langeland, bl.a. gennem et kig på lejesoldaternes danske efterkommere og arkæologiske levn derfra. Mandag skal det handle om noget helt andet, nemlig om den storstilede flangeflugt fra Sulmona under Anden Verdenskrig. Mange allierede krigsfanger flygtede om vinteren fra lejren, over Majella-bjergene. En flugt de aldrig ville havde klaret uden lokale italienske modstandsfolks hjælp. Tirsdag slutter vi af med et kig på Danmark i perioden 1880-1890, der bl.a. var præget af Provisorieårene, der udgjorde kulminationen på forfatningskampen – en kamp mellem Folketinget og Landstinget hhv. for og imod folketingsparlamentarismen.

 

Rigtig god fornøjelse

 

Vejen til Konstantinopel

Onsdag d. 23. januar kl. 22:30 på DR K – Episode 1:6

Den britiske historiker Jonathan Phillips fortæller i seks programmer om kristendommens tornede vej fra Mellemøsten til Konstantinopel. Phillips begynder sin rejse i Betlehem, og går med evangelierne som guide i Jesus fodspor fra hans fødsel og opvækst til hans gerninger, lidelser og genopstandelse.

 

Fantastiske Forvandlinger III - Danmark I

Torsdag d. 24. januar kl. 20:00 på DR K – Episode 1:6

Tag med arkitekt og designer Ane Cortzen, når hun i en ny sæson besøger nogle af verdens mest fantastiske arkitektoniske forvandlinger.

Helsingør er forvandlet fra værftsby til kulturby, mens Odenses fortid som tekstilmekka ligeledes har banet vejen for dens kulturelle fremtid. På Borreby ved Skælskør har en ny generation taget over, og så er to Københavnske kirker blevet afkristnet og er genopstået med helt nye funktioner.

 

Biblens gåder - Jakobs hovedpude

Fredag d. 25. januar kl. 15:10 på DR K - Tysk dokumentar fra 2015.

Jakob, der senere skal blive stamfar til Israels stammer, er søn af Isak og Rebekka. Han bedrager sig til sin fars velsignelse og på flugten på vej væk lægger han sig til at sove med hovedet på en sten. Her får han en åbenbaring om en himmelstige og møder Gud. Man har hævdet, at stenen endte i Skotland og senere i England. Eksperten Adrian Gilbert hævder nu at have sporet stenen tilbage til Ægypten.

 

Nordvestpassagen - i Roald Amundsens spor

Lørdag d. 26. januar kl. 14:30 på DR K – Episode 3:3

Roald Amundsen skabte sig et verdensnavn, da han 1903-1906 på en storslået ekspedition opdagede Nordvestpassagen, søvejen fra Atlanterhavet til Stillehavet nord for Det Nordamerikanske Kontinent. Hvordan det lykkedes netop Amundsen at nå dette mål, når så mange før ham ikke klarede det, er et spørgsmål som Vegard Ulvang, Harald Dag Jølle og Jan Fasting gerne vil finde svaret på.

De tre mænd er på vej gennem Arktis, og de nærmer sig nu Gjøahavn, den by hvor Amundsen måtte overvintre i to år, inden hans ekspedition kunne fortsætte. Klarer de tre turen mod alle odds, kan de leve op til deres norske polarhelte eller er de nødt til at afbryde deres livs eventyr?

 

Muldens mysterier - De spanske lejesoldater

Søndag d. 27. januar kl. 18:25 på DR K – Episode 1:6

I Muldens Mysterier får Liv Thomsen og arkæolog Lars Grundvad hjælp af en flok detektorførere til at afdække hidtil uopdagede sider af Danmarkshistorien.

I dette afsnit skal det handle om de spanske lejesoldater, der slog sig ned på Langeland i 1808. De sydlandske charmører gjorde med deres mærkelige spisevaner og flamboyante manerer stort indtryk på øens unge piger - hvilket de mange nutidige efterkommere da også er levende beviser på.

Men hvor opholdt soldaterne sig helt præcist? Og hvad mon de to hold amatørarkæologer finder, når de afsøger Stengade Skov i jagten på at gøre dagens bedste fund og dermed vinde dysten?

 

2. Verdenskrigs store flugtruter - fangelejren Sulmona

Mandag d. 28. januar kl. 20:00 på DR K - Britisk dokumentar fra 2018.

Under 2. Verdenskrig flygtede mange allierede krigsfanger gennem ukendt terræn og fjendeland for at nå tilbage til deres egne. Det var aldrig gået uden modige, lokale modstandsfolks hjælp. Den britiske soldat, Len Harley, flygtede om vinteren fra den nazistiske krigsfangelejr i Sulmona over Majella-bjergene. Den nu 98-årige Len genforenes her med Rosine Spinosa, der reddede hans liv for 75 år siden.

 

1800-tallet på vrangen

Tirsdag d. 29. januar kl. 12:20 på DR K

Revolutionsdrømme, realisme og dobbeltmoral, 1880-1890.

Revolutionen lurer lige om hjørnet. Både i Politiken, politikken og i kunsten. Romantikken er lagt i graven. Nu skal det handle om samfundets skyggesider! Forfatteren Henrik Pontoppidan fører an. Han stiller skarpt på elendighed, råddenskab og hykleri. På Skagen er der gang i malerpenslerne. Her lever bohemer, kunstmalere og digtere det søde liv. Imens er demokratiet sat ud af funktion. Kunstnere og intellektuelle blander sig i samfundsdebatten - blandt andet i den nye kulturradikale avis Politiken. Ikke mindst sædelighedsfejden sætter sindene i kog: kvinders seksualitet og samfundets dobbeltmoral diskuteres nu offentligt! Næste afsnit kommer lige efter.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 34, 2019
TV-tips, uge 3, 2020
TV-tips, uge 47, 2019