TV-tips uge 06, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 06, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 979

Af Jakob Skibsted Kristensen

I programmet Af nød og lyst kigger Linda Nyberg sammen med historikeren Christopher O'Regan og andre eksperter på nogle af de kongelige bryllupper, der har præget både danmarks- og verdenshistorien gennem tiden. Onsdag skal det omhandle ægteskabet mellem den svenske kong Karl XI og den danske Ulrika Eleonora. Det var et strategisk ægteskab, som forsøgte at stoppe de to nabolande fra at gå i krig igen, om end det ikke lykkedes. Til gengæld førte ægteskabet til oprigtig kærlighed mellem de to kongelige, selvom deres to lande lå i krig. Torsdag bliver vi ved de kongelige, da vi skal se nærmere på den danske Kong Christian d. 4. Kongen herskede over landet i over 59 år, den længste regeringstid en kongelig i Danmark nogensinde har haft. Selvom Kong Christian d. 4. ofte har været set som en populær konge, så havde Danmark, ved slutningen af hans regeringstid mistet sin ledende position som den stærkeste stat i Norden. Fredag handler det om matematikeren Gordon Welchman (1906-85). Welchman var en er de legendariske kodebrydere fra engelske Bletchley Park, der under 2. Verdenskrig var afgørende for de allieredes sejr over Nazityskland. Lørdag skal det handle om den kontroversielle Mogens Glistrup liv, og hvordan det gik til, at en advokat skulle ende som formand for et nyt politisk parti, dog afbrudt af en periode i fængsel. Søndag forklarer historikeren Michael Scott ved hjælp af den nyeste 3D scanning-teknologi, hvordan det lykkedes at bygge byen Venedig i en sump for så mange år siden. Forundrende står byen ikke bare endnu, det var også en af middelalderens mest magtfulde bystater. Mandag skal det handle om OL i Nazityskland. I 1931 får Berlin tildelt de Olympiske Lege. Da Tyskland åbner OL i Berlin i 1936, er det dog et noget forandret værtsland med Adolf Hitler i spidsen. Nazityskland både imponerede med det mest pompøse OL, verden hidtil havde set, samtidig med at atleter blev ekskluderet fra konkurrencen på grund af deres jødiske rødder. Tirsdag slutter vi af med en episode af Historien om Danmark, der kigger på 1700-tallets Danmark, der både bød på oplysningens tanker, men også enevældige konger der kun stod til ansvar for Gud.

Rigtig god fornøjelse

 

Af nød og lyst - om kongebryllupper gennem tiden

Onsdag d. 07. februar 15:25 på DR K – Episode 2:5

Ægteskabet mellem den svenske kong Karl XI og den danske Ulrika Eleonora skulle være med til at sikre freden mellem de to altid kæmpende nabolande, men på trods af forlovelsen ønskede Danmark revanche mod stormagten Sverige og erklærede landet krig. Da brylluppet endelig fandt sted i 1680, synes parret at have alle odds imod sig - men hvor man mindst forventede det, voksede kærligheden.

I denne serie ser Linda Nyberg sammen med historikeren Christopher O'Regan og andre eksperter på kongelige bryllupper gennem tiden - bryllupper, der ofte har handlet om magt og politiske alliancer, sjældent om kærlighed.

 

Liv i renæssancen - Christian den 4. Højt at flyve, dybt at falde

Torsdag d. 08. februar 16:15 på DR K – Episode 2:6

Christian den 4. er Danmarks store renæssancekonge. Han har øje for alt hvad der sker i hans rige, af stort og småt. Nogen kalder det landsfaderlig omsorg, andre paranoia. I starten blomstrer videnskab, kunst og handel. Det samme gør storhedsvanvid og herskersyge. Med Christian ved roret er danskerne på vej udover afgrunden.

 

Kodebryderen der hackede Hitler

Fredag d. 09. februar 18:05 på DR K - Britisk dokumentar fra 2015.

Matematikeren Gordon Welchman (1906-85) var blandt de legendariske kodebrydere i Bletchley Park, der under 2. Verdenskrig var afgørende for de allieredes sejr over Nazityskland. Efter krigen flyttede Welchman til USA som en af pionererne i computerrevolutionen og ansat i er firma, der var leverandør til det amerikanske forsvar. Det er Welchman banebrydende arbejde inden for trafikanalyse, der har muliggjort det moderne overvågningssamfund og ikke mindst brugen af metadata.

 

Store danskere: Mogens Glistrup

Lørdag d. 10. februar 09:25 på DR K

Mange husker ham i dag som den larmende og lettere tossede anarkist, der afskyede skatter og muslimske indvandrere. Men i begyndelsen af sin karriere var Mogens Glistrup faktisk en mand med en mission: Han ville med provokationen som våben ændre den danske skattelovgivning radikalt. Undervejs mistede han næsten alt. Og spørgsmålet er, om han gik for vidt i sine provokationer - eller om han blev kanøflet af systemet.

 

Italiens usynlige byer - Venedig

Søndag d. 11. februar 16:35 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2017.

Italiens undergrund er så smækfuld med oldtidsminder, at det kan være lige så spændende at se ned, som at se op. Ved hjælp af den nyeste 3D scanning-teknologi forklarer historikeren Michael Scott, hvordan det lykkedes en by bygget på en sump at blive en af middelalderens mest magtfulde - og ikke mindst, hvordan det er lykkedes Venedig at blive stående på sine pæle den dag i dag!

 

Hitlers OL-drøm

Mandag d. 12. februar 18:15 på DR K - Tysk dokumentar fra 2016.

Aldrig før havde verden set et så pompøst OL, som man var vidne til i 1936 i Berlin. Og aldrig før havde sport og politik været blandet så grundigt sammen. Igennem arkivfotos og rekonstruktioner tager dokumentaren os med tilbage til et historisk propagandashow, der var forklædt som en sportsbegivenhed, hvor kun "ariske tyskere" måtte repræsentere Tyskland.

 

Historien om Danmark: Enevælde og oplysningstid

Tirsdag d. 13. februar 17:15 på DR K

Lars Mikkelsen fortæller om enevældens indførelse i Danmark, der betyder, at én konge bestemmer alt. Det er også fortællingen om den almindelige dansker i 1700-tallet, hvis liv er dybt afhængig af kongens, kirkens og godsejerens regler og luner. Men det er også på denne tid, at danske teater opstår, og oplysningstidens nye tanker om frihed og lighed, skaber bedre forhold for bønderne, og slaverne i de danske kolonier. Sendes også med synstolkning på DR1 Syn.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 02, 2018
TV-tips, uge 46, 2018
TV-tips, uge 19, 2018