Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 10

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1005

Tv-tipset

af Jakob Skibsted Kristensen

 Uge 10

I denne uge starter vi med et portræt af den danske kong Frederik IX, Dronning Margrethes far, en mand der som kronprins oplevede begge verdenskrige, og som konge overtog tronen under den kolde krig. Torsdag skal vi se på Adolf Hitlers liv, og hvilke begivenheder der var med til at fører ham ind på den kurs, der skulle ende med Anden Verdenskrig. Selvom man skal passe på med at analysere tankerne hos historiske personer, så giver serien et indsigtsfuldt blik i nogle af de skelsættende begivenheder i Hitlers liv. Fredag skal vi se nærmere på Cuba-krisen, hvor det var lige ved at komme til kamp mellem USA og Sovjetunionen under Den Kolde Krig. Krisen fik dog også sat den danske regering på overarbejde, der frygtede et krigsudbrud. Lørdag kigger Danskernes Krønike på hvordan danskernes opfattelse af deres arbejdsliv var i 60’erne. For nogle var det et nødvendigt onde og for andre en livsstil, hvor fritid og arbejde flød sammen. Søndag kommer begge episoder af fortællingen om Alexander den Store, der erobrede det mægtige Perserrige i Antikken. Hans regeringstid indvarslede hellenismen, der er en betegnelse for en periode af oldtidens historie, hvor den græske kultur etablerede sig som en verdenskultur, men også selv blev påvirket af de orientalske kulturer. Mandag rejser vi rundt i Europa for at kigge nærmere på de store middelalderlige borge, deres historie og den betydning de havde for den europæiske historie. Tirsdag slutter vi af med den blodige historie om de magtkampe, som den kongelige adelsfamilie Plantagenet udkæmpede indbyrdes. Familien regerede over England og store dele af Frankrig, og tæller individer som Richard Løvehjerte og hans bror John.

Rigtig god fornøjelse

 

 Onsdag d. 8 marts

Frederik - Konge til alle tider

13:20 på DR K

Dansk dokumentarserie om kong Frederik IX. Denne første del af serien om den folkelige og populære konge følger ham fra fødslen i 1899, til han tager studentereksamen i 1917. Blandt de medvirkende er hans ældste datter Dronning Margrethe og Arnold Krøigård.

 

Torsdag d. 9 marts

Sådan blev 'der Führer' skabt

19:10 på DR K

Kan en række nøglebegivenheder være årsagen til, at den intetsigende søn af en østrigsk postfunktionær endte som en af det 20. århundredes mest bestialske diktatorer? Fx den mislykkede karriere som kunstmaler eller de grusomme oplevelser i Første Verdenskrigs skyttegrave? Psykiatere og retorikeksperter analyserer manden og forsøger at indkredse de begivenheder, der endte med at forvandle den succesfulde politiker Adolf Hitler til en skånselsløs diktator.

 

Fredag d. 10 marts

Danmark i Den kolde Krig

12:55 på DR K

Førstehåndsberetninger fra danskere der var i centrum for begivenhederne, da russiske krigsskibe sejlede gennem danske farvande lige ud for Langeland. Fem dage i 1962 hvor man frygtede 3. verdenskrig, også i Danmark. En regering på overarbejde, et dansk skib i skudlinien, et fort i alarmberedskab og en journalist i husarrest er nogen af elementerne i historien om Cuba-krisen, der skulle vise sig at blive kulminationen på den kolde krig.

 

Lørdag d. 11 marts

Danskernes Krønike - Vores arbejde

11:15 på DR K

Danskerne fortæller historien om deres hverdagsliv fra 60'erne og frem til i dag gennem deres egne optagelser. Da Erik og Margit Brandt fra Vedbæk skabte Danmarks første modeimperium, flød deres privat- og arbejdsliv langsomt sammen til ét. For dem var deres arbejde en livsstil - alle døgnets 24 timer. Helt anderledes forholdt det sig for familien Buhl fra Roskilde. Her var et arbejde udelukkende noget, man havde for at kunne holde fri fra det - og det var i fritiden, livet skulle leves. De to familier fortæller hver især om deres syn på og oplevelser med et arbejde siden 60'erne og frem til i dag, hvor flextid og hjemmearbejdspladser er blevet en naturlig del af vores arbejdsliv, og hvor et arbejde helst skal være sjovt og udfordrende.

 

Søndag d. 12 marts

Alexander den Store

14:45 på DR K – Episode 1:2

Alexander den Store (356-323 f.v.t.) regnes for at være en af verdenshistoriens største feltherre og militærstrateg. Han blev født i Makedonien som næstældste søn af Filip 2. af Makedonien og blev oplært af selveste Aristoteles. Allerede som tyveårig efterfulgte han sin far på tronen som Alexander 3. og brugte de første år på at konsolidere det kongerige, hans far efterlod.

 

Mandag d. 13 marts

Europas storslåede borge

20:00 på DR K

Hvert år rejser tusindvis af turister rundt i Europa for at besøge historiske bygningsværker i form af borge, slotte og fæstninger. Dette er historien om den arkitektoniske vision bag de store middelalderlige borge i Europa, som er en vigtig nøgle til at forstå denne periode i historien.

 

Tirsdag d. 14 marts

Englands blodigste dynasti

18:20 på DR K - Episode 1:4

Britisk dokumentarserie fra 2014.

Et af Europas mest dysfunktionelle dynastier, huset Plantagenets, herskede over England gennem mere end 300 år og skabte grundlaget for både parlament og retssystem. Henrik 2. (1133-1189), der som den første kaldte sig Konge af England, endte med at forråde sin bedste ven og forbundsfælle, Thomas Becket. Til gengæld blev han selv forrådt af sin kone, tvunget til at gå i krig mod sin ældste søn for endeligt at blive forrådt af sine to andre sønner, Richardt og Johan.

 

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 20
TV-tips uge 06, 2018
TV-tips uge 14