Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 11, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 983

Af Christoffer Quist

Onsdag begynder vi denne ugens TV-tips med serien ”Genierne”, en amerikansk serie fra 2015. Dette afsnit omhandler Oppenheimer og Heisenberg, som udkæmpede 2. Verdenskrig i hver sit laboratorium. Begge forskere var i spidsen for at skabe et nyt supervåben, som kunne vinde krigen. Torsdag kan man se første afsnit af dokumentarserien ”Kold Krig”. Da den kolde krig ”officielt” bliver afsluttet i 1989 opstår en ny krig i de historiske kredse, hvem skal skrive om konflikten og hvordan skal den forstås? Dokumentarserien kigger ikke bare på de faktuelle begivenheder under den Kolde Krig, men også på hvordan historikere, ud fra kilder, arbejder med historieskrivning.  Fredag begynder vi weekenden med den britiske dokumentar fra 2016 ”Slaget ved Jylland - historiens største søslag”. Under 1. Verdenskrig havde Storbritannien afskåret Tysklands forsyninger igennem en massiv flådeblokade. For at bryde blokaden blev verdens største søslag kæmpet den 31. maj 1916 ud for Jyllands kyster, hvis resultat havde afgørende betydning for krigens udfald. Lørdag bliver vi underhold med filmen ”Dengang i maj”, et fransk krigsdrama, baseret på historiske begivenheder. Mens de allierede havde travlt med tilbagetrækning af deres tropper ved Dunkirk, var normale franske borgere også ved at flygte fra den tyske Blitzkrieg. Ud fra disse begivenheder har den franske Instruktør, Christian Carion, skabt en rørende og dramatisk fortælling, baseret på hans mors erindringer. Søndag sætter værten Liv Thomsen to hold af arkæologer op imod hinanden i serien ”Guldgraverne”. I dette afsnit skal slaget stå på en mark ved Ramløse i Nordsjælland, hvor arkæologer før har fundet fund og skatte forbundet til jernalderen. Holdende skal nu dyste om de resterende spor. Mandag får vi det første afsnit af DRK’s nyanskaffede serie ”Vores verden gennem 500 år”. Selvom det virker som lang tid siden, er reformationen kun 500 år gammel. Reformationen, som måske ved et tilfælde blev noget større, end hvad Martin Luther nogensinde kunne have forstillet sig. Men spørgsmålet er så, kan nogle af disse middelalderlige tanker stadig havde betydning for os i dag, eller skal vi endnu engang reformeres? Tirsdag kan man se den spændene dokumentar ”Med døden som makker”. Den norske soldat og modstandsmand Helge Hansen fortæller nu som 88-årige sin utrolige historie under 2. Verdenskrig. Dokumentaren har desværre været kritiseret for at bruge dækbilleder som ikke passer helt til situationerne, men dette er nok forekommet eftersom der ikke har været andet tilgængeligt. Udover denne fejldokumentation, får man et enestående indblik det liv som Helge Hansen har levet. 

-          Rigtig god fornøjelse

 

Genierne: Oppenheimer vs Heisenberg

Onsdag den 14. marts på DRK 15:00 – 15:40

Historien om de mænd og kvinder som gennem opfindsomhed og nyskabelse ændrede den måde, vi lever på. Mens millioner kæmper og dør på slagmarkerne under 2. Verdenskrig, udkæmper de to fysikere Robert Oppenheimer (1904-67) og Werner Heisenberg (1901-76) en anden krig i hvert sit laboratorium. Den første som leder af det amerikanske Manhattanprojekt for at udvikle verdens første atombombe. Den anden i en tilsvarende position i Nazityskland. Krigens udfald afhænger af hvem, der kommer først i mål.

Kold krig (1:3)

Torsdag den 15. marts på DRK 13:45 – 14:25

Da muren faldt i 1989 og den kolde krig var slut, begyndte en ny strid: Kampen om historien. Hvem havde haft ret og hvem tog fejl. Førende politikere og historikere stod overfor hinanden i kampen om at skrive historien om den kolde krig. I juni 2005 kom så det første officielle bud på en omfattende undersøgelse af Danmark i den kolde krig, Diis-Rapporten. Med den brød kampen om historien på ny ud i lys lue.

Slaget ved Jylland - historiens største søslag

Fredag den 16. marts på DRK 10:55 – 11:55

Under 1. Verdenskrig kunne Storbritannien med en flådeblokade afskære Tyskland fra alle forsyninger udefra. For at bryde blokaden forsøgte Tyskland at besejre den britiske flåde, der lå ud for Orkney-øerne og lukkede Nordsøen af for de tyske skibe. De to flåder mødtes første gang den 31. maj 1916 i historiens største søslag, som kostede omkring 9.000 døde og sårede og 25 sænkede skibe. Man har lige siden diskuteret, hvem der egentlig vandt slaget, mens ingen betvivler, at slaget havde afgørende betydning for udfaldet af krigen.

Dengang i maj

Lørdag den 17. marts 2018 på DRK 00:00 – 01:50

Maj, 1940. Ligesom millionvis af deres landsmænd beslutter indbyggerne i en lille nordfransk landsby at flygte fra de tyske invasionsstyrker. Samtidig lykkes det den tyske antinazist Hans at flygte fra et nærliggende fængsel. Sammen med den skotske soldat Percy forsøger han at indhente karavanen af landsbyfolk. Byens skolelærerinde har nemlig taget Hans' lille søn under sine vinger.

Guldgraverne (4:6)

Søndag den 18. marts på DRK 22:20 – 22:50

På skattejagt i Danmarkshistorien.

Liv Thomsen sender i dette program to hold amatørarkæologer med metaldetektorer, passion og erfaring ud på en mark ved Ramløse i Nordsjælland. Flere gravhøje i området vidner om, at der har boet folk i området siden stenalderen, og ikke langt herfra fandt man i 1994 den såkaldte Ramløse-skat, som en vikinge-stormand formentlig gravede ned for over 1000 år siden.
I dette afsnit er det Team Danefæ og Team Rainbow Power, der skal konkurrere om, at gøre dagens bedste fund og gøre os alle sammen lidt klogere på, hvem der levede netop her for mange år siden.

Vores verden gennem 500 år (1:6)

Mandag den 19. marts på DRK 13:55 – 14:50

Tysk dokumentarserie fra 2017.

Det var et nyt revolutionerende syn på verden og ikke en fornyelse af troen, der startede Martin Luther og reformationsbevægelsen for 500 år siden. Vores selvopfattelse og verdenssyn er i det væsentlige baseret på det, der blev resultatet af reformationen og renæssancen i det 16. århundrede. Men er denne opfattelse stadig gangbar i det 21. århundrede? Eller har vi behov for en ny reformation?
Et moderne essay over 500 års reformationshistorie og betydningen for det moderne menneske.

Med døden som makker

Tirsdag den 20. marts på DRK 11:50 – 12:45

Den 88-årige tidligere modstandsmand og KZ-fange Helge Hansen fortæller sin dramatiske historie fra det øjeblik, hvor han og hans soldaterkammerater er i kamp mod tyske soldater og kampvogne den 29. august 1943 til hans deltagelse i sabotageaktioner og likvidering af stikkere, hans senere arrestation og forhør af Gestapo, tiden i dødsstrafcellen i Vestre Fængsel og deportationen til koncentrationslejren Neuengamme i Nazityskland, hvor mange af hans kammerater døde. I april måned 1945 blev han og de øvrige overlevende danske og norske fanger mirakuløst reddet ud af lejren af den svenske greve Folke Bernadotte og Røde Kors, som hentede fangerne i De Hvide Busser. Langt over 7000 af de øvrige fanger, som måtte blive i lejren, blev dræbt. Efter krigen var Helge Hansen formand for Neuengammeforeningen i 17 år.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 35, 2018
TV-tips, uge 02, 2019
TV-tips, uge 15, 2018