Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 12

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1101

Tv-tips, uge 12, 2017

af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med første afsnit af serien Kampen om Tronen, der følger det svenske kongeriges historie. Serien følger kongerigets historie gennem sejre og nederlag, og ud over en underholdende fortælling giver serien et bedre indblik i Sveriges historie og en bedre forståelse af hvilke begivenheder der har været med til at forme Sverige og dets befolkning. Torsdag skal det handle om Færøerne og spørgsmålet om selvstændighed der deler vandene blandt den færøske befolkning. Fredag kommer et portræt af Folke Bernadotte, der blev verdensberømt, da han som leder af det svenske Røde Kors reddede tusindvis af fanger fra de tyske koncentrationslejre i slutningen af Anden Verdenskrig. Han blev få år efter dræbt i 1948 i Mellemøsten hvor han fungerede som FN repræsentant af en ekstremistisk jødisk terrorgruppe, hvilket skulle få konsekvenser for det svensk-israelske forhold. Lørdag kigger vi nærmere i et af de sorte kapitler i dansk historie, nemlig vores rolle i slavehandlen og de danske kolonier på De Dansk Vestindiske Øer. Søndag skal vi se nærmere omkring historien om det europæiske Melodi Grand Prix, hvis betydning først under den kolde krig, men også senere, har været mere end blot et tv-show. Mandag skal vi se på et vigtigt, men ofte glemt kapitel i verdenshistorien, nemlig magtkampen om kontrollen af Sovjetunionen. Kampen stod blandt andet mellem Stalin og hans modstander Trotskij, og havde kampen faldet ud til Trotskijs fordel, kunne Sovjetunionens, og verdens, historie måske været gået i en helt anden retning. Til sidst slutter vi af i 1800-tallets vilde vesten, hvor det skal handle om den konflikt mellem de oprindelige indianere i Amerika, og deres kamp mod nybyggere, cowboys og den voksende militære magt fra staten USA. 

Rigtig god fornøjelse

 

Onsdag d. 22 marts

Kampen om kronen

13:15 på DR K – Episode 1:12

Set i et næsten tusindårigt perspektiv fortæller Christopher O'Regan historien om det svenske kongerige.

Torsdag d. 23 marts

Jagten på historien

14:15 på DR K

"Færøerne har aldrig vedtaget at tilhøre nogen anden stat, og Danmark optræder i denne sag som Europas sidste kolonimagt!"

"Nej, Færøerne og Danmark hænger sammen i et frugtbart fællesskab, og Danmark har været altafgørende for udviklingen af det moderne Færøerne".

I 600 år har Færøerne været en del af Danmark. Nu ønsker en stor del af den færøske befolkning selvstændighed. De politiske argumenter kender vi fra nyhederne. Men hvad er de historiske argumenter for og imod en fortsat tilknytning til Danmark? To færøske samfundsdebattører Chefredaktør Sjurdur Skaale og Lektor Rolf Guttesen leverer deres argumenter for og imod selvstændighed.

Fredag d. 24 marts

Hvide busser og sorte magter

20:00 på DR K

Et portræt af Folke Bernadotte I slutningen af 2. verdenskrig lykkedes det Folke Bernadotte at redde 20.000 fanger ud af nazisternes koncentrationslejre, og med et blev han - efter at have levet et helt anonymt liv - verdensberømt. Tre år senere blev han myrdet i Jerusalem. Gennem arkivmateriale og vidner tegnes her et portræt af den svenske Folke Bernadotte.

Lørdag d. 25 marts

Temalørdag: De Vestindiske Øer - Historien om dansk slavehandel

21:30 på DR2

Som perler på snor ligger de kæmpestore private palæer omkring Amalienborg i København. Mange er bygget for de svimlende formuer, som blev tjent på "det hvide guld" fra De Dansk Vestindiske Øer. Men end ikke det sødeste sukker kan skjule den grusomme baggrund med udnyttelsen af slaver i tusindvis. Huxi Bach kikker bag facaderne på den gemte del af Danmarkshistorien.

Søndag d. 26 marts

Historien om det europæiske Melodi Grand Prix

12:15 på DR K

Alle elsker - eller elsker at hade det store årlige tv-show. I 1956 fik svejtseren Marcel Besancon fra den Europæiske Broadcasting Union den dristige ide at lave en sangkonkurrence, der kunne forene et krigshærget og forarmet Europa. Efterhånden som Den Kolde Krig tog til, blev sangkonkurrencen et vindue til det glitrende og teknologisk overlegne Vesten og et symbol på Vestens frihed modsat den kulturelle undertrykkelse i Østeuropa. Og da det stod klart, at Vesten ville vinde Den Kolde Krig, voksede showet til at blive verdens største show.

Mandag d. 27 marts

Stalin vs. Trotskij - en kamp til døden

20:50 på DR K - Fransk dokumentar

Den 20. august 1940 blev den russiske revolutionære tænker, Lev Trotskij, myrdet med en isøkse i sit eksil i Mexico. Dermed blev der sat en stopper for en 20 år lang rivalisering i toppen af den kommunistiske bevægelse mellem det kyniske magtmenneske, Stalin, og den idealistiske, men ikke mindre magtsøgende Trotskij.

Tirsdag d. 28 marts

USA's vilde vesten: Blod og guld

18:30 på DR 2

I sidste halvdel af 1800-tallet hersker lovløshed i USA. Præsident Ulysses S. Grant har nok at se til i form af konflikten med Sioux-indianerne og en økonomisk depression. Pludselig svirrer rygterne dog om et stort fund af guld i Dakota. I en ny stort anlagt serie genskaber skuespilleren og produceren Robert Redford nogle af de afgørende kampe i "Det Vilde Vesten".

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 45
TV-tips, uge 15
TV-tips uge 14