Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 13, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 547

 

Under coronakrisen har flow-kanalerne heldigvis en del historiske og kulturelle udsendelser. Noget skal vi jo lave i karantænen – så her ugens tips: Vi er på besøg på Fanø og hos det tyske mindretal i Sønderjylland – vi stifter bekendtskab med så forskellige personligheder som Bodil Kjer og Jacob Holdt – dertil arkæologi i Hedeby, forfatterne og Europa, Danmark i Gulalderen, engelske prinser i Tower, den spændende serie om USA i farver, denne gang om arbejderne – og endelig en rost dokumentar om en syrisk flygtningefamilie. God fornøjelse!

 

USA i farver - Et hårdtarbejdende folk

Amerikansk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 25. marts, kl. 20:10

I første halvdel af det 20. århundrede lider de amerikanske arbejdstagere under lange arbejdsdage, farlige arbejdsforhold og svage fagforeninger. Men i 1920'erne skaber velstand og teknologi nye job. Og i 1950'erne er de en del af en arbejdsstyrke, der bygger den rigeste og mest magtfulde økonomi i verden. Gennem sjældne privatoptagelser i farver dykker vi ned i de amerikanske arbejderes liv.

 

I fodsporene af en fannik

DK4, 26. marts, kl. 09:55

Vi er i Nordby på Fanø -" bare 12 minutter med færgen fra Esbjerg -" og vi er i selskab med den lokale guide Jan Jepsen og hans følgesvend Mads Thybo. Jan er en ægte fannik -" og hvad det vil sige, fortæller han om. Tidligere var Jan beredskabschef, men er i dag pensionist -" og han nyder nu at ha' tid til at dele ud af sin viden om de lavloftede Fanø-huse, om byggestilen og de smalle gader, stier og slipper, og ikke mindst de mange små underfundige historier fra livet på øen. Jan fortæller også om dengang øboerne købte sig fri af kongen i 1741, om de mange Fanø-traditioner og om den voldsomme stormflod i 1981.

 

Hvem dræbte prinserne i Tower?

Britisk dokumentar fra 2015.

DR2, 26. marts, kl. 15:20

Da kong Edward IV dør, er hans to unge sønner retmæssige arvinger til den engelske trone. Men deres onkel, Richard III, anbringer dem i Londons Tower - og her forsvinder sporene efter dem. Nu, mere end 500 år efter, raser debatten om deres forsvinden stadig. Derfor undersøger nogle af verdens førende eksperter århundreders propaganda og fakta for at løse mordmysteriet. Dræbte kong Richard III sine to nevøer?

 

Skæbner langs grænsen (6)

DK4, 27. marts, kl. 17:25

Genforeningen i 1920 er kendt som en kæmpe folkefest for hele Danmark, men det tyske mindretal i Danmark jublede ikke. For dem var det et nederlag, for nu var de afskåret fra moderlandet Tyskland. I dette program i serien fortæller medlemmer af det tyske mindretal om, hvordan de oplevede Genforeningen, og hvordan de ser på den i dag.
Med programserien "Skæbner langs grænsen" på seks programmer markerer dk4 nu 100-året for Genforeningen.
Programmerne er produceret i samarbejde med Patos Film for Flensborg Avis og med støtte fra Kulturministeriets Genforeningspulje.

 

Bodil Kjer og fjernsynet

DR2, 28. marts, kl. 17:35

Bodil Kjer var en lysende stjerne på den danske skuespillerhimmel - og tydeligst skinnede hun for
mange i sine roller på film og teatret. Men også på tv ydede Bodil Kjer gennem alle årene strålende og markante præstationer. I 1996 talte Henrik W. Iversen med hende
om hendes liv og karriere - om de mennesker, som havde haft stor betydning for hende - og om alle rollerne undervejs. Udover en række klip fra tv, byder programmet naturligvis også på et gensyn med hendes berømte Musens sang fra 'Mød mig på Cassiopeia'.
Tilrettelæggelse: Henrik W. Iversen og Hans Chr. Nørregaard.

 

Jacob Holdt - Mit liv i billeder

Dansk dokumentar.

DR2, 29. marts, kl. 15:00

I filmen kommer vi tæt på mennesket Jacob Holdt, manden bag de ikoniske 'Amerikanske Billeder'. Nu tvinges han til at opsøge sandheden om sin eventyrlige skæbne. Jacobs ekstreme ja-filosofi kastede ham i armene på sit livs store kærlighed, USA. Her vandrede den unge præstesøn fra Ku Klux Klan og mordere til de sorte på bunden af den amerikanske drøm. Jacobs tilgang til livet førte ham ud i kampen for at forvandle racismens had til kærlighed mellem mennesker. Men hvilke indre dæmoner drev vagabonden fra sted til sted? Vi ser Jacob, når han konfronterer fortidens synder og rydder op. Det er pinligt, når længst glemte hemmeligheder afsløres; det er berusende, når gamle flammer pludselig selvantænder i glødende lidenskab; det er brutalt, når Døden høster i kærlighedens have. Kan livets lange tråde flettes som vagabondens eget skæg? Denne roadmovie er en hyldest til 'Amerikanske Billeder' og til rejsen, eventyret, visdommen og ikke mindst kærligheden.

 

Forfatterne og Europa

DK4, 29. marts, kl. 23:15

I EU- og Europa-debatten er det ofte de samme eksperter, politikere, forskere, erhvervs- og organisationsfolk, journalister og lobbyister, der udtaler sig. Men det gør dk4 nu noget ved med programrækken "Forfatterne og Europa", hvor alle deltagere er forfattere, men også borgere i Danmark og Europa.
Hvordan ser forfatterne på udviklingen i EU og i Europa? Hvilke temaer er de optaget af -" som forfattere og som borgere? Betyder det noget for dem, at de er forfattere i Danmark, eller tænker de europæisk eller globalt, når de skriver? Er det europæiske samarbejde et gode eller et onde? Hvorfor?
Men der bliver selvfølgelig også talt litteratur og bøger -" både om forfatterens eget værk, men også om europæiske inspirationskilder, og så anbefaler både forfatter og vært i hvert program udvalgte bøger, som de selv er blevet inspireret af.
Gæsterne i dette program er Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, der ikke kan betegnes som nye stemmer i EU-debatten, men de har lige udgivet bogen "Du store verden" sammen med Mette Holm, og er i øvrigt to af landets mest respekterede kommentatorer af EU- og Europaorienterede temaer. At de to tidligere udenrigsministre samtidig med den politiske karriere hver for sig har et omfattende forfatterskab bag sig er almindeligt kendt, men at Mogens Lykketoft skrev manuskriptet til sin første bog i en alder af 15 år er en nyhed. Manuskriptet -" en slags supplement til Grimbergs verdenshistorie, som den 15-årige mente havde visse mangler, blev ganske vist aldrig udgivet, røber Lykketoft i programmet. Sidenhen er det blevet til mange vidt forskellige bøger fra de to politikeres side. I EU- og Europa-sammenhæng er både Ellemann og Lykketoft, både som politikere, kommentatorer og forfattere, uomgængelige. Programmet indeholder derfor også en slags lynkursus i dansk, EU- og europæisk historie, samarbejde og politik med masser af faktuelle oplysninger, anekdoter, vurderinger og litterære afstikkere til inspirationskilder

 

Arkæologien rundt

DK4, 30. marts, kl. 13:40

"Arkæologien Rundt" besøger vikingebyen Hedeby.

Fundene er væltet op på området, hvor Hedeby lå som vikingetidens vigtigste handelsby mellem år 808 og år 1066. Under en udgravning stødte arkæologerne i påsken på et smykkesæt i guld. Frantz Howitz har besøgt Hedeby og omegn.
Det er ikke småting, der dukker op, når der gennem tiderne er blevet gravet ud på området, hvor Hedeby engang lå som vikingetidens vigtigste og største handelsby. Det fugtige miljø i det tidligere havnemiljø giver perfekte bevarelsesbetingelser for organiske materialer som træ. Det var her næsten alle byens huse lå placeret med en plankevej som hovedfærdselsåre parallelt med fjorden Slien. Udgravninger i 1930´erne og igen i 60´erne og 70´erne afslørede så mange bygningsfaser og så meget træ, at man i dag ved præcist, hvordan et hus så ud i Hedeby.
Også byens tre brygger fandt man fundamenterne til. Her lagde de store vikingeskibe til for at lodse alle deres varer. Mange værdigenstande blev tabt i det plumrede vand under forløbet. Perler, mønter, sværd, dragtnåle og ikke mindst Nordens ældst eksisterende kirkeklokke endte i vandet for først af blive fundet af arkæologer ca. 1000 år efter.
Nu graves der igen. Denne gang på et udgravningsfelt inde på tørt land, hvor der både har været bebyggelser og gravpladser. Her er arkæologerne stødt på en række grave fra overgangen mellem hedenskab og kristendom. Alle grave er øst-vest vendte som kristne grave, men der er gravgaver såsom skålfibulaer og perler efter hedensk skik. I én af gravene fandt man påskelørdag i år et sandt "påskeæg" nemlig guldperler og to hængesmykker med indfattede bjergkrystal og ametyst. Allerede under en udgravning i 1939 havde tyske arkæologer fundet et guldhængesmykke i samme grav. Her mangler smykkestenen imidlertid. -" Desværre måtte udgravningen lukkes ned 1. september 1939 pga. krigen, og først her i 2017 er resten af smykkesættet fundet.

 

Store tanker og trange tider (1:4)

En fortælling om guldalderDanmark - 1800-1814 .

DR2, 30. marts, kl. 13:20

Guldalderen er et unikt kapitel i Danmarks historie. Aldrig har så mange store danske kunstnere og tænkere befundet sig på så lidt plads - samtidigt! Sammen med bl.a. Adam Oehlenschläger, N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen og Søren Kierkegaard tager vi på opdagelse i en tid, hvor dansk kunst og åndsliv blomstrer. Men også en tid, hvor råddenskaben ulmer under den gyldne overflade. Nationen rammes af store katastrofer, og fattigdom,
forurening og politivold er hverdag for mange danskere.
Vært og tilrettelægger: Liv Thomsen.

 

Dokumania: En splittet familie

DR2, 31. marts, kl. 21:00

Den syriske familie er spredt for alle vinde. Hendes børn er i Tyrkiet og hun er selv havnet som flygtning i Assens. Alene tager hun kampen op for at blive sammenført med sine børn i Danmark, men udsigterne virker håbløse i et rigidt og uigennemsigtigt system, hvor man må slås for bare at blive hørt. Mens hun har travlt med at lære de svære og nødvendige danske gloser; rulle-pølse, lever-postej og spege-pølse, har hun kun ét brændende ønske: At blive genforenet med sine børn.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 18, 2019
TV-tips, uge 8, 2020
TV-tips, uge 08, 2019