Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 15, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1280

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se første afsnit af dokumentarserien ”Danmark i den kolde Krig”. Dette er en serie, vi har anmeldt før, men nu kan man tage serien fra ende til anden. I dette første afsnit begynder vi i 1962, hvor frygten for en tredje verdens krig vokser, sovjetiske krigsskibe kan ses i de danske farvande og spændingerne stiger. Torsdag kan man se sidste afsnit af den britiske kulturdokumentar fra 2017 ”Paradis på havet - Verdens største krydstogtskib”. I dokumentaren følger vi verdens mest berømte krydstogtskibet, Queen Elizabeth II, som er et sejledende utopisk paradis. I dokumentaren får vi skibets interessante historie formidlet igennem besætnings egne øjneberetninger. Fredag skyder vi weekenden af med den fransk dokumentar fra 2016 ”Jeg forrådte Hitler”. Dokumentaren udspiller sig i de tidlige år af Nazityskland, franskmændene har fået en spion ind i Hitlers inderkreds, som videregiver vigtige informationer til det engelske imperium. Dette var oplysninger, som senere fik en direkte betydning for krigen og Alan Turings Enigma maskine. Lørdag kan man på DR3 se første afsnit af den aktuelle britiske dokumentarserie fra 2016 ”Internettrolde - pas på!”. Det kommer vist ikke bag på mange, at internettet er kommet for at blive, igennem de sidste 20 år har vores onlineprofiler været en stor del af manges liv. Så hvad sker der så, når mennesker opdager, at de til en vis grad kan være anonyme og ondskabsfulde overfor hinanden på nettet? Mobningen er ikke bare længere noget, som hører til skolegården, det er så sandelig også blevet digitaliseret. Søndag slutter vi weekenden af med den britiske dokumentar fra 2015 ”Pompeii - Livet før døden”. Vi er i selskab med den britiske professor i antikkens historie, Mary Beard, hvor hun sammen med andre forskere benytter sig af de nyeste teknologier for at komme tætter på antikkens mennesker. De mennesker som var ofre for Pompeii vulkanudbruddet. Mandag starter vi den nye uge med et afsnit af dokumentarserien ”Store danskere”. I dette afsnit følger vi den kendte, afdøde, danske skuespiller Dirch Passer. Passer medvirkede i en lang række film i perioden 1950 til 1970, man så ham for det meste i komiske roller. Bag den komiske facade gemte der sig desværre en anden virkelighed. Tirsdag kan man se et spændende afsnit af dokumentarserien ”Rejsen til Slagmarken”, i dette afsnit går turen til første verdenskrig, og slaget ved Somme. Vi er selskab med de to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen, hvor vi besøger alverdens slagmarker. Selvom Danmark formåede at holde sig neutral under første verdenskrig, så var der mange sønderjyder, som deltog, eftersom at Sønderjylland, i lang tid havde været en del af Tyskland. 

-          Rigtig god fornøjelse.

 

Danmark i Den kolde Krig (1:12)

Onsdag 10. april på DRK 12:50 – 13:25

Cuba-krisen.

Fem dage i 1962 hvor man frygtede 3. verdenskrig også i Danmark. Førstehåndsberetninger fra danskere der var i centrum for begivenhederne, da russiske krigsskibe sejlede gennem danske farvande lige ud for Langeland. En regering på overarbejde, et dansk skib i skudlinien, et fort i alarmberedskab og en journalist i husarrest er nogen af elementerne i historien om Cuba-krisen, der skulle vise sig at blive kulminationen på den kolde krig.

 

Paradis på havet - Verdens største krydstogtskib (2:2)

Torsdag 11. april på DRK 20:00 – 20:45

Hun har sejlet havene tynde i over 40 år. Verdens mest berømte oceanfartøj, Queen Elizabeth II (QE2). En overdådig miniby, hvis økonomi blev holdt flydende ved at installere butikker og kasinoer - mens mandlige dansere underholdt de velhavende enker. Her fortæller tidligere medarbejdere, passagerer og ingeniører om skibets hårde tilblivelse, de mange sejladser og dets tid som troppeskib under Falklandskrigen.

 

Jeg forrådte Hitler

Fredag 12. april på DRK 20:00 – 20:55

 

Fra 1931 og næsten ti år frem havde de allierede efterretningstjenester en spion placeret i Hitlers inderkreds. Spionen videregav oplysninger om tyske koder, men også strategiske informationer som datoerne for invasionerne af Sudeterland, Tjekkoslovakiet og Polen og Frankrig. Den franske politiske og militære ledelse reagerede ikke på oplysningerne, men det gjorde Churchill heldigvis!

 

Internettrolde - pas på! (1:3)

Lørdag 13. april på DR3 12:25 – 13:10

Mange både kendte og ukendte mennesker har oplevet at få deres liv ødelagt af mobning og anonyme trusler på nettet. Frankie Bridge og hendes ekspertteam har specialiceret sig i at spore sig frem til troldene. Her gælder det bl.a. modellen og realitystjernen Nicola MacLean, der gennem to år er blevet chikaneret på det groveste. Og så viser det sig, at trolden er en ung kvinde, der kæmper for at fremme sin egen modelkarriere!

 

Pompeii - Livet før døden

Søndag 14. april på DRK 15:15 – 16:15

Ofrene for det voldsomme vulkanudbrud, der i år 79 begravede Pompeii, skal CT-scannes og røntgenfotograferes, så vi kan få mere at vide om dem. Professor i antikkens historie, Mary Beard, fortæller historierne bag de tragiske figurer, gladiatorer, slaver, forretningsfolk og børn. Og med masser af dagligdags ting som sanitet, keramik, malerpotter, levnedsmidler og fiskenet giver hun et billede af livet, som det må havde set ud i den livlige romerske by.

 

Store danskere - Dirch Passer

Mandag på 15. april DRK 10:00 – 10:40

I 3 årti henrykkede Dirch Passer danskerne med sin komik, mimik og sit grin i så stor grad at hans publikum ikke ville se ham i de alvorlige roller som han ellers drømte om. Han endte sine dage, som den mest kendte og elskede dansker, på scenen i sit klovnekostume.

 

Rejsen til Slagmarken: Somme

Tirsdag 16. april på DRK 21:30 – 22:00

I 2016 er det 100 år siden, at to af de største og drabeligste slag blev udkæmpet i 1. verdenskrig. Danmark deltog ikke i krigen, men på trods af det døde der alligevel mange tusinde danske soldater i kamp på begge sider af fronten. I to programmer rejser de to historikere Kåre Johannesen og Cecilie Nielsen i de danske soldaters fodspor og fortæller historien om slagene. I andet program går turen til Somme, det sidste af de to grufulde og voldsomme slag, der begge var fuldstændig afgørende for hvordan 1. verdenskrig endte.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 27, 2019
TV-tips, uge 32, 2020
TV-tips, uge 23, 2020