Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 16

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 926

 

af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med et blik på Danmarks rolle under den kolde krig, hvor danskere indgik i et internationalt, hemmelighedsfuldt netværk sammen med den amerikanske efterretningstjeneste. Torsdag kigger vi nærmere folkelige opstande og revolutioner, og hvordan den store indflydelse sådanne revolter kan have på vores samfund. Programmet ser nærmere på, hvad det er der pludselig kan få tusinder af mennesker til at gå på gaden i protest. Fredag kigger vi nærmere på verdens folkerigeste lands historie. Kinas historie går flere tusind år tilbage i tiden, og dette første afsnit tager fat i den ældgamle stats begyndelse. Lørdag skal det handle om organisationen Greenpeace, både dens grundlæggelse og dens kamp for en bedre verden. Men med i fortællingen hører også fortællingen om en bevægelse i splid med sig selv, og en konflikt om hvor grænsen for modstand og protest egentlig går. Søndag kommer næste afsnit af DR’s serie om Danmarkshistorien, og denne gang skal det handle om den tidlige middelalder. Det er bl.a. i denne periode at fortællingerne om ærkebiskop Absalon og Valdemar den Store hører hjemme, København bliver til og Danmark får sit flag, Dannebrog. Mandag skal det handle om det danske mindretal i Slesvig, som under Anden Verdenskrig blev indkaldt til at tjene i Hitlers hær, hvor de forventedes at risikere livet for en sag, de ikke troede på. Vi slutter tirsdag af med en episode af programmet Justitsmord, der denne gang kigger nærmere på Johann Friedrich Struensees rettergang og henrettelse. Var der hold i alle anklagerne eller var han blot offer for et politisk spil. 

Rigtig god fornøjelse

Onsdag d. 19. april

I krigens skygge - Den amerikanske forbindelse

13:55 på DR K

Omkring slutningen af 2. verdenskrig etablerer en kreds af indflydelsesrige danskere hemmelige bånd til den amerikanske efterretningstjeneste. Under kodenavne som Babylon, Orange Juice, Lemon Juice og Big Horn fører netværket en alternativ udenrigspolitik for Danmark i den kolde krigs første år.

Torsdag d. 20. april

Folkelig opstand - begyndelsen

18:05 på DR K

Folkelige opstande er en af de drivende kræfter i nyere historie. Pludselig strømmer millioner af mennesker ud på gaderne. Det destabiliserer samfundets institutioner og ender ofte i blodige konfrontationer. Og afslutningen er altid en anden, end vi havde forestillet os! Årsagerne til en revolte kan være alt fra politiske skandaler, en religiøs leder i eksil, en kontroversiel fyring, en selvafbrænding eller udløst af en gammel leders død. Lige så uforudsigeligt er det, om en opstand går i jorden igen - eller om den grundlæggende vil forandre samfundet.

Fredag d. 21. april

Kinas historie

20:00 på DR K – Episode 1

Kina er en af verdens ældste eksisterende stater. Det kæmpestore land huser mere end en milliard mennesker og har i løbet af de sidste 30 år udviklet sig til en økonomisk supermagt, men for at forstå det moderne Kina er man nødt til at kende landets historie. Historikeren Michael Wood er derfor sammen med en million pilgrimme taget til et tempel ved bredden af Den Gule Flod for gudinden Nuwa, der ifølge legenden skabte det første kinesiske menneske af mudder fra Den Gule Flod.

Lørdag d. 22. april

Hvordan vi ændrede verden!

12:10 på DR 2

I 1971 sejlede en flok venner til Alaska for at forhindre en atomprøvesprægning. Deres mediebevidste protest gav genlyd i hele verden og førte til grundlæggelsen af Greenpeace og den moderne, grønne bevægelse. Men det varede ikke mange år, før den ene lokalafdeling af Greenpeace sagsøgte en anden. Med en af grundlæggerne, den karismatiske journalist Bob Hunter, som fortæller, bliver Jerry Rothwells film til en skildring af den svære balance mellem det politiske og det personlige. Idealisme overfor pragmatisme, princip overfor kompromis. Gruppen var enige om at ændre verden - de kunne bare ikke enes om hvordan!

Søndag d. 23. april

Historien om Danmark: Tidlig middelalder

20:00 på DR 1

Lars Mikkelsen fortæller om Danmark i den tidlige middelalder i 1100-tallet, hvor borgerkrige raser. Det er historien om, hvordan biskoppen Absalon og Kong Valdemar den Store begynder at skabe stabilitet og fremgang i Danmark. Men også om hvordan de sammen starter store krige syd for os. Og så skal vi selvfølgelig høre om, hvordan historien om Dannebrog blev til.

Mandag d. 24. april

For fører, folk og fædreland

17:30 på DR K

Da 2. verdenskrig brød ud, fik det blodige konsekvenser for det danske mindretal i Sydslesvig. Omkring 1000 danske drenge og mænd blev tvunget i krig for en sag, der ikke var deres. En krig der stadig påvirker de overlevende. Nu fortæller tre mænd fra det danske mindretal om nazismen og om hvordan det var, at skulle risikere livet for en sag, der var dem inderligt imod. Alle tre kom til fronten - en af dem blev meget hårdt såret. Og alle har stadig - mere end 60 år efter - psykiske ar efter krigen.

Tirsdag d. 25. april

Justitsmord - en dronning og hendes elsker på anklagebænken

12:45 på DR K – Episode 1:2

En dødsdom venter den tyske læge, men var Struensee skyldig? Piet van Deurs tager sammen med statsadvokat Erik Merlung og forsvareren Jørgen Jacobsen den gamle sag op igen for at se, om det er justitsmord. Sendt første gang 1980.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 05, 2018
TV-tips uge 32
TV-tips uge 11