TV-tips, uge 16, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 16, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 735

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et blik på en af Danmarks store forretningsmænd gennem tiden, Mærsk Mc-Kinney Møller. Han var ikke blot en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige mennesker, han er også, gennem virksomhedens fond, manden bag initiativer som Operaen og Amaliehaven. Torsdag kigger vi på et afsnit af dramadokumentaren om Elizabeth d. 1’s liv, og de magtkampe hun gennem sit liv konstant måtte ud i, hvis hun ønskede at beholde sin trone i 1500-tallets England. Fredag følger vi den fascinerende historie om Apollo 17, der med astronauterne Eugene Cernan, Harrison Schmitt og Ronald Evans blev den hidtil sidste gang, mennesker tog til månen. Lørdag aften kommer tredje afsnit af Ken Folletts store historiske roman om livet i katedralbyen Kingsbridge i middelalderens England. En serie på fire afsnit, der især er værd at se. Søndag skal det handle om biblens berømte ti egyptiske plager, som til sidst fik overbevist den egyptiske farao om, at han skulle lade sine jødiske slaver gå. Eftersom det aldrig rigtig er fundet endegyldige beviser for hverken plagerne eller de jødiske slavers eksistens, betragtes historien ofte blot som en historie i videnskabelige kredse. Epidemiologen John Marr mener dog at kunne argumentere for, at historien måske ikke helt kan afvises. Mandag skal det handle om den cubanske præsident, Fidel Castro, (1926-2016) der nok kan betragtes som en af det 20. århundredes mest kontroversielle politiske skikkelser. Tirsdag slutter vi af med et kig på Ötzi eller ismanden, der i 1991 blev fundet i 3.200 meters højde i alperne ved den italiensk/østrigske grænse. Hans mumificerede rester er forbløffende godt bevaret og regnes for Europas ældste, nemlig fra 3.300 f.v.t. Men endnu mere spændende ved fundet er, at alt tyder på at manden blev myrdet.     

Rigtig god fornøjelse

                                           

Store danskere - Mærsk

Onsdag d. 18. april 20:00 på DR K

Mærsk Mc-Kinney Møller brød lydmuren for hvor stor, en dansk erhvervsmand kan blive. På arven fra sin far skabte han en af verdens største virksomheder, han var en af Danmarks rigeste og mest indflydelsesrige mennesker, og han gav gennem virksomhedens fond offentligheden de største gaver som Operaen og Amaliehaven. Men han krævede også meget af sig selv og sine medarbejdere - og han kæmpede hele sit liv for at sætte sin vilje igennem.

 

Elizabeth 1

Torsdag d. 19. april 19:10 på DR K – Episode 2:3 - Britisk dramadokumentar fra 2017.

Selv om Elizabeth 1's regeringstid skulle blive husket som glorværdig, var der i alle årene trusler mod hende. Den største kom fra hendes kusine, den katolske dronning Mary af Skotland, der i modsætning til Elizabeth havde giftet sig og fået en søn og arving. Da dronning Mary efter en skandale flygtede til England og søgte beskyttelse hos sin kusine, spærrede Elizabeth hende inde i årevis, før hun i 1587 dømte hende til døden. Men Marys henrettelse opflammede Elizabeths fjender og udløste den støreste trussel af alle: en fremmed invasion.

 

Historien om Apollo 17 og de sidste mennesker på månen

Fredag d. 20. april 20:00 på DR K - Britisk dokumentarprogram fra 2010.

Den 25. maj 1961 annoncerede præsident Kennedy Projekt Apollo, hvis mål var at sende mennesker på månen inden for ti år. Det lykkedes som bekendt i 1969, da Neil Armstrong tog det første skridt på månen. Men allerede i 1971 var den folkelige og politiske interesse for rumflyvningerne til månen svindende. NASA var tvunget til at aflyse de sidste tre missioner. Apollo 17 med astronauterne Eugene Cernan, Harrison Schmitt og Ronald Evans blev den sidste mission. Her er historien om Apollo 17 og de foreløbigt sidste mennesker på månen.

 

Ken Folletts Uendelige verden

Lørdag d. 21. april 18:25 på DR 2 – Episode 3:4 - Engelsk dramaserie fra 2012 efter Ken Folletts roman.

Caris har aflagt nonneløfte for at redde sit liv. Nu er der gået syv år, og hendes elskede Merthin bor i Firenze, hvor han har stiftet familie. Takket været en arv får Caris midlerne til at bygge sit hospice, men den snu prior Godwin lægger planer for at få fingre i pengene. Caris drager ud på en farefuld rejse for at søge hjælp fra kongen, der udkæmper en tilsyneladende endeløs krig i Frankrig.

 

Biblens gåder - Ægyptens ti plager

Søndag d. 22. april 13:10 på DR K - Tysk dokumentar fra 2015.

De ti plager: vand til blod, frøer, myg, fluer, kvægpest, bylder, hagl, græshopper, mørke og død var Israels gud, Jahves, straf over Ægypten, fordi Farao nægtede at lade israelitterne rejse ud af landet. Arkæologerne har aldrig fundet beviser på, at der har levet israelitter i Ægypten, og mener derfor, at plagerne er en myte. Den amerikanske epidemiolog John Marr har en anden tilgang til historien, og han mener at kunne se en klar kæde af årsag og virkning, der beviser, at de ti plager fandt sted, nøjagtigt som beskrevet i Biblen.

 

Fidel Castro - elsket og hadet

Mandag d. 23. april 20:55 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2015.

Cubas præsident, Fidel Castro, (1926-2016) er en af det 20. århundredes mest kontroversielle politiske skikkelser. Ved hjælp af nyhedsreportager og dokumentarmateriale tegnes et billede af manden, der i 1959 stod i spidsen for den revolution, der smed diktatoren Batista på porten, og på godt og ondt bevarede magten i de næste fyrre år. På grund af helbredsproblemer overlod Fidel Castro i 2008 præsidentposten til sin bror Raul. Hvordan ser fremtiden ud for Cuba uden Castro?

 

Ismanden i 3D

Tirsdag d. 24. april 19:05 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2017.

Ötzi eller ismanden blev i 1991 fundet i 3.200 meters højde i alperne ved den italiensk/østrigske grænse. Hans mumificerede rester er forbløffende godt bevaret og regnes for Europas ældste, nemlig fra 3.300 f.v.t. Man ved, at han blev han myrdet, men forskere, historikere og arkæologer bliver ved med at uddrage ny viden fra hans jordiske rester. Nu har kunstneren og palæoskulptøren Gary Staab fået til opgave at gengive Ôtzi i 3D, så vi alle kan få en forestilling om, hvordan det 5.000 år gamle menneske har set ud i levende live.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 20, 2018
TV-tips, uge 44, 2018
TV-tips, uge 02, 2019