Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 16, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1238

 

Ugens TV-tips har flere udsendelser om 2. verdenskrig – bl..a. en udsendelsesrække om hvordan kom nazisterne til magten og en serie om Hitlers inderkreds. Men vi skal også til Latinamerika, hvor vi besøger Cusco i Peru og Yucatan halvøen i Mexico. Desuden er der udsendelser om menneskets ritualer, om spioner i Den kolde Krig, om det dansk-tyske forhold set fra Østberlin, politiet som bødler. Og torsdag den 16. april skal royalisterne holde sig klar. Her fejres Dr. Margrethes fødselsdag heftigt. God fornøjelse!

 

Dansk-tysk med Matlok

DK4, 15. april, kl. 13:35

I denne udgave af "Dansk-tysk med Matlok" er Siegfried Matlok på besøg i Forsvarsakademiet i København, hvor han møder militærhistorikeren Peter Hertel Rasmussen.
Fokus i samtalen er et ganske særligt kapitel af den dansk-tyske historie -" nemlig de danske besættelsestropper i Tyskland fra 1947 til 1958. Det drejer sig om "Den Danske Brigade", der først var placeret vest for Bremen og senere som "Den Danske Kommando" i Itzehoe i nærheden af Hamborg.
Hvor mange soldater, der var tale om. Hvad det gik ud på. Hvordan det udviklede sig, og hvordan det blev afsluttet, fortæller Peter Hertel Rasmussen detaljeret om i programmet.
Men Peter Hertel Rasmussen har også været udsendt til danske ambassader og repræsentationer i en række lande -" blandt andet til den danske ambassade i Østberlin i årene fra 1983-1986. Samtalen indeholder derfor også Hertel Rasmussens egne indtryk og vurdering af DDR få år før Murens fald i 1989.

 

Nazisternes vej til magten: Det politiske spil

Britisk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 15. april, kl. 20:00

Hvordan faldt Tyskland i hænderne på fascister? Her undersøger en række historikere og eksperter de fire år, hvor Adolf Hitler og nazisterne greb magten i Tyskland og afskaffede demokratiet. Hvad tænkte de mennesker, der kæmpede mod fascismen? Og hvad tænkte nazisterne? Kunne verdens værste rædselsgerninger være blevet afværget?

 

Hitlers brutale inderkreds - helte og udskud (1:10)

Tysk dokumentarserie fra 2018.

DR2, 16. april, kl. 14:00

Efter 1. Verdenskrig er Tyskland på knæene. Mange drømmer om en frelser, og i en ølhal i München mener Dietrich Eckart, at han har fundet ham i en ung soldat ved navn Adolf Hitler. Den flotte kamppilot, Hermann Göring, ser også potentialet, og krigshelten Ernst Röhm ser den unge urostifter som en, han kan bruge. Rudolf Hess beundrer Hitler grænseløst, og Heinrich Himmler ser en chance for at kæmpe for sine idealer. Voldsparate og utilfredse cementerer de deres forhold i et dristigt kupforsøg.

 

Med politiets øjne: Bødler i Statens Tjeneste (1:3)

DR2, 17. april, kl. 12:40

Efter fem års tysk besættelse kræver politikere og befolkning retfærdighed for de danske landsforrædere. De idømmes den hårdeste straf, dødsstraf. Politiet bliver beordret til at gøre det beskidte job. I årene 1946 til 1950 henretter politiet 46 danskere for landsforræderi. For den enkelte politimand bliver det en oplevelse, der mærker ham for livet.

 

Eventyrlige Peru (2)

Kom med til inkaernes gamle hovedstad CUSCO og få én på opleveren

DK4, 18. april, kl. 10:00

I 2. del af dk4´s serie "Eventyrlige Peru -" inkaernes rige" er Frantz Howitz og Tiffany Tours nået op i højderne. Inkaernes gamle hovedstad Cusco ligger nemlig i 3.400 meters højde, så det er ikke kun byens skønhed og mange seværdigheder, der kan få turisterne til at tabe pusten.
Da den spanske erobrer Pizarro og hans mænd nåede til Cusco, blev de overvældet af byens skønhed og rigdomme, og selvom spanierne ribbede alt guld og sølv fra bl.a. det store tempel Saqsaywamán og soltemplet Qoricancha, fornemmer man stadig ånden efter inkaerne overalt i byens arkitektur. Selvom spanierne ødelagde, hvad de kunne af den gamle kultur, var de kloge nok til at bygge deres huse i kolonistil, men på grundlag af de gamle mure og fundamenter. Inkaerne var nemlig eminente stenhuggere og fik alle de store sten til at passe sammen som hånd i handske, næsten som Legoklodser. Derudover byggede de deres mure skråt, så alle sten blev rystet endnu tættere sammen ved de hyppigt forekomne jordskælv.
Historien om Cusco er også historien om spaniernes grusomme erobring af Peru. Her spiller Cuscos centrale plads -" i dag kaldet Plaza de Armas -" en stor rolle. Det var bl.a. her inkaerne afholdt store ceremonier, -" og her spanierne lod den sidste uafhængige inkakonge Tupac Amaru føre til fra sit skjul i junglen for at henrette ham.
I Cusco fører Frantz Howitz og Tiffany Tours seerne rundt i byen og dens maleriske omegn og møder lokale guider for at få historierne bag de storslåede historiske seværdigheder.

 

Menneskets enestående ritualer (1:3) - Livscyklus

Britisk dokumentarserie fra 2018.

DR2, 19. april, kl. 20:00

Over hele verden udfører mennesker ritualer. Fra velkendte skikke til ekstreme indvielsesritualer. Ritualer markerer de mest betydningsfulde øjeblikke i vores liv. De lærer os, hvordan vi skal elske, give slip og finde det sted, hvor vi hører til. Denne gang udforsker vi de ekstraordinære ceremonier, der knytter sig til fødsel, død og ægteskab - og som forbinder os med vores forfædre i en uendelig livscyklus.

 

Spioner i krig: Den trojanske hest

Amerikansk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 20. april, kl. 18:00

Han forrådte sit land og blev dobbeltagent. Vladimir Vetrov var en højtstående KGB-officer og hemmelig agent for den franske efterretningstjeneste under den kolde krig. I hans tid som agent lækkede han mere end 4000 fortrolige dokumenter, der afslørede Sovjets omfattende industrispionage mod Vesten. Her løftes sløret for en af de mest forbløffende operationer, der ledte til Sovjetunionens sammenbrud.

 

Vilde ekspeditioner til det ukendte (1:10)

Britisk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 21. april, kl. 12:05

Under den enorme jungle på Yucatan-halvøen i Mexico ligger verdens største system af undersøiske huler. Der er flere tusind kilometer meget smukke underjordiske gange, men de er dødsensfarlige at bevæge sig ind i. Måske derfor er kun en enkelt procent af det enorme system udforsket. Eventyreren Steve Backshall har samlet et hold eksperter, og sammen begiver de sig ind i det ukendte.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 37, 2019
TV-tips, uge 51, 2019
TV-tips, uge 13, 2021