TV-tips, uge 18, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 18, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 715

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et kig på livet i Danmark under renæssancen. I denne periode drager eventyrlystne sømænd af sted mod den nye verden, også fra Danmark, heriblandt Jens Munk. Hans og andres beretninger giver et helt særligt indblik i livet for datidens mennesker og især for datidens opdagelsesrejsende. Torsdag skal det handle om de ældgamle dødehavsruller, der blev fundet i 1952. Disse ruller var et vigtigt arkæologisk fund, der rokkede ved vores viden om det gamle testamente. I programmet undersøger arkæologen Danny Harman om man virkelig har fundet frem til al den viden, som kan hentes fra rullerne, eller om der stadig gemmer sig flere hemmeligheder i dem. Fredag skal det handle om en dag, mange mennesker kan huske klart og aldrig glemmer. Sådan en dag var nemlig 11. september 2001. En række danskere ser tilbage på dagen som for dem stadig står lysende klart. Lørdag kommer alle fem episoder af Skandinavien i Hitlers jerngreb, der fletter de tre skandinaviske landes historier sammen gennem en enestående samling af arkivmateriale, der sætter vores egen historie i et større perspektiv. Søndag bliver vi ved Anden Verdenskrig, da vi her kigger på, hvad der skete med den danske nationalbanks guld under krigen, og hvordan det lykkedes at bringe det i sikkerhed for den tyske besættelsesmagt. Mandag følger vi det irske og politiske politi, da de fandt to lig i hhv. en mose i Irland og en i England. I begge tilfælde troede man der havde været en frygtelig forbrydelse, for ligene var yderst skamferet. Det vidste sig dog, at der ikke var tale om en moderne forbrydelse, men over 2000 år gamle lig. Vi følger her arkæologernes og retsmedicinernes fascinerende arbejde med at hjælpe kriminalpolitiet med at løse fortidens forbrydelser. Vi slutter tirsdag af med et blik på en del af verdenshistorien som man først for nylig er begyndt at forske i. Den britiske historiker, Amanda Foreman, fortæller kvindens historie fra 10.000 f.v.t til i dag, og hvordan kvinders liv var i fortiden gennem skiftende tider.

Rigtig god fornøjelse

                                           

Liv i renæssancen - Jens Munk: Med døden ombord

Onsdag d. 2. maj 10:40 på DR K

I renæssancen sprænges alle grænser - også de geografiske. I den nye verden venter enorme rigdomme og vilde eventyr. Fra hele Europa drager eventyrlystne sømænd af sted mod nye horisonter, også fra Danmark. Her er det Jens Munk, der er vores største søfarer. Hans liv er kulørt som en drengeroman, men der eksisterer ikke et eneste billede af ham. Alligevel giver hans egen og andres beretninger et enestående indblik i de drømme, der drev tidens opdagelsesrejsende.

 

Gåden om Dødehavsrullerne

Torsdag d. 3. maj 18:20 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2016.

Arkæologen Danny Harman går i fodsporene på ekspeditionen i 1952, der i en hule nær oldtidsbyen Qumran ved bredden af Det Døde Hav, fandt de 2.000 år gamle skrøbelige dødehavsruller. En ekspert i oldhebraisk fortæller om teksten og afslører, at den oprindelige oversættelse måske ikke var helt fyldestgørende, og at teksten derfor stadig kan rumme overraskelser.

 

24 timer vi aldrig glemmer - 11. september 2001

Fredag d. 4. maj 17:20 på DR K

Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker, hvor vi var og hvad vi lavede. En af dem er 11. september 2001.

11. september 2001 var ellers så normal som den overhovedet kunne blive. Daværende Statsminister, Poul Nyrup Rasmussen var på sit kontor på Marienborg, daværende chef for PET, Birgitte Stampe havde en frokostaftale, nyhedsværten, Reimar Bo skulle bare ind og lave en hurtig nyhedsudsendelse og danskeren Marie Billegrav skulle have haft bussen fra foden af de to tvillingetårne i New York. Men alle planer skulle vise sig at blive ændret den dag, for kl. 8.46 amerikansk tid flyver et fly ind i World Trade Center.

 

Skandinavien i Hitlers jerngreb 

Lørdag d. 5. maj 11:45 på DR K - Dansk dokumentarserie fra 2015: Del 1 af 5 - tyskerne kommer.

Anden verdenskrig er i gang. Hitler er i færd med at gøre drømmen om et nazistisk storrige til virkelighed, og nu er turen kommet til Skandinavien. Det er den 9. april 1940. I Sverige sidder Kong Gustav, i Norge kong Haakon, og i Danmark Kong Christian. De tre konger skal tage den svære beslutning sammen med deres lands regering: Skal de kæmpe imod eller skal de overgive sig. Vi fletter de tre landes historier sammen med en enestående samling af arkivmateriale, der sætter vores egen historie i større perspektiv.

 

Det danske guld

Søndag d. 6. maj 15:25 på DR K - Dansk dokumentar fra 2015

I 75 år har det været en velbevaret hemmelighed, hvad der skete med de mange tons guld i kælderen under Danmarks Nationalbank før Nazi Tyskland besatte Danmark. For første gang oprulles historien nu og fortæller om de mænd, der traf beslutningerne i dybeste hemmelighed. Og som risikerede alt, hvis deres planer blev afsløret.

 

Ligene i mosen

Mandag d. 7. maj 14:25 på DR 2 - Britisk dokumentar fra 2014.

Da to lig dukkede op af hver sin tørvemose i Irland og England, strejfede det i første omgang ikke politiet, at ofrene kunne være mere end 2.000 år gamle. De retsmedicinske undersøgelser afslørede nemlig frygtelige skader som knivstik, brækkede knogler, slag mod kraniet og afskårne lemmer. Vi følger her arkæologernes og retsmedicinernes fascinerende arbejde med at hjælpe kriminalpolitiet med at løse fortidens forbrydelser.

 

Kvindernes historie - civilisation

Tirsdag d. 8. maj 20:00 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2015.

Den britiske historiker, Amanda Foreman, fortæller kvindens historie fra 10.000 f.v.t til i dag. Der er ikke tale om en lige linje fra Eva til p-pillen, for kvindens rolle i samfundet har bevæget sig mellem frihed og undertrykkelse, inklusion og udelukkelse. Her undersøger hun bl.a. verdens første lovbog fra Mesopotamien (landet mellem Eufrat og Tigris), der regulerer kvinders status og adfærd, herunder et krav om tilsløring fra år 1350 f.v.t. Altså 2.000 år før islams fødsel.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 38, 2018
TV-tips, uge 25, 2018
TV-tips, uge 49, 2018