TV-tips, uge 19, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 19, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 752

Af Christoffer Quist

Onsdag byder vi det danske sommervejr ind med dokumentaren ”Istedgade overgiver sig aldrig - Oprør mod nazisterne”. I slutningen af Anden Verdenskrig gjorde københavnerne oprør imod den tysk besættelsesmagt. Dette endte med at skyderier, barrikader, og en total nedlukning af København i sommeren 1944. Det er et af danskernes blodigste kapitler under Anden Verdenskrig og det hele startede på Istedgade. Torsdag kan man få det første kapitel af serien ”Velkommen til Det Hvide Hus”. Det Hvide Hus på Pennsylvania Avenue i Washington er en af USA's mest ikoniske bygninger. Udover at vær et symbol for den amerikanske regeringsmagt er det ogsåher, hvor de amerikanske præsidenter har boede. Vi får nu et indblik i bygningens historie, og hvordan det vil være at leve i Det Hvide Hus. Andet og sidste afsnit af serien bliver sendt dagen efter. Fredag sætter vi weekenden i gang med at se det tredje afsnit af serien ”Vietnamkrigen 1964 – 1965”. Den amerikanske dokumentarserie blev skabt af Ken Burns og Lynn Novick i 2017. Igennem 10 afsnit vil serien tage et grundigt indblik i, hvordan Vietnam-krigen startede, nøglekonflikterne og hvordan krigen sluttede. Sjældent før har man se en så grundig og flot dokumentarserie, der både formår at beskæftige sig med de politiske beslutninger og deres indvirken på befolkningen af Vietnam. Lørdag træder vi over i det hyggelige hjørne, med dokumentarserien ”24 timer vi aldrig glemmer”. I dette afsnit går vi tilbage til 2000 hvor brødrene Olsen strøg til tops med 'Smuk som et stjerneskud' og vandt det Internationale Melodi Grand Prix. Søndag går vi tilbage til rødderne, hvor vi kan se dokumentaren ”Reformationen - Europas hellige krig”. I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg, han var nok ikke selv klar over, hvilken konsekvens denne handling fik. Europa blev kastet ud i en kæmpe teologisk og kulturel omvæltning, som vi stadig kan se efterfølgerne af 500 år efter. Mandag begynder vi den nye uge med den amerikanske dokumentar ”USA i farver - 1920'erne”. Dokumentaren er fra 2017 og beskæftiger sig med den kæmpe omvæltning USA gennemgik i 20’erne. Dette var en udvikling på et teknologisk, kulturelt og økonomisk plan, muligvis fordi landet endelig var ved at finde sig selv. Tirsdag finder vi lyset i mørket med dokumentaren ”Alle tiders underholdning”. Under Anden Verdenskrig var der en radiokanal, som alle dansker kunne lytte med til, hvor der stadig var satirer på tyskernes bekostning. Vi fandt også andre måde at kunne drille besættelsesmagten, nu hvor det ikke var en mulighed at gøre det i offentligheden. Midt i alt mørket, var vi stadig i stand til at huske det gode humør og det var også en måde, hvorpå vi bevarede nationens stolthed i de mørke tider.

-          Rigtig god fornøjelse

Istedgade overgiver sig aldrig - Oprør mod nazisterne

Onsdag 9. maj på DRK 20:00 – 21:00

I sommeren 1944 har københavnerne fået nok af den tyske besættelse. De går på gaderne, bygger barrikader og smadrer nazistiske ejendomme. Oprøret begynder i Istedgade, men breder sig hurtigt til de andre arbejderkvarterer. Tyske soldater og danske nazister svarer igen med at skyde vildt omkring sig i gaderne. Det udvikler sig til nogle af de blodigste og dramatiske dage i Danmarkshistorien.

 

Velkommen til Det Hvide Hus (1:2)

Torsdag 10. maj på DRK 11:15 – 12:10

(Andet afsnit kommer fredag, samme tidspunkt, samme sted)

Amerikansk dokumentar fra 2016.

På Pennsylvania Avenue i Washington ligger en af verdens mest kendte bygninger, nemlig Det Hvide Hus. Det var præsident George Washington (f. 1732), der satte byggeriet i gang i 1772. Siden da har huset været et symbol på demokrati og et hjem for nogle af de mest magtfulde mennesker i historien. Gennem historiske arkivfotos og interviews med husets nuværende og tidligere beboere tegnes et billede af, hvordan det er at bo midt i historiens vingesus.

 

Vietnamkrigen 1964-1965 (3:10)

Fredag11. maj på DRK20:00 – 21:00

Det politiske kaos i Sydvietnam opmuntrede Nordvietnam til at sende tropper til syden. Et aldrig opklaret angreb på amerikanske skibe førte til den såkaldte Tonkin-resolution, der gav præsidenten tilladelse til militære operationer uden at erklære krig, bl.a. en luftoffensiv mod Nordvietnam, der skulle komme til at vare tre år. For at beskytte de amerikanske luftbaser i Sydvietnam blev 3.500 marineinfanterister i marts 1965 landsat i Da Nang. Det blev begyndelsen til den amerikanske deltagelse i landkrigen.

 

24 timer vi aldrig glemmer - Brdr. Olsen 2000

Lørdag 12. maj på DRK 16:00 – 16:50

Der findes døgn, der gør så stort et indtryk, at de for evigt sidder fast i hukommelsen. Den dag hvor Brødrene Olsen sang 'Smuk som et stjerneskud' til tops i det Internationale Melodi Grand Prix er en af dem.
Da Brødrene Olsen i 2000 stillede op i det danske Melodi Grand Prix, var der næppe nogen som troede, at de to modne herrer ville blive stjerner i hele Europa med deres sang om kærlighed. Brødrene var store popidoler i begyndelsen af 70´erne, men siden var det gået ned ad bakke med den musikalske anerkendelse. I 24 Timer vi aldrig glemmer, fortæller Jørgen Olsens døtre, Hilda og Keld Heick, og DRs daværende Grand Prix delegationsleder om deres frygt der blev til håb og til sidst forløstes i et brag af en sejr til Brødrene Olsen ved det store tv-show i Stockholm, den dag i år 2000 hvor Brødrene Olsen var bedst i Europa.

 

Reformationen - Europas hellige krig

Søndag13. maj på DRK 11:30 – 12:20

Britisk dokumentar fra 2017.

I 1517 slog Martin Luther 95 teser op på en kirkedør i Wittenberg, og de kom til at virke som en rød klud i ansigtet på den katolske kirke. I anledning af 500 året for Luthers oprør fortæller den britiske historiker David Starkey om, hvordan den protestantiske reformation ændrede de europæiske samfund. Splittelsen i kristendommens hjerte udløste århundreder med hellig krig og inspirerede til den samme fundamentalisme, terror og religiøs vold, som vi kender i dag.

 

USA i farver - 1920'erne

Mandag 14. maj på DRK 18:15 – 19:05

Amerikansk dokumentar fra 2017.

USA undergår i 1920'erne de største forandringer i landets historie. I løbet af ti år bliver hestevogne, beskedne og sømmelige klædedragter og saloons mange steder skiftet ud med biler, frigjorte kvinder med stemmeret fra 1920 og et spiritusforbud fra 1920-33, der skaber en blomstrende undergrundskultur, men også lægger grunden til den organiserede kriminalitet. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver.

 

Alle tiders underholdning (3:8)

Tirsdag 15. maj på DRK 15:45 – 16:25

- en krønike om dansk populærkultur, 1930-1945. Sang, solskin og sødme. Under krisen drømmer vi om uskyld og tabte tider. Marguerite Viby er hele Danmarks kæledægge. Radioen bliver også hver mands eje.
Gunnar Nu og Lille henrivende Inge er danskernes nye helte.
Under besættelsen blomster opfindsomheden op. Vi driller tyskerne med morgenrevyer, humørviser og alsang. I krigens sidste år sniger der sig mørkere toner ind i underholdningen. Dystre kriminalfilm og uhyggelige historier er populære.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 12, 2019
TV-tips uge 11, 2018
TV-tips, uge 40, 2018