Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 20

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1082

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi onsdag med en tragisk fortælling om prinsesse Dagmar, den sidste royale overlevende fra det russiske kejserrige efter Den Russiske Revolution. Dagmar overlevede selv de voldsomme begivenheder, men konflikten endte ikke bare med at koste hende sin position som enkekejserinde af Rusland. Hun mistede også sin søn, Zar Nikolaj II, og sine fem børnebørn, da Nikolaj II og hans familie blev henrettet under revolutionen. Torsdag kigger vi nærmere på den fantastiske beretning om Marco Polos rejse til Kina der dengang var underlagt det mongolske Yuan-dynasti. En beretning som for nogle forskere er en tand for fantastisk, hvorfor nogle betvivler at den rent faktisk har fundet sted. Dette program kigger således nærmere på beviserne for, om Marco Polos rejser virkelig var sand eller blot fiktion. Vi bliver ved Kina, da vi fredag kigger nærmere på det sidste kinesiske kejserriges historie, nemlig Qing-dynastiet der varede fra 1644-1911. Under Qing-dynastiet fordoblede Kina sin størrelse, så det i høj grad kom til at ligne det Kina, vi kender i dag. Lørdag kommer der klassiske fortælling om Den Sidste Mohikaner, som i årtier har tryllebundet både børn og voksne, med dens fortælling om indianere og nybyggere i den nye verden. Søndag kigger vi nærmere på en af Danmarks kendteste skikkelser, nemlig Dronning Margrethe I. Hun formåede at samle Danmark, Norge og Sverige under sig i en stor skandinavisk union, og selv om den såkaldte Kalmarunion brød sammen efter hendes død, fortæller den om en yderst fascinerende periode i både den danske og nordeuropæiske historie. Mandag kigger vi nærmere på de to vigtige skikkelser Nelson Mandela og Frederik de Klerk. Sydafrikas første sorte præsident og apartheid-regimets sidste leder stod på hver sin side i en blodig kamp og Sydafrikas skæbne, og uden disse to mennesker kunne meget have været anderledes i landet. Til sidst slutter vi tirsdag af for denne gang, med et kig på nogle af Storbritanniens mest berømte slotte og borge. Dette program kigger nærmere nogle af de fantastiske bygningsværker som stadig den dag i dag drager tusindvis af turister til Storbritannien, bl.a. Tower of London, Palace of Westminster og resterne af Winchester Palace.  

Rigtig god fornøjelse

 

Onsdag d. 17 maj

Den danske kejserinde

18:10 på DR K

Prinsesse Dagmar var født som dansk prinsesse men endte med at blive kejserinde i Rusland. Da den russiske revolution kom, stod hun midt i katastrofen, mens verden brasede sammen omkring hende. Hun mistede mere end de fleste: Hendes søn - den sidste zar - og hendes fem børnebørn blev myrdet. En tragedie hun nægtede at se i øjnene.

Torsdag d. 18 maj

Marco Polo - mand eller myte?

18:10 på DR K

Den berømte opdagelsesrejsende Marco Polo er kendt for at være den første vesterlænding i Kina og for at bringe spaghettien til Europa! Blandt forskere er man imidlertid kommet i tvivl, om han i det hele taget har eksisteret som andet end en fantasi hos en italiensk romanforfatter, der skulle have forfattet den berømte rejseskildring. Men her forsøger de lærde både i Venedigs gader og bøjet over gamle kinesiske tekster at finde beviser for den store opdagelsesrejsendes eksistens.

Fredag d. 19 maj

Kinas historie

20:00 på DR K

Kina er verdens ældste eksisterende stat. Det kæmpestore land huser mere end en milliard mennesker og har i løbet af de sidste 30 år udviklet sig til en økonomisk supermagt, men for at forstå det moderne Kina er man nødt til at kende landets historie. Kinas sidste kejserdynasti, Qing, varede fra 1644-1911. Under Qing-dynastiet fordoblede Kina sin størrelse, så det i høj grad kom til at ligne det Kina, vi kender idag.

Lørdag d. 20 maj

Den sidste mohikaner

16:55 på DR 2 - Film

Året er 1757, og i kolonierne i Nordamerika raser krigen mellem franskmændene og englænderne. Søstrene Cora og Alice er netop ankommet til det nye land. På vej til deres far, oberst Munro, bliver de overfaldet, men bliver reddet af Falkeøje - en ung, hvid mand, der er adopteret og vokset op blandt indianere.

Søndag d. 21 maj

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

17:45 på DR K - Episode 1

I den anledninger drager Liv Thomsen ud på en rejse i sporet af de danske dronninger. Hun møder seks fascinerende, farverige og vidt forskellige dronninger, som alle har sat deres aftryk på Danmarkshistorien. I første program handler det om Margrethe den 2.s navnesøster, som regerede i middelalderen. Margrethe den 1. var en genial politisk statsmand og strateg, som formåede at samle Danmark, Norge og Sverige i ét rige. Hun levede i en tid, hvor pesten, krige, sørøvere og kriser hærgede landene, men hvor kvinder rent faktisk kunne opnå religiøs, kulturel og politisk magt.

Mandag d. 22 maj

Nelson Mandela versus Frederik de Klerk

19:00 på DR 2

Ville Nelson Mandela og Frederik de Klerk have gået over i historien uden hinanden? Deres skæbner var tæt sammenvævet. Sydafrikas første sorte præsident og apartheid-regimets sidste leder stod på hver sin side i en kamp, der kostede mere end 14.000 døde. Men intet havde forandret sig i Sydafrika, hvis ikke de Klerk havde løsladt Mandela i 1990, og tiden efter havde sandsynligvis været meget mere blodig, hvis Mandela ikke havde ført forsoningens politik.

Tirsdag d. 23 maj

Storbritanniens fantastiske slotte

18:20 på DR K - Episode 1:3

Dokumentarserie fra BBC fra 2014. Britiske slotte er storslåede og historiefyldte, og de rummer spor, der gør os klogere på kongedømmets natur. Mange monarker gik nemlig op i arkitektur, skønhed og elegance. Nogle så meget, at de næsten bragte nationen på fallittens rand. Kom med og besøg nogle af Storbritanniens fantastiske slotte, når turen går forbi Tower of London, Palace of Westminster og resterne af Winchester Palace.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 04, 2018
TV-tips uge 48
TV-tips uge 42