Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 21, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 667

 

Flow-TV i uge 21 begynder med at være præget af Sønderjylland og Genforening med både debat og dokumentar – men der er også andre gode dokumentarudsendelser, der venter. Fx om Rindalismen og jordskredsvalget, om restaurering af gamle svenske bygninger, om danskernes kærlighed. Et par historiske personer portrætteres – Fidel Castro og Ditlev Monrad. Vi skal vandre gennem den gamle hovedstad Kalundborg – og endelig være vidne til danske soldater i krig i filmen Armadillo. God fornøjelse!

 

Kampen om historien (1:4) Danmark til Ejderen?

DR2, 20. maj, kl. 21:00

Adam Holm inviterer til debat; Ligger grænsen til Tyskland hvor den skal? Umiddelbart kan det virke som et absurd spørgsmål, måske er det endda et farligt og provokerende spørgsmål, men hvorfor var der i midten af 1800-tallet, der mente at Danmark burde gå til Ejderen? Hvilke argumenter var der i spil - og giver de mening? Dengang og i dag?

 

Kampen om grænsen (1:4) – Tragedien

DR2, 20. maj, kl. 21:30

Efter krigen i 1864 mister Danmark Sønderjylland til det tyske rige. Under den følgende "tyskertid" bliver dansk sprog og kultur undertrykt, og en stor tragedie følger i 1914, da tusinder af danske sønderjyder må trække i tysk uniform under 1. Verdenskrig. Gårdejer Laurits Jepsen er en af dem, som må kæmpe i den frygtelige krig, men i 1918 kan han pludselig øjne en chance for at se Sønderjylland blive genforenet med Danmark.

 

En vandring gennem Kalundborgs højby

DK4, 21. maj, kl. 12:40

Trods sine syv middelalderhuse, to borgruiner, en ikonisk kirke og smukke beliggenhed har Kalundborg som turistby sovet tornerosesøvn gennem mange år.
Engang var Kalundborg én af det danske riges allervigtigste byer og landets administrative hovedstad. Det satte krigen mod Sverige 1658-60 en stopper for. Svenskerne besatte Danmark, og Kalundborg Slot blev nedrevet. Her havde det store tårn Folen ellers huset rigsarkiverne gennem århundreder, og her havde den danske konge ofte opholdt sig og bl.a. afholdt "Danehof". Kalundborg var dengang en rig by med fine borgerhuse, og flere af dem står tilbage den dag i dag. Hele syv velbevarede huse i Kalundborg kan datere sig til før Reformationen 1536.
På deres vandring gennem Kalundborgs højby besøger dk4´s Frantz Howitz bl.a. "Stenhuset" sammen med middelalderarkæolog Martin Pavón fra Museum Vestsjælland. Både udvendigt og indenfor er "Stenhuset" det mest oprindelige og velbevarede af middelalderhusene, mens der efter Kalundborg Slot i den østlige del af højbyen kun ligger de sørgelige rester.

 

Ditlev Monrad - genial og gal?

Han gav os grundloven, men amputerede vores rige.

DR2, 21. maj, kl. 21:45

Han var et åndeligt fyrtårn - og en martret sjæl. Altid i tvivl. Takket være Ditlev Monrad fik vi demokrati, men lever i et lilleputland. Der er næppe nogen politiker fra 1800 tallet, der så ofte har været genstand for fortolkninger, diskussioner, kritik - på grænsen til had. Senest i kølvandet på Ole Bornedals serie '1864'. DR K tegner et portræt af politikeren, biskoppen, kunstsamleren, der den dag i dag sætter sindene i kog og måske har mere at sige os danskere anno 2014, end vi tror.
Tilrettelæggelse Liv Thomsen og Charlotte Lønstrup

 

Cuba, revolutionen og verden (1:2)

Fransk dokumentar fra 2019.

DR2, 22. maj, kl. 10:30

I 60 år var Fidel Castro en torn i øjet på USA. Han tog kontrol over Cuba i 1959 for at befri ølandet for USA's magt - og blev et symbol på anti-imperialistisk kamp. Gennem nyt arkivmateriale og interviews med ministre, diplomater og tidligere embedsmænd i den cubanske efterretningstjeneste undersøger vi, hvordan den lille caribisk ø blev centrum for verdenspolitikken.

 

Danskernes Krønike - Vores kærlighed

DR2, 23. maj, kl. 11:15

Danskerne fortæller historien om deres hverdagsliv fra 60'erne og frem til i dag- gennem deres egne optagelser.
For Kaya Brüels far, Niels Herskind, fra København var det naturligt at fordele kærlighed og børn på flere forhold. Først da han senere mødte Mette, lød startskuddet til en traditionel kernefamilie, der senere har fungeret som forbillede for Kaya Brüel. Hos familien Holmstrup fra Charlottenlund var der derimod ingen slinger i valsen, da mor fandt den eneste ene i far. De to familier fortæller hver især om deres syn på og oplevelser med kærligheden på godt og ondt siden 1960 og frem til i dag, hvor net-dating vinder stadig større terræn og skilsmisse ikke længere er tabu.

 

Armadillo

DR2, 24. maj, kl. 23:10

I dette psykologiske drama følger vi en flok danske soldater i krig. Vi går helt tæt på de to unge soldater Mads og Daniel, som drager i krig for første gang. Daniel er den sarkastiske vovehals og Mads den følsomme idealist. I seks måneder står de ansigt til ansigt med fjenden. Angsten for den pludselige død og den stigende mistro til afghanerne gør dem mere og mere isolerede i det land og blandt de mennesker, de er sendt afsted for at hjælpe. Filmen går helt tæt på de menneskelige konsekvenser, når man som ung sendes i krig og idealerne møder virkeligheden.

 

Hvis vægge kunne tale V (1:6)

Svensk dokumentarserie fra 2019.

DR2, 25. maj, kl. 10:00

Den gamle, nedlagte banegård i Hybo er en af Sveriges bedst bevarede stationsbygninger, og engang var det en vigtig togstation. Bygningsrestaurator Erika Åberg hjælper den nye ejer med at føre den gamle billethal tilbage til 1930'erne, og hun river vægge ned på jagt efter gamle spor. Mens antikvitetseksperten Rickard Thunér fremmaner de stationsforstandere, som boede i huset, og de skæbner, som udspillede sig på dette engang så livlige sted.Anden del følger umiddelbart efter, kl. 11.

 

Det splittede Danmark (1:3)

DR2, 26. maj, kl. 14:00

I 1965 modtog den socialdemokratiske regering over 60.000 protestunderskrifter mod Statens Kunstfond. I spidsen for protestbevægelsen stod lagerforvalter Rindal der lagde navn til den nye isme, Rindalismen. Regeringen tog ikke protesterne alvorligt og socialdemokraterne måtte år senere, ved jordskredsvalget i 1973 lide historiens største valgnederlag til Mogens Glistrup og Erhard Jacobsen.
Tilrettelæggelse: Niels Birkemose.

Anden del af ”Det splittede Danmark” – om EF-afstemningen i 1972, følger umiddelbart efter, kl. 14.40.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 25, 2019
TV-tips, uge 40, 2020
TV-tips, uge 39, 2019