Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 22

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 900

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge starter vi med at være I krig for Danmark. Dette program ser på hvordan livet var for de danske soldater der kæmpede i Valdemar den Stores korstog mod venderne. Torsdag skal det handle om nogle er de dramatiske valgkampe som igennem årene har præget USA. Programmet ser nærmere på valgkampen hvor den unge John F. Kennedy udfordrede Richard Nixon om embedet i 1960, den første valgkamp i USA hvor debatterne foregik på TV. Noget som skulle være en umådelig stor fordel for den unge Kennedy. Fredag skal vi se nærmere på danmarkshistorien, hvor historikeren Erik Kjersgaard fortæller om perioden hvor Danmark gik ind i det til det 20 århundrede, og Første Verdenskrig. Lørdag kommer der et interview med kronprins Frederik, hvori han for første gang fortæller om forholdet til bedstemoren Dronning Ingrid og hans opvækst. Vi bliver ved dronningerne om søndagen da vi her skal kigge nærmere på dronning Sophie Amalie, en lidet kendt dronning, men en som skulle få en stor indflydelse gennem hendes rolle i enevældens indførelse i Danmark i 1660-61. Mandag skal vi se nærmere på den berømte europæiske ridderstand, i et program omhandlende hvem de var og hvilken rolle de egentlig har spillet. Til sidst tager den britiske arkæolog, Jago Cooper, os på tirsdag på en rejse til det sydlige Mexico for at undersøge en af det amerikanske kontinents ældste kulturer, nemlig Olmekernes, der blomstrede for mere end 3.000 år siden.         

Rigtig god fornøjelse

 

Onsdag d. 31 maj

I krig for Danmark

KL. 12:05 på DR K

Hvad har det krævet at være soldat i de krige, der gennem tiden har formet Danmarks grænser og styreform? DR K lader unge mænd prøve kræfter med våben og fysiske udfordringer i en række danske krige gennem historien. I middelalderen tog Valdemar Den Store på korstog mod de hedenske vendere på Rügen i det nordtyske år efter år. Ét år satte han al sin styrke ind mod hedningene og brugte de kolossale kastemaskiner, bliderne. Men lykkedes strategien? Og hvordan er det at betjene middelalderens voldsomme krigsmaskiner?

Torsdag d. 01 juni

Kampen om Det Hvide Hus: JFK vs. Nixon

KL.19:10 på DR K

Vejen til det ovale kontor er lang og til tider beskidt. Skuespillere Kevin Spacey fortæller om nogle af de mest opsigtsvækkende og dramatiske valgkampe i amerikansk historie. Kampen om magten bliver skelsættende under valgkampen i 1960. Den unge John F. Kennedy udfordrer Richard Nixon på image og talegaver. Det er desuden første gang, at amerikanerne kan følge en valgdebat mellem to præsidentkandidater i fjernsynet, og det bliver afgørende for valgets udfald.

Fredag d. 02 juni

Danmarkshistorien fortalt af Erik Kjersgaard

KL. 14:55 på DR K

Perioden var præget af det sejrende demokrati under Venstres ledelse, men også af 1. Verdenskrig og den stærke økonomiske og kulturelle turbulens, som krigen udløste.

Lørdag d. 03 juni

Dronning Ingrids børnebørn

KL. 11:55 på DR K – Episode 1

I fem unikke programmer fortæller Dronning Ingrids ti børnebørn om deres mormor - som de alle kalder hende uanset det sprog, de taler til hverdag. Journalisten Ole Damgaard har talt med de unge i New York, London, Barcelona, Höven i Tyskland, på Gråsten Slot og Christian VIII's Palæ, hvor Kronprins Frederik fortalte os om sin mormor, inden han rejste til Grønland. Programmerne indeholder private film og fotos, der ikke tidligere har været offentliggjort i TV.

Søndag d. 04 juni

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

Kl. 17:20 på DR K

Sophie Amalie er Danmarkshistoriens grimmeste, grådigste og grummeste dronning! I hvert fald hvis man skal tro de (mandlige) historikere der i århundreder har skrevet Historien. Hendes største rivalinde var den uægte kongedatter Leonora Christine. Hende fik Sophie Amalie buret inde i Blåtårn. Men den der ler sidst ler bedst: I mange år var det Leonora Christine der blev betragtet som det store offer i de to kvinders magtkamp. Liv Thomsen nuancerer portrættet af den balletdansende, ødsle og selviscenesættende dronning Sophie Amalie, der var med til at indføre enevælden i 1600 tallet.

Mandag d. 05 juni

Riddertiden

Kl. 20:00 på DR K

I middelalderen for omkring 1000 år siden opstod en brutal krigerklasse i Europa: ridderne. Hvem og hvad var ridderne? Historien om Heinrich Tangeln og Reinbold von Rappoldstein illustrerer levende, hvodan en helt almindelig rytter kunne ende som ridder, der var middelalderens kendisser og helte. Noget overraskende fandtes der også kvindelige riddere, for livet som ridder var ofte forbløffende hårdt.

Tirsdag d. 06 juni

Kongedømmer i Mellemamerika - Olmekerne

Kl. 09:55 på DR 2 – Episode 1:4

Britisk dokumentar fra 2013. Den britiske arkæolog Jago Cooper rejser til det sydlige Mexico for at undersøge en af det amerikanske kontinents ældste kulturer, nemlig Olmekernes, der blomstrede for mere end 3.000 år siden. Olmekerne efterlod sig ingen skriftlige kilder, men man har fundet flere bemærkelsesværdige kæmpe ansigtsfigurer hugget i sten, figurer i jade og endog mere end 3.000 år gamle træfigurer, hvis gennemgående tema er jaguaren.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 06, 2018
TV-tips uge 11
TV-Tips uge 35