Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 23

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 932

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Livet som tysk soldat under Anden Verdenskrig var ikke nemt, om end nogle fronter var bedre end andre. Vi starter således onsdag med et kig på den såkaldte Flødeskumsfront. Det var nemlig hvad Danmark blev betegnet som af de tyske soldater, for her var der fred og ikke de store farer. Torsdag kigger vi på en af verdens mest kendte byer, hjemsted fra tre verdensreligioner, nemlig Jerusalem. Gennem de sidste 5.000 år er byen blevet erobret, ødelagt og genopbygget mange gange, og byens historie er således en fantastisk rejse gennem tiden. Fredag skal det handle om et af verdens vidundere – Hagia Sofia. Siden Hagia Sofia stod færdig i år 537 i Istanbul, dengang kaldet Konstantinopel, har bygningen fungeret som bådekirke, moské og museum. Bygningen er ligeledes et vidnesbyrd om de fantastiske arkitektoniske færdigheder oldtidens bygmester allerede dengang mestrede. Lørdag er det regentparrets guldbryllup, og deres ægteskab og liv er tæt kædet sammen med Danmarks historie. Søndag skifter vi fuldstændig tema, da det her skal handle om den forfærdelige sygdom tuberkulose som i gamle dage, var en af verdens mest dødelige sygdomme. I løbet af de sidste 50 år er den dog næsten blevet udslettet i de rige dele af verden, men nogle frygter at den vil kunne vende tilbage. Mandag skal det derimod handle om endnu en af fortidens prægtige byer, samt vidunder, da vi kigger nærmere på klippebyen Petra. Oldtidsbyen, da ligger i det der i dag er landet Jordan, var dengang centrum for et enormt handelsnetværk, og den osede af rigdom og kultur. Byen var hugget direkte ud af den rosenrøde klippe, og et genialt vandingssystem til vinmarker, badehuse og fontæner, holdt byen i live. Lige indtil et voldsomt jordskælv satte stopper for byens vækst. Tirsdag slutter vi af med den fantastiske historie om monumenternes mænd. I 1944 nedsatte de allierede denne gruppe, der dels skulle redde og beskytte uvurderlige kunstværker mod Anden Verdenskrigs ødelæggelser, og dels skulle opspore og redde de kunstværker, som allerede var blevet stjålet af nazisterne.     

Rigtig god fornøjelse

 

Onsdag d. 07 juni

Flødeskumsfronten

Kl. 13:10 på DR K

De var helt unge da de besatte Danmark den 9. april 1940.  De fleste følte ikke, at de gjorde noget forkert. De handlede blot som fædrelandet og deres fører, Adolf Hitler havde befalet. De kom fra alle dele af det tyske samfund, og de troede på at Tyskland ville sejre. Da krigen begyndte at vende, og sejren ikke længere var helt sikker skabte det tvivl. Men Danmark var et fint land at være soldat i - her åndede der fred og ingen fare.

Torsdag d. 08 juni

Jerusalem

Kl. 18:15 på DR K

For tre verdensrelioner og dermed næsten halvdelen af verdens befolkning er Jerusalem et helligt sted. Gennem de sidste 5.000 år er byen blevet erobret, ødelagt og genopbygget påny mange gange. Bjergtagende film bringer os tæt på de helligste steder og udforsker i stor målestok skæringspunktet mellem videnskab, historie og religion på dette gamle, gådefulde sted.

Fredag d. 09 juni

Prægtige Hagia Sofia

Kl. 19:05 på DR K

Siden Hagia Sofia stod færdig i år 537 i Istanbul har bygningen fungeret som kirke, moské og museum. Bygningen er en af de mest storslåede i verden med sin gyldne kuppel, som hænger 55 meter over marmorgulvet med en diameter på over 30 meter. I næsten 1000 år var kun pyramiderne højere. Men hvordan kunne oldtidens bygmestre opføre et så prægtigt bygningsværk? Og hvordan har Hagia Sofia formået at overleve en lang række af ødelæggende jordskælv?

Lørdag d. 10 juni

Dronning Margrethe og Prins Henrik - i sol og regn

Kl. 14:00 på DR 1

Prinsesse Margrethe er 24 år. Hendes veninder gifter sig på stribe, men hendes tanker er optaget af andre ting. Hun er bange for, at hun ikke vil møde en mand, inden hun en dag bliver Dronning. Men pludselig er han der - en flot og følsom franskmand, og så "står hele horisonten i flammer", som majestæten formulerer det. Grev Henri de Montpezat bliver advaret af sin far mod at gifte sig med en kommende Dronning, for så vil han blive flået af offentligheden resten af sit liv. Men greven er forelsket. Det bliver begyndelsen på 50 års ægteskab, som vi nu fejrer med en helt unik billedfortælling.

Søndag d. 11 juni

TB - den glemte plage

Kl. 13:05 på DR K

I næsten 200 år var tuberkulose en af de største dræbere i USA og i resten af verden. Man kaldte sygdommen for tæring, og årsagen var ukendt indtil opdagelsen af tuberkulosebacillen i 1882. Nu kunne man isolere de smittede på afsidesliggende senatorier, og selv om mange patienter faktisk blev helbredt, følte andre, at de var blevet ufrivilligt spærret inde i årevis. Først da mikrobiologen Albert Schatz i 1943 opdagede streptomycinet kunne TB helbredes. I de sidste 50 år er sygdommen i de rige lande blevet betragtet som udryddet. Men det har vist sig at være en stakket frist, for TB er vendt tilbage, nu som resistens overfor hidtil kendte antibiotikaer.

Mandag d. 12 juni

Petra - den glemte by af sten

Kl. 21:50 på DR K

For mere end 2.000 år siden rejste en blomstrende by sig midt i ørkenen i det, der i dag er Jordan. Petra lå på en travl handelserute og blev bygget af velhavende købmænd. Byen osede af rigdom og kultur, hvad der ses i de smukt udsmykkede templer, der er hugget direkte ud af den rosenrøde klippe, og et genialt vandingssystem til vinmarker, badehuse og fontæner. Omkring 1000 år senere ødelagde et voldsomt jordskælv både byen og handelsruterne, og byen sank ned i glemsel.

Tirsdag d. 13 juni

Jagten på forsvundne kunstværker - Monumenternes mænd

Kl. 14:45 på DR K - Britisk dokumentarserie fra 2014.

Gennem historien er nogle af verdens mest fantastiske kunstværker simpelthen forsvundet. De er blevet plyndret, stjålet eller bare blevet væk. Og kun nogle få er kommet til veje igen. Under 2. Verdenskrig plyndrede nazisterne de besatte lande for nogle af deres største kunstværker. I 1944 nedsatte de allierede en gruppe, der dels skulle redde og beskytte uvurderlige kunstværker mod krigens ødelæggelser dels skulle opspore og redde de kunstværker, som allerede var blevet stjålet af nazisterne.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 8
uge 5
TV-tips uge 14