Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 23, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1216

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se de to sidste afsnit af dokumentarserien fra 2009 ”Anden Verdenskrig i farver”. Serien som vi også anbefalede i sidste uge, har igennem gamle arkivfotos lagt farvefilter indover krigsscener af Anden Verdenskrig, skabt et nyt perspektiv af krigen. Udover at være en relativt flot dokumentar, så er den også ganske glimrende og nuanceret fortalt. Torsdag kan man se andet sidste afsnit af den spændende danske dokumentarserie ”Liv i renæssancen”. Afsnittet har titlen - Leonora Christina: I seng med fjenden, så vi har fornøjelsen af at følge en af de mest kontroversielle danske kvinder, Leonora Christina. Hun var datter af Christian 4. og Kirsten Munk samt grevinde til Slesvig og Holsten. Fredag begynder vi weekenden med andet og sidste afsnit af den britiske dokumentarserie fra 2017 ”Strisserne i Delhi”. Den næststørste by i Indien, Delhi, har igennem de sidste to årtier oplevet en kolossal eksplosion af borgere, lige nu bor der 16,75 millioner mennesker i byen. Det har desværre også betydet af antallet af kriminalitet, som den relativt lille politistyrke kæmper med. Lørdag er der mulighed for at første afsnit af serien ”Gamle Danmark”. Vi er i selskab med forfatter og fortæller Paul Hammerich, som tager os på en rejse, igennem en tumult tid i danmarkshistorie, tiden efter Anden Verdenskrig. Dokumentarserien blev sendt første gang i 1983 og det vil derfor være en oplagt mulighed for at se, hvordan vores syn på efterkrigstiden var for 36 års siden. Søndag slutter vi weekenden med en tysk dramadokumentar fra 2017 ”Mellem to krige - skæbner i Europa”. Vi befinder os i en tid, hvor ideologierne styrede alt i Europa, kommunismen og fascismen var blevet betydelige talerør og faktorer for befolkningen, da fattigdom og dårlige arbejdsvilkår var en del af hverdagen.  Mandag kan man se de to sidste afsnit af en engelsk dramaserie fra 2012 efter Ken Folletts roman ”World without End”. Filmatiseringerne af Ken Folletts historiske baseret romaner har altid været flotte, og World without End” er ingen undtagelse. Charlotte Riley spiller vores hovedperson Caris, som navigerer igennem den barske klosterverden i Frankrig, imens landet selv er i enorme problemer. Tirsdag kan man se den amerikanske dokumentarserie fra 2012 ”80'erne: En ny verden af underholdning”. Vi tager et nostalgisk tilbageblik på 80’erne. Det er set ud fra et amerikansk perspektiv, så vi tager de glade briller på, når vi mindes, nye computerspil, tøjstil, walkmans og meget mere fed 80’er.

 

Anden Verdenskrig i farver (12:13)

Onsdag 5. juni på DRK 14:15 – 15:05

I begyndelsen af 1945 lå Hitlers Tredje Rige på sit dødsleje. I vest nåede de allierede tropper til Rhinen, mens den Røde Hær nåede til floden Oder kun en times kørsel fra Berlin. I Tyskland skabte den sovjetiske invasion panik, og angst for hævnangreb sendte fem millioner tyske civile på flugt mod vest. Undervejs befriede de allierede kz-lejre som Belsen og Buchenwald og opdagede ved synet af de udhungrede fanger og bunkerne af lig til deres rædsel, at de sovjetiske reportager fra Auschwitz ikke var overdrevne. Kampen om Berlin begyndte den 16. april og forgik fra hus til hus. Hitler begik selvmord den 30. april, og den 8. maj var krigen i Europa endelig forbi. Kontinentet lå i ruiner, og millioner af fordrevne forsøgte at finde hjem gennem ruinerne. Og Japan kæmpede stadig.

 

Liv i renæssancen - Leonora Christina: I seng med fjenden (5:6)

Torsdag 6. juni på DRK 12:55 – 13:35

Leonora Christina var kongedatter, men ikke prinsesse. Hun var sofistikeret kosmopolit, men også skrap rejekælling. En af Danmarkshistoriens mest kontroversielle skikkelser, som sin far Christian den 4.
Elsket og hadet, beskrevet side op og side ned, analyseret, kritiseret - kanoniseret. Vi fortæller om hendes tur fra de bonede gulve ved de europæiske hoffer til Blåtårns usle fængselscelle, hvor hun sad i årevis.

 

Strisserne i Delhi (2:2)

Fredag 7. juni på DR2 10:30 – 11:20

Byen Delhi i Indien vokser eksplosivt, og i 2016 steg antallet af forbrydelser med 20%. Der er kun 8500 politibetjente til at holde lov og orden blandt 18 millioner indbyggere. Politiet forbereder sig på Holi-festivalen, hvor druk og kriminalitet stiger proportionelt. Ni dage inden festivalen må betjenten Arvind efterforske et brutalt mord på en 64-årig mand. Han er blevet dræbt med sværd under en parkeringsstrid. Men både politiet og retssystemet har få ressourcer at gøre godt med.

 

Gamle Danmark (1)

Lørdag 8. juni på DRK 13:50 – 15:10

Var der noget at råbe hurra for? For at fatte den lyse maj 1945, må man kende den mørke vinter der gik forud.
Derfor handler det første program i en række på ti om hele dette mærkelige år, med tredelt magt mellem Hitlers befuldmægtigede, de danske departementschefer og modstandsbevægelsen. Nazismen var i opløsning og volden og sortbørshandelen florerede. Så kom befrielsen og efter de bevægende dage den 4. og 5. maj, startede hverdagen i det befriede Danmark. Retsopgøret kunne begynde. Og medens det øvrige Danmark jublede blev Bornholm bombet.

 

Mellem to krige - skæbner i Europa (3:8)

Søndag 9. juni på DRK 10:30 – 11:25

Økonomien i Europa er usikker med stigende inflation og arbejdsløshed. Mange sulter. I Italien er der alvorlig uro, i Tyskland besætter kommunistiske arbejdere fabrikkerne i protest mod arbejdsvilkårene. Både hæren og de højreorienterede frikorps svarer brutalt igen. Og mens kløften mellem rig og fattig vokser, blomstrer underholdningsindustrien i Berlin.

 

Ken Folletts Uendelige verden (3:4)

Mandag 10. juni på DR2 15:05 – 16:35

Caris har aflagt nonneløfte for at redde sit liv. Nu er der gået syv år, og hendes elskede Merthin bor i Firenze, hvor han har stiftet familie. Takket været en arv får Caris midlerne til at bygge sit hospice, men den snu prior Godwin lægger planer for at få fingre i pengene. Caris drager ud på en farefuld rejse for at søge hjælp fra kongen, der udkæmper en tilsyneladende endeløs krig i Frankrig.

 

80'erne: En ny verden af underholdning

Tirsdag 11. juni på DRK 17:15 – 18:00

Kom med på en rejse tilbage til 80'erne. Et årti fyldt med beslutninger, personligheder og opfindelser, som ændrede fremtiden. Her ser nogle af tidens største ikoner tilbage på årtiet, der formede os og fortæller om en ny verden af underholdning, der åbnede sig i 80'erne. Få blandt andet et gensyn med computerspillet Pac-Man, den revolutionære walkman og træn med Jane Fonda i din egen dagligstue.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 48, 2019
TV-tips, uge 14, 2019
TV-tips, uge 26, 2019