TV-tips, uge 24, 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 24, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 607

Af Jakob Skibsted Kristensen

Nu hvor VM i fodbold nærmer sig med hastige skridt, kan vi som danskere ikke lade være med at nævne EM i fodbold i 1992. Men i stedet for atter engang at fortælle om Danmarks sejr, så kigger vi onsdag på de andre store hold der var med i turneringen i 1992. Hvorfor tabte fodboldnationer som Tyskland, Holland og Frankrig overhovedet til Danmark? Torsdag kigger vi på miniskørtet, og den hektiske historie denne beklædningsstand har haft siden det blev designet i 1960’erne. Miniskørtets historie er både en om sex og overfald, men også om dets brug som protestsymbol og kvindefrigørelse. Fredag kommer der amerikansk drama fra 1995, hvor ordene "Houston, vi har et problem", forvandlede en rumrejse til en farefuld kamp om at redde en gruppe astronauter hjem. Lørdag kigger vi på gamle kongelige bryllupper, for selv om en konge måske regerede landet i gamle dage, så var disse også underlagt regler, især hvad angik hvem de giftede sig med. At have en elskerinde var der intet usædvanligt i, men det vakte en stor skandale og voksende problemer, da kong Erik XIV af Sverige giftede sig med sin, selv om parret allerede havde to børn sammen. Problemet var nemlig, at Karin Månsdotter var en kvinde af folket, og ikke adelig. Søndag skal det handle om historikeren Margarita Torres, der i 2014 opdagede to pergamentruller i et ægyptisk bibliotek. Torres anser disse to pergamentruller til at være et vigtigt nyt spor, i fortællingen om den hellige gral, som muligvis nu kan forklares historisk. Mandag kigger vi nærmere på den romerske by Pompejis endeligt, hvor byen og dens indbyggere blev dækket af aske fra et lokalt vulkanudbrud. Historikere mener i dag, byen evt. kunne have været Romerrigets svar på Las Vegas. Her kunne man slappe af og undslippe det romerske samfunds snærende bånd og slå sig løs i kæmpestore villaer, kunstfærdige spabade og løsslupne fester på flodpramme i bugten. Tirsdag ender vi med et blik på Danmark i 1800-tallet, nærmere bestemt perioden 1800-1814 med bl.a. Slaget på Reden.           

Rigtig god fornøjelse

                                    

EM 1992 - Tabernes fortælling

Onsdag d. 13. maj 20:00 på DR K - Dansk dokumentar fra 2017

I 1992 vandt Danmark sensationelt EM i fodbold. Men hvordan kunne lande som Tyskland, Holland og Frankrig overhovedet tabe til Danmark under turneringen i Sverige? I 'EM 1992 - Tabernes fortælling' fortæller spillerne fra Danmarks modstanderlande selv historien om hvorfor det gik galt mod det lille, upåagtede land fra Skandinavien. Medvirkende bl.a. Andreas Brehme, Bryan Roy og Basile Boli.

 

Miniskørtet og revolutionen

Torsdag d. 14. juni 20:30 på DR K

Lige siden Mary Quant designede miniskørtet i 60'erne har den lille beklædningsgenstand været en symbolsk kampplads. I dokumentaren undersøger vi miniskørtets globale status som både fashion statement, som en opfordring til sex og overfald og som protest symbol og kvindefrigørelse. I 60'erne trak vestlige kvinder i miniskørtet for at gøre oprør mod autoriteter og i dag er Afrika med protestbevægelsen "My dress my choice" spydspids for kampen om miniskørtet og for kvinders frihed og ret til at vælge.

 

Apollo 13

Fredag d. 15. juni 20:55 på DR K - Amerikansk drama fra 1995.

Den mislykkede ekspedition til månen i 1970 blev lige så berømt som den første månelanding året før. "Houston, vi har et problem", lød det fra rummet, da næsten alt gik galt. Mens over tusind mennesker arbejdede med problemerne i rumfartscentret, styrede de tre astronauter manuelt rumkapslen tilbage mod jorden næsten uden ilt, varme og brændstof. Tom Hanks har kommandoen i rummet og Ed Harris dirigerer indsatsen på jorden i det autentiske drama.

 

Af nød og lyst - om kongebryllupper gennem tiden

Lørdag d. 16. juni 14:45 på DR K

Det vakte voldsom skandale, da brylluppet mellem kong Erik XIV af Sverige og Karin Månsdotter, en kvinde af folket, stod i Storkyrkan i Stockholm den 4. juli 1568, og det var en begivenhed, der skulle få skæbnesvangre konsekvenser. At have en elskerinde var der intet usædvanligt i, måske heller ikke at de allerede havde to børn sammen, men at gifte sig med sin frille og derved ophøje hende til dronning var absolut ikke passende.

I denne serie ser Linda Nyberg sammen med historikeren Christopher O'Regan og andre eksperter på kongelige bryllupper gennem tiden - bryllupper, der ofte har handlet om magt og politiske alliancer, sjældent om kærlighed.

 

Gåden om den hellige gral

Søndag d. 17. juni 21:15 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2016.

I 2014 opdagede historikeren Margarita Torres to pergamentruller i et ægyptisk bibliotek. Ifølge dokumenterne var 'Jesus kop' i år 1055 blevet ført fra Jerusalem til Spanien som en gave til kong Ferdinand 1. af Leon. Et udsmykket bæger, som har tilhørt kong Ferdinands datter, viser sig bag sin middelalderlige guldprydelse at være et simpelt bæger af onyx, og Torres hævder, at dette er det bæger, Jesus drak af.

 

Pompeji på havbunden - De riges paradis

Mandag d. 18. juni 19:00 DR K - Britisk dokumentar fra 2017.

For 2.000 år siden var byen Baiae i Napolibugten et tilflugtssted for Roms rige og magtfulde elite. Her i datidens Las Vegas kunne de slappe af og undslippe det romerske samfunds snærende bånd og slå sig løs. Her var kæmpestore villaer, kunstfærdige spabade og løsslupne fester på flodpramme i bugten. Indtil et vulkanudbrud satte hele byen under vand, hvor arkæologer nu er gået i gang med at kortlægge den glemte by.

 

1800 tallet på vrangen

Tirsdag d. 19. juni 13:55 på DR K – episode 1:8

Guld, hor og romantik, 1800-1814.

Det handler om provoer, genier, bohemer, revolutionære. Om stor kunst, erotik og armod. Det handler om skabelsen af det moderne Danmark! På den ene side lider nationen det ene nederlag efter det andet og skrumper voldsomt ind. På den anden side er det en enestående blomstringstid indenfor kunst, åndsliv og videnskab. Vi viser alle facetterne og vender vrangen ud på 1800 tallet. Hovedpersonerne i de otte programmer er blandt andre N.F.S. Grundtvig, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og George Brandes.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 45, 2018
TV-tips, uge 48, 2018
TV-tips, uge 46, 2018