Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 28, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 563

 

Sidste tv-tips inden ferien – så må I klare jer selv i tre uger.

Men i denne uge er der spændende dokumentarserier om Danmark som slavenation og om skoleskibet Københavns forlis. Vikingerne er hovedpersoner både i England og Lindholm Høje. Vi skal høre om de grønlandske børn, der blev adopteret til Danmark, se en fransk dokumentar om Karen Blixen. Dertil en helt ny dokumentarserie om en svensk pyroman – en tysk forsker fortæller om sine skandinaviske studier og endelig er insider-guide serien om alverdens store museer nået til Nationalmuseet i Amsterdam.

God fornøjelse!

 

Knogler fra graven - mysteriet om Den Store Vikingehær

Britisk dokumentar fra 2019.

DR2, 8. juli, kl. 21:30

Der findes en massegrav i den engelske by Repton. Fyldt med skeletter fra næsten 300 mennesker, som arkæologer har haft svært ved at datere. Men ny forskning beviser, at knoglerne i graven sandsynligvis stammer fra nogle af de første danske vikinger, der drog ud i verden for at plyndre, voldtage og hærge. Her dykker vi ned i mysteriet om Den Store Vikingehær, som invaderede England i det 9. århundrede. Hvordan levede, kæmpede og døde de?

 

Mit liv med Danmark

DK4, 9. juli, kl. 11:10

Caroline Weber forsker i forskelle mellem dansk og tysk mentalitet ved universitetet i Kiel, og i denne udgave af "Mit liv med Danmark" fortæller hun om, hvordan det muligvis er hensynet til familiens hund, der har vakt hendes store interesse for dansk kultur. Weber fortæller om sine skandinaviske studier i Göttingen og om, hvordan hun derigennem lærte at tale og skrive dansk.
Caroline Weber bliver interviewet på dansk og skifter i sine svar mellem dansk og tysk. I programmet fortæller hun også om sin masteropgave, der kom til at handle om noget af det mest afgørende for det nuværende dansk-tyske grænseland, nemlig krigen i 1864, herunder hvordan almindelige mennesker både på dansk og tysk side havde det med krigen og hinanden.
Og så får man af den unge forsker at vide, hvorfor det er vigtigt at huske og forstå, hvad der skete dengang, og at det i grænseegne ikke nytter at fortælle sin egen nationale historie, når man skal beskrive en fælles historie.

 

Slavenation Danmark (1:3)

Dansk historieserie fra 2017

DR2, 9. juli, kl. 22:00

Der er dele af Danmarkshistorien, som vi helst vil glemme. Mørke kapitler fyldt med ekstrem menneskelig lidelse og skabelsen af enorm rigdom. I det her program undersøger vært Cecilie Nielsen, hvordan danskernes hang til sukker var med til at skabe et dystert kapitel i Danmarkshistorien. Nemlig, hvordan vi blev en nation med slaver.

 

Forliset (1:2)

DR2, 10. juli, kl. 14:40

Den 14. december 1928 sejlede verdens største sejlskib - Skoleskibet København - ud fra den argentinske hovedstad Buenos Aires med 60 danske søfolk om bord. Godt en uge senere telegraferede Skoleskibet "Alt vel om bord". Det var den sidste melding. Siden da har ingen hørt noget fra verdens største sejlskib. Der er aldrig fundet nogen druknede eller vragrester.
Nu kommer den fantastiske historie om bygningen og forliset af verdens største sejlskib. Udsendelsen er baseret på aldrig før offentliggjorte dagbøger og breve fra de unge sømænd, og der er interview med de efterladte. Udsendelsen indeholder desuden en detaljeret rekonstruktion af hele forløbet frem til det fatale forlis.

Anden del følger umiddelbart efter.

 

I vikingernes land

DK4, 10. juli, kl. 21:05

Frantz Howitz er taget til Lindholm Høje lige nord for Limfjorden nær Nørre Sundby. Her får man et enestående indblik i begravelsesformer gennem mere end 600 år og om dagligliv i en typisk vikingelandsby.
Lindholm Høje er det eneste sted i Danmark, hvor en stor begravelsesplads med stensætninger er bevaret. Det skyldes, at sandflugt har dækket hele området over flere omgange allerede fra den sene jernalder og senest i slutningen af 1000-årene. Det har været uheldsvangert for de bebyggelser, der har ligget i tilknytning til begravelsespladsen, men et kæmpe held for arkæologerne og de mange tusinde arkæologiinteresserede, der hvert år besøger Lindholm Høje og det tilhørende lille museum. Man regner med, at der har været mange lignende begravelsespladser med stensætninger rundt om i Danmark, men op gennem middelalderen er stenene blevet fjernet og benyttet til andre formål, og jorden inddraget som landbrugsområder.

 

Karen Blixen

Fransk dokumentar fra 2017.

DR2, 11. juli, kl. 15:15

Karen Blixen (1885-1962) bliver i dag anset som en af det 20. århundredes store fortællere med en livshistorie, der både er farverig og eksotisk. Men mens de fleste kender historien om Karen Blixens liv i Kenya, som hun beskrev i 'Den afrikanske farm', ved kun de færreste, hvordan det lykkedes for hende efter hjemkomsten til Danmark at forvandle sig til en international anerkendt forfatter.

 

Bøger, der gør en forskel -Iben Mondrups "Tabita"

DR2, 12. juli, kl. 21:00

Mange grønlandske børn blev i 1960'erne ufrivilligt adopteret til Danmark. I nogle tilfælde med fatale følger.
Det er et af de børn, Iben Mondrup giver stemme til i romanen "Tabita".
Men kan en dansk forfatter skrive de grønlandske børns historie? Og giver romanen os en større forståelse for det anspændte dansk-grønlandske forhold?
Vært Maria Månson taler med forfatteren, litteraten og et af de børn, der faktisk blev adopteret til Danmark.

 

En insiders guide til Nationalmuseet i Amsterdam

Tysk kunstserie fra 2018.

DR2, 13. juli, kl. 13:05

Den Hollandske fotograf Erwin Olaf viser rundt på nationalmuseet i Amsterdam. Et sted, der altid har været en vigtig inspirationskilde for ham, og hvis malerier bevæger ham dybt. Her møder han værkerne 'Nattevagten' af Rembrandt, 'Brevlæseren' af Vermeer og 'Den rasende svane' af Asselijn.

 

Jagten på Sveriges farligste pyroman (1:6)

Svensk dokumentarserie fra 2020.

DR1, 14. juli, kl. 21:25

Mellem 2006 og 2011 oplever Skåne over 200 ildspåsættelser. Én mand mistænkes for at stå bag brandene, der næsten alle antændes ved daggry. Men selvom politiet tager ekstreme metoder i brug for at finde beviser, lykkes det dem ikke at dømme ham for mere end fire brande. Denne serie afdækker politiets svære kamp - med at få ram på Sveriges farligste pyroman.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 15, 2019
TV-tips, uge 8, 2020
TV-tips, uge 21, 2020