Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 32, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1240

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se et afsnit af serien ”24 timer vi aldrig glemmer”. Dette afsnit omhandler jordskredsvalget i 1973. Valget er ikonisk af flere grunde, men især fordi de store gamle partier blev udfordret af hovedsageligt Fremskridtspartiet og Centrumdemokraterne.  Torsdag sendes endnu en dokumentarserie, som vi har fulgt før, ”Originale opfindelser”. Dette afsnit er døbt ”farefulde nyheder”, hvor der bliver undersøgt nogle af de opfindelser, som vi benytter i farefulde situationer som f.eks. krig, hvor selve testningen af opfindelserne er yderst farlige, det er opfindelser som: rustningen, gasmasken, kloroformen og wingsuiten. Fredag begynder vi weekenden med en ny fransk dokumentar fra 2018, ”Robert Kennedys amerikanske drøm”. Robert Kennedy (1925-68) var justitsminister i præsident John F. Kennedys regering. Efter mordet på hans bror går Robert selv ind i politik med nye ideer, som delte vandende i amerikansk politik. Lørdag kan man nyde endnu en fransk dokumentar, denne gang fra 2017 med navnet ”Slaget om Chanel no. 5”. Coco Chanel (1883-1971) lancerede i 1921 sin parfume Chanel no. 5, som gjorde hende til millionær. For at lancere sin parfume fik hun finansiel støtte af brødrene Wertheimer, som var af jødisk afstamning, dette fik en kæmpebetydning, da Frankrig i 1940 bliver besat af Tyskland, og nu så Coco Chanel sit snit til at overtage hele firmaet. Søndag slutter vi weekenden af med den amerikanske dokumentar ”Houston kalder - Apollos ukendte helte”.  Filmen Apollo 13 er blevet et stykke af Hollywood kulturen og sætter fokus på de tapre astronauter, men hvad med de folk som sad tilbage på jorden og deres bidrag til at få mandskabet hjem? Dette er deres historie og heltegerninger. Mandag indleder vi den nye uge med endnu et afsnit af serien ”Originale opfindelser”. Dette afsnit har titlen Liv og Død og undersøger opfindelser, som kan redde liv, imens andre opfindelser spreder død og ødelæggelse. Forskellen imellem de to er ikke så stor, som man skulle tro. Tirsdag kan man se en dokumentar fra BBC fra 2017, ”Gåden om moseligene”.  I Danmark er Tollundmanden det mest kendte mosefund, men han er blot ét af mange moselig i Europa, og deres voldelige død har været et mysterium i årtier.

-         Rigtig god fornøjelse

 

24 timer vi aldrig glemmer - Jordskredsvalget i 1973

Onsdag 8. aug. på DRK 14:25- 15:15

Den 4. december 1973 skal danskerne til valg. En advokat med en trækprocent på nul og en socialdemokrat, der stifter et nyt parti, bliver hovedpersoner i det folketingsvalg, der senere bliver døbt jordskredsvalget. De gamle etablerede partier udfordres af to nye, Fremskridtspartiet og Centrumdemokratiet, og Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen bliver valgets helt store vindere. Antallet af partier i Folketinget øges fra fem til ti og en tredjedel af folketingets medlemmer skiftes ud efter valget. Dansk politik er for evigt forandret.

 

Originale opfindelser - farefulde nyheder

Torsdag 9. aug. på DRK 16:40- 17:15

Mange af de ting, der omgiver os til daglig, og som vi tager for givet, er resultatet af enten en stor aha-oplevelse eller af mange års målrettede forsøg. Det er ikke altid nok at have en god ide. Nogle gange må man sætte sit eget liv på spil for at bevise, at ens opfindelse faktisk virker. Det gælder opfinderne bag rustningen, gasmasken, kloroformen og wingsuiten.

 

Robert Kennedys amerikanske drøm

Fredag 10. aug. på DRK 19:00 – 19:56

Robert Kennedy (1925-68) var justitsminister i sin brors, præsident John F.
Kennedys regering, da præsidenten blev skudt i 1963. Robert fortsætter ikke under efterfølgeren Lyndon B. Johnson, men valgte at stille op og blive valgt som New Yorks senator i 1965. I de næste år begyndte han at udvikle sin egen politik og forfølge sine egne mål. Hans politiske visioner var måske utopiske og naive, og de delte i hvert fald vandene i en sådan grad, at han ligesom sin bror endte med at blive skudt.

 

Slaget om Chanel no. 5

Lørdag 11. aug. på DRK 22:20 – 23:15

Da Coco Chanel (1883-1971) i 1921 lancerede sin parfume Chanel no. 5, blev hun økonomisk bakket op af brødrene Wertheimer, der overtog produktionen. Chanel fik del i overskuddet, og det var parfumen, der gjorde hende til millionær, ikke haute couturen. I 1940 blev Frankrig besat af tyskerne, og de jødiske brødre Wertheimer flygtede til USA. Chanel, der var kæreste med en højtstående nazist, så sit snit til med jødelovene i hånden at forsøge at få overdraget hele firmaet, da hun jo var arier!

 

Houston kalder - Apollos ukendte helte

Søndag 12. aug. på DRK 16:20 – 18:00

'Houston, we have a problem'. Tom Hanks berømte (og ikke helt korrekte) replik fra filmen 'Apollo 13' fra 1995 viste for første gang, at det ikke kun var de modige astronauter, der var helte, men også de ukendte teknikere og flyveledere, der arbejdede i kontrolrummet på basen, og som med viden, stædighed og fantasi løste problemet på Apollo 13. Det var en blandet flok, der blev samlet for at begive sig ud på det, præsident Kennedy kaldte 'menneskehedens farligste, dristigste og største eventyr', nemlig rejsen til månen.

 

Originale opfindelser - liv og død

Mandag 13. aug på DRK 15:10 – 16:00

Mange af de ting, der omgiver os til daglig, og som vi tager for givet, er resultatet af enten en stor aha-oplevelse eller af mange års målrettede forsøg. Nogle opfindelser kan redde liv, andre spreder død og ødelæggelse. Fx den anordning, der første gang blev testet på en døende præsident, en lillebitte kasse, der holder tusinder af hjerter i gang, et våben, der spytter varmt bly, og en teknisk fornyelse med uendelige muligheder.

 

Gåden om moseligene

Tirsdag 14. aug. på DRK 19:10 – 19:56

Han havde et reb om halsen, da han blev fundet dræbt i en mose i 1950 i Jylland. Men sagen var over 2.300 år gammel, og morderne vil aldrig blive fundet. Tollundmanden er blot ét af mange moselig i Europa, og deres voldelige død har været et mysterium i årtier. Internationale eksperter får nu hjælp af topmoderne retsmedicinsk teknologi til at løse gåden om disse ekstremt velbevarede lig. Var de i virkeligheden samfundets elite, og deres død en menneskeofring til vrede moseguder?

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 30, 2019
TV-tips, uge 2, 2020
TV-tips, uge 06, 2019