Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 33, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 844

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Onsdag eftermiddag skal vi følge Troels Kløvedal, der er i Dynekilden Fjord i Sverige, stedet for søheltens Tordenskiold største sejr d. 8. juli 1716, og efterfølgende fortæller han nærmere om Englandskrigene. Torsdag skal vi se nærmere på det historiske rubinsæt som kronprinsesse Mary bærer til officielle begivenheder, og som første gang blev båret af Napoleons tidligere forlovede, Désirée, til netop Napoleons storslåede kroning i 1804. Fredag kommer den prisbelønnede tyske film ”Der Untergang”, der følger de sidste dage og timer i Hitlers liv i førerbunkeren under det tyske Rigskancelli. Som det totale nederlag blot kommer tættere og tættere på, flytter den tyske fører stadig rundt på tropper. Dog tropper der ikke længere eksistere. Lørdag vender vi os mod den italienske by Firenze, hvor vi ved hjælp af 3D scanning skal kigge nærmere på byens hemmeligheder der tidligere har været skjult, samt hører historien omkring den magtfulde Medici-familie. Denne familie var med til at finansiere byens skønhed, leverede dronninger til f.eks. det franske hof og havde flere paver fra deres rækker. Søndag skal vi undersøge historien bag den berømte hollandske erotiske danser, Mata Hari (1876-1917), der var indbegrebet af skønhed og feminin forførelse i sin tid. Hun blev dømt og henrettet af Frankrig for at virke som spion for tyskerne under Første Verdenskrig, og i dette program kigger vi nærmere på hendes liv, for at finde ud af hvad der virkeligt skete dengang for 100 år siden. Mandag skal det handle om en del af slaveriets historie. Storbritannien afskaffede som det første europæiske land slaveri i 1834. Prisen var dog høj og i nutidige penge betalte den daværende britiske regering slaveejerne 17 milliarder pund (143 milliarder kroner) for tabet af deres 'ejendom'. Programmet kigger nærmere på, hvem disse slaveejere egentlig var, for arkivoptegnelser indikerer, at det var en meget broget flok af mennesker, der holdt slaver. Tirsdag slutter vi af med en undersøgelse af biblens fortælling om Edens Have. Nogle teorier forslår, at inspirationen til fortællingen om Edens Have evt. skal findes i en af verdens ældste helligdomme, nemlig Göbekli Tepe mellem Tyrkiet og Syrien. Kan dette monument gøre os klogere på fortællingen om Edens Have?           

Rigtig god fornøjelse

 

Flådens historie

Onsdag d. 15. august 16:35 på DR K

Fra Tordenskiold til Englandskrigene. Troels Kløvedal er denne gang draget til Dynekilden Fjord i Sverige, hvor søhelten Tordenskiold fik sin største sejr 8. juli 1716. I Kongedybet i København fortæller Kløvedal om Englandskrigene, og vi besøger Rigsarkivet, hvor Lord Nelson berømte brev fra Slaget på Reden 1801 opbevares, og som den dag i dag stadig lugter af krudtrøg fra søslaget. Vi er desuden til bal på Tranekær Slot, hvor Peter Willemoes og Grundtvig danser om den samme kvinde.

 

De kongelige juveler

Torsdag d. 16. august 15:15 på DR K – Episode 1:2

Til officielle kongelige begivenheder bærer Kronprinsesse Mary et historisk sjældent rubinsæt, som er med til at fortælle Europahistorie.

Rubinerne og diamanterne blev båret første gang af Napoleons tidligere forlovede, Désirée, til netop Napoleons storslåede kroning i 1804. Désirée tager rubinsættet med til Sverige og da hendes velhavende oldebarn, Louisa, i 1869 gifter sig med Frederik 8. skal "de danske farver" med til Danmark.

 

Der Untergang

Fredag d. 17. august 21:00 på DR K – Film – Tysk autentisk drama fra 2004.

I april 1945 har den russiske hær lagt en jernring omkring Berlin, og Tyskland er ved at tabe krigen. Hitler har sammen med sine nærmeste fortrolige og den militære ledelse forskanset sig i en bunker under Rigskancelliet. Her flytter han rundt på troppestyrker, der ikke mere eksisterer, mens elskerinden Eva Braun forsøger at opretholde en slags dagligdagens normalitet. Hitlers unge sekretær, Traudl Junge, følger med undren og stigende rædsel vanviddet og den moralske opløsning, der breder sig i bunkeren i nederlagets stund.

 

Italiens usynlige byer - Firenze

Lørdag d. 18. august 21:35 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2017.

Italiens undergrund er så smækfuld med oldtidsminder, at det kan være lige så spændende at se ned, som at se op. Ved hjælp af 3D scanninger afslører historikeren Michael Scott, hvordan byens pragtfulde facader og kunstværker også dækker over intriger og hemmeligheder, og hvordan en enkelt magtfuld familie, Medicierne, stod bag al skønheden.

 

Mata Hari - spion og sexsymbol

Søndag d. 19. august 13:10 på DR K - Tysk dokumentar fra 2017.

Den berømte hollandske erotiske danser, Mata Hari (1876-1917), er indbegrebet af skønhed og feminin forførelse. Hun betog tidens mest indflydelsesrige mænd, men blev midt under Første Verdenskrig arresteret af franskmændene for at spionere for Tyskland og hængt. Men forrådte Mata Hari virkelig de hemmeligheder, der blev hvisket til hende på puden af indflydelsesrige elskere? Var Mata Hari, verdens mest berømte og smukkeste spion, skyldig?

 

Storbritanniens glemte slaveejere

Mandag d. 20. august 18:15 på DR K - BBC-dokumentarserie fra 2015 – Episode 1:2

I 1834 afskaffede Storbritannien slaveriet - en skelsættende begivenhed for nationen. Prisen var høj. I nutidige penge betalte den daværende regering slaveejerne 17 milliarder pund (143 milliarder kroner) for tabet af deres 'ejendom'. De 800.000 slaver fik intet, på trods af vold og tortur begået imod dem. Hvem var disse slaveejere? Historiker David Olusoga går på jagt i det britiske nationalarkiv, og opdager, at de ikke blot var eliten, men også enker, præster og middelklassen.

 

Gåden om Edens have

Tirsdag d. 21. august 19:10 på DR K - Dokumentar fra BBC fra 2017.

Fortællingen om hvordan Adam og Eva blev smidt ud af Edens have er en verdens mest kendte. Var det en symbolsk fortælling? Eller har Edens have eksisteret? På et højdedrag i Tyrkiet, tæt på grænsen til det krigshærgede Syrien, ligger ét af verdens ældste helligdomme, Göbekli Tepe. Kan monumentet fra den tidlige bondestenalder rumme nøglen til gåden om Edens have og menneskehedens tidligste civilisationer?

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 06, 2019
TV-tips, uge 37, 2018
TV-tips, uge 51, 2018