Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 34, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1237

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se det tredje afsnit af den dokumentarserie, som har kørt på DRK det sidste stykke tid: ”I krig for Danmark”. DRK lader unge mænd prøve kræfter med våben og fysiske udfordringer i en række danske krige gennem historien. Dette afsnit har titlen ”Stormen på København”, hvor temaet er 1659, hvor Danmarks eksistens var på spil, da landets gamle ærkefjender, svenskerne, var ved at overtage hele landet. Torsdag er der endnu et afsnit af dokumentarserien ”24 timer vi aldrig glemmer”, denne gang skruer vi tiden tilbage til 1988, hvor vi kommer tættere på Monopolbruddet. Dette er historien, hvor selve dansk tv’s historie ændrer sig. Fredag begynder vi weekenden med den franske dokumentar fra 2016, ”Det store britiske te-tyveri”. Året er 1848, og botanikeren Robert Fortune drager fra England til Kina med et formål. Han skal hjælpe England med at skabe et te-monopol, som skal dyrkes i Indien og sælges til England, hvis befolkning tørster efter deres eksotiske varer. Lørdag kan man blive sent oppe for at se den amerikanske sorte komedie og kult-klassiker fra 1964, ”Dr. Strangelove”. Dette er et af Stanley Kubricks mesterværker og skildre meget fint den paranoia, som florerede i verden under Den Kolde Krig. I filmen følger vi Generalen Jack D. Ripper, som er sikker på at USA er under angreb fra kommunisterne og det eneste rigtige modsvar er at smide atombomberne ned over Sovjetunionen. Et kapløb er nu begyndt for at stoppe bomberne og forhindre verdens undergang. På en helt anden note sender Tv-tipset et kæmpe tillykke til Jakob Skibsted (med-skribent på Tv-tipset), da han denne lørdag skal giftes. Søndag slutter vi weekenden af med dokumentarserien ”Livet i den kriminelle underverden”. Kriminalitet har altid været tilstede i Danmark, men da Danmark bliver besat under anden Verdens Krig, ser vi et stigende tiltag i forbryderunderverden, som var sat i gang af en yderst spændene og relativt ukendt person kendt som ”Edderkoppen”.  Alle tre afsnit bliver sendt lige efter hinanden. Mandag begynder vi den nye uge med dokumentaren ”Amsterdams hemmeligheder” fra 2017.  Hvert år har de store turistbyer i Europa masse af besøgende, som kommer for at se seværdigheder og historiske monumenter. Vi er i selskab med kunsthistorikeren Janina Ramirez og kunstkritikeren Alastair Sooke, som bevæger sig væk fra de traditionelle turistattraktioner for at fortælle om deres egne yndlingsseværdigheder, der kendetegner de store turistbyer. Tirsdag kan man se det første afsnit i den nye britisk dokumentarserie fra 2018 ”Englands mørke hemmeligheder” det første afsnit har titlen ”Det forladte hospital”. Vi er sammen med seriens vært Michael Portillo, som viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, for at vise os nogle af landets mørke hemmeligheder. I dette afsnit bliver vi vist The Royal London Hospital som blev grundlagt i 1748 med det formål at tilbyde gratis lægehjælp til byens fattigste.

-          Rigtig god fornøjelse

 

I krig for Danmark (3:6) - Stormen på København

Onsdag 22. aug. på DRK 09:15 – 09:55

Hvad har det krævet at være soldat i de krige, der gennem tiden har formet Danmarks grænser og styreform? DR K lader unge mænd prøve kræfter med våben og fysiske udfordringer i en række danske krige gennem historien. I 1659 var Danmarks eksistens på spil, da svenskerne havde taget hele landet på nær København. Borgerne måtte sammen med soldaterne redde hovedstaden fra svenskernes stormløb. En ny metode skulle gøre borgere og bønder til soldater på kort tid. Men kan 1600-tals eksercits skabe effektive soldater? Og kan datidens geværer - musketterne - ramme når det gælder?

 

24 timer vi aldrig glemmer - Monopolbruddet i 1988

Torsdag 23. aug. på DRK 14:20 – 15:10

Der er dage, hvor gamle systemer ophører og vi får nye muligheder. Dage hvor det at kunne trykke på en anden knap på fjernbetjeningen end den vante får store konsekvenser for fremtiden.
Ulla Terkelsen, Niels Brinch, Line Baun Danielsen, Ole Sippel, Hans Jørgen Jensen, Birger Teckemeier og Anders Bodelsen fortæller om den første dag i oktober 1988, da det danske tv-monopol blev brudt og en ny tv-tid begyndte. Det er 24 timer vi aldrig glemmer.

 

Det store britiske te-tyveri

Fredag 24. aug. på DRK 18:00 – 18:55

I juni 1848 drog botanikeren Robert Fortune fra England til Kina. Han havde fået en livsfarlig, hemmelig mission: find landets bedste te-frø, stjæl dem og send dem til Indien. Storbritannien ville bryde det kinesiske monopol på te, så det britiske imperium selv kunne forsyne sin dybt te-afhængige befolkning. Dette er fortællingen om, hvordan én mands rejse ændrede den globale handelsbalance og gjorde ham til historiens måske første store industrispion og -tyv.

 

Dr. Strangelove

Lørdag 25. aug. på DRK 03:00 – 04:25

(Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb) (s/h)
General Jack D. Ripper fra det amerikanske luftvåben er sikker på, at han er offer for en kommunistisk sammensværgelse og giver ordre til et atomangreb mod Sovjetunionen. Han er nok vanvittig, men en ordre er en ordre, og snart er bombeflyet på vej. Den amerikanske præsident må ringe til sin kollega i Kreml og beklage. Men er det for sent? Kan verden reddes eller truer ragnarok?

 

Livet i den kriminelle underverden - I edderkoppens net (1:3)

Søndag 26. aug. på DRK 09:00 -09:35

Til alle tider har der været kriminelle i Danmark, men med besættelsen under 2. Verdenskrig organiserer sortbørshandleren Sven Åge Hasselstrøm - også kaldet Edderkoppen - de kriminelle omkring sig på Vesterbro. Og selvom Edderkoppen gerne ville fremstå uskyldsren, så var han det langt fra. Det kan hans lærling Lille Jørgen Danmark bevidne.

 

Amsterdams hemmeligheder

Mandag 27. aug. på DRK 19:05 – 19:56

Turister i millionvis valfarter hvert år til de smukke byer Barcelona, Amsterdam og Sankt Petersborgs mangfoldighed af spændende arkitektur og berømte kunstmuseer. Men kunsthistorikeren Janina Ramirez og kunstkritikeren Alastair Sooke bevæger sig væk fra den slagne vej for at fortælle om deres egne yndlingsseværdigheder, der kendetegner hver by. I Amsterdam undersøger de modsætningen mellem livet i byens centrum og de gamle mestrer som Rembrandt og Vermeer.

 

Englands mørke hemmeligheder - det forladte hospital (1:4)

Tirsdag 28. aug. på DRK 18:15 – 19:00

The Royal London Hospital.
Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie. The Royal London Hospital blev grundlagt i 1748 med det formål at tilbyde gratis lægehjælp til byens fattigste. Her tilbragte Joseph Merrick, også kendt som Elefantmanden, sine sidste år. Og i nærheden huserede seriemorderen Jack the Ripper.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2019
TV-tips, uge 38, 2019
TV-tips, uge 07, 2019