Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 35, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1082

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

I størstedelen af Danmark og verdens historie har de fleste menneskers ernæret sig gennem landbrug. I 1700-tallets Danmark var ca. 90 % af befolkningen således bønder, og livet for disse var ikke altid let. Bonden var tvunget til at betale skat til kongen, arbejde gratis 200 dage om året for herremanden, og så var han ovenikøbet ringeagtet af alle. Liv Thomsen fortæller i dette program de danske bønders historie. Torsdag kigger vi nærmere på den forfærdelige sygdom der hærgede Europa gennem 400 år, og som skabte enorme samfundsændringer. Pesten eller Den Sorte Død har i mange hundrede år været et mysterium, men de sidste 100 år har man haft en relativ god teori om, at den spredte sig gennem rotter og disses lopper. Ny forskning har dog sat et alvorligt spørgsmålstegn ved denne forklaring. Fredag kigger vi på nogle af de imponerende fæstningsværker som sprang op i England efter 1066. Fæstningsværkerne skulle understøtte den normanniske invasion af landet, men blev hurtigt et våben i hænderne på forræderiske adelsmænds udfordring af den selvsamme kongemagt. Lørdag står den på et nostalgisk gensyn med styrmand Karlsen, der har kompasset stift rettet mod Afrikas kyster og vilde eventyr. Søndag kommer den verdenskendte fortælling Les Misérables, der både byder på den fantastiske beretning om fangen Jean Valjeans liv, men som også er et interessant blik ind i livet hos mennesker i 1800-tallets Frankrig. Mandag kigger vi på tiden efter Anden Verdenskrig, og hvordan håbet om en fredfyldt fremtid hurtigt blev erstattet af den kolde krigs realiteter. Tirsdag slutter vi af med, at forhenværende britiske forsvarsminister Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie om dets spionage gennem tiden.     

Rigtig god fornøjelse

 

Dengang vi var bønder

Onsdag d. 29. august 20:45 på DR K – Episode 1:6

For fæstebønder i 1700-tallet var livet hårdt. Og kort. Dengang de fleste danskere var bønder og sled og slæbte ude på markerne eller i de bittesmå bondestuer. Op til 90 procent af befolkningen levede af og med jorden, og for en fæstebonde var året delt op i helt faste rutiner og ritualer. Dikteret af naturen og herremanden. Bonden var tvunget til at betale skat til kongen, arbejde gratis 200 dage om året og så var han ovenikøbet ringeagtet af alle. Tænk bare på Ludvig Holbergs 'Jeppe på Bjerget'.

Liv Thomsen fortæller i seks programmer de danske bønders historie - om deres arbejde, deres gårde, deres hverdage og fester.

 

Pest over Europa

Torsdag d. 30. august 09:35 på DR K

Pesten var og er stadig et stort mysterium. Da den rasede, fattede man ikke, hvorfor den ramte samfundet, men i de sidste 100 år har rotten og dens lopper været udpeget som den skyldige. Det var herfra den bakterie kom, der udløste sygdommen. Men i dag sætter en række europæiske videnskabsfolk et alvorligt spørgsmålstegn ved, hvad det i virkeligheden var for en sygdom, der hærgede Europa gennem 400 år.

 

Englands magtfulde fæstninger

Fredag d. 31. august 18:05 på DR K - Britisk dokumentar fra BBC fra 2014 – Episode 1:3

Den britiske historiker, Sam Willis, fortæller her om de britiske borge og fæstningsværker fra de dukker op sammen med normannerne og William Erobreren i 1066 til den længste belejring på engelsk jord af Kenilworth Castle 200 år efter. Fæstningsværkerne skulle understøtte den normanniske invasion, men blev hurtigt et våben i hænderne på forræderiske adelsmænds udfordring af kongemagten.

 

Styrmand Karlsen

Lørdag d. 1. september 16:40 på DR K - Dansk komedie fra 1958.

Med kompasset rettet mod Afrikas kyst sejler styrmand Karlsen og hans muntre besætning ud på de vilde vover. Det bliver en begivenhedsrig tur, der blandt meget andet byder på ædle vilde, en lysegrøn ø og Karl Stegger som kannibal.

 

Les Misérables

Søndag d. 2. september 20:00 på DR K - Amerikansk musical fra 2012.

Jean Valjean løslades efter 19 års fængsel for at have stjålet et brød. Han starter en ny tilværelse som respektabel og retskaffen borger, men en dag indhentes han af sin fortid i form af den uforsonlige politiinspektør Javert, der kun venter på chancen for at sætte den tidligere tugthusfange bag tremmer igen.

 

Fra verdenskrig til kold krig

Mandag d. 3. september 20:00 på DR K - Fransk dokumentar fra 2017 – Episode 1:2

Anden verdenskrig nærmede sig sin afslutning. Nazityskland stod foran det endelige nederlag. Så da Storbritanniens Churchill, USA's Roosevelt og Sovjetunionens Stalin mødtes i februar 1945 var de allierede ledere optimistiske. Trods deres modsatrettede ideologier blev Jaltaaftalen grundlaget for en ny international verdensorden. Men blot få måneder senere var freden erstattet af en begyndende kold krig.

 

Englands mørke hemmeligheder - spioner og atomvåben

Tirsdag d. 4. september 18:15 på DR K - Britisk dokumentar fra 2018.

Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie. Ruinerne af en tophemmelig militærinstallation, Orford Ness, ligger på Englands østkyst. Portillo, som er forhenværende forsvarsminister, går på opdagelse i bygningen 'Corbra Mist', der blev brugt til at spionere mod russerne. Og afsøger området, hvor Englands atomvåben blev afprøvet.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 49, 2019
TV-tips, uge 43, 2018
TV-tips, uge 45, 2018