Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 35, 2020

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1791

 

I denne uge skal vi med arkæologen både til Hedeby og de fem danske ringborge. Skandaløse sager, som doping i Tour de France og Thorsens Jesus-film, skal vi høre om – for slet ikke at tale om narkobaronens enke, der fortæller og den uhyggelige kommunistforfølgelse i 1950’ernes USA. Men der også udsendelse om dyder og laster, om Volga-floden og en tysk serie om 500 års historie. Endelig kan man jo forlyste sig med Rowan Atkinson som Maigret – en af de mere stemningsfulde tv-serier, og Atkinson er bare så velvalgt som den stoute kommissær. Og vi behøver vel ikke gøre opmærksom på Familien Löwanders tredje sæson, der kører pt. – og Babylon Berlin, der genudsendes om eftermiddagen på DR2. Nu gjorde vi det så alligevel. God fornøjelse!

 

McCarthy og kommunistforfølgelsen i USA (1:2)

Amerikansk dokumentarserie fra 2020.

DR2, 26. august, kl. 23:00

USA er truet af en kommunistisk sammensværgelse, der ligefrem har infiltreret statsadministrationen. Sådan lød det i 1950 fra senator Joseph McCarthy, der snart indledte en sand heksejagt mod de landsmænd, som han opfattede som fjender af den amerikanske stat. En jagt præget af grundløse beskyldninger og ondskabsfuld personforfølgelse. Her får du historien om manden, der spredte frygt og forvirring i 50'ernes USA og ligefrem fik et begreb opkaldt efter sig - mccarthyisme.

 

Skandale! - skammens Tour de France

Dansk dokumentarserie fra 2010

DR2, 27. august, kl. 14:50

Det professionelle cykelhold Festinas massør Villy Voet bliver i 1998 stoppet med bilen fuld af EPO og andre dopingstoffer - få dage inden Tour de Frances første etape. Nu ruller en skandale, der over de næste ni år river dansk landevejscyklings gulddrenge med sig én efter én: Brian Holm, Jesper Skibby, Bo Hamburger og Bjarne Riis. Skandalen afslører en kæmpe kløft mellem feltets og publikums moralsæt. Men hvordan var den kløft opstået? Se bl.a. Brian Holm og dopingjægeren Olav Skaaning Andersen fortælle historien om en sport, der aldrig har været ren.

 

Tata: Narkobaronens enke (1:2)

Canadisk dokumentar fra 2018.

DR2, 28. august, kl. 16:25

Maria Isabel Santos var kun 15 år, da hun i hemmelighed giftede sig med den colombianske narkobaron, Pablo Escobar. 18 år senere døde Pablo i en regn af kugler, og nu - 25 år efter hans død - fortæller hans enke for første gang om sit liv med manden, der gav hende kælenavnet Tata, som tjente milliarder af dollars på narko-smugleri, og som havde så ufattelig mange menneskers død på samvittigheden. Tata har indvilget i at møde både venner og fjender - og dokumentaren forsøger at finde svar på, om hun selv er Escobars første offer eller medskyldig i hans forbrydelser. 2. del kommer umiddelbart efter, kl. 17.10.

 

Dyder og laster i dagens Danmark

DK4, 29. august, kl. 16:35

Visdom, sophia, er den første af de syv kardinaldyder. Det er også den vigtigste, for man kan sige, at alle de seks andre dyder udgør konkrete måder, hvorpå man anvender sin visdom.
At være vis er at benytte sin viden på en hensigtsmæssig måde i konkrete situationer i sammenhæng med sine evner og færdigheder.
Intelligens er mere eller mindre genetisk bestemt og derfor fastlagt i en tidlig alder. Visdom derimod er tillært og tager tid.
Men har og tar' vi os i dag den tid, det tager at blive vis? Er vi for forhastede i vores uddannelsessystem, på vores arbejdsmarked og i livet generelt til, at visdommen kan indfinde sig? Er vi blevet alt for forhippede på, at alting skal gå hurtigt, fordi tid er penge? Er omstillingsparathed og forandringsvillighed blevet to nye dyder, der har overhalet visdommen indenom og måske endda gjort den til en last?
Pia Søltoft taler med professor Steen Hildebrandt om visdom i denne udgave af "Dyder og laster i dagens Danmark.

 

Maigret stiller en fælde

Britisk krimi efter Georges Simenons roman.

DR1, 29. august, kl. 22:20

En kvindemorder er på spil i 1950'ernes Paris, og den sympatiske kommissær Jules Maigret er under pres fra højeste sted. Der er ingen spor at gå efter, men morderen skal fanges, så den erfarne politimand lægger en plan, der skal lokke ham frem i lyset. En utraditionel og stærkt risikabel plan...
Maigret: Rowan Atkinson.

 

Volga-flodens rigdom: Europas længste flod

Tysk dokumentar fra 2019.

DR1, 30. august, kl. 19:05

Volga-floden har i århundreder været en del af den russiske folkesjæl. Vi følger floden fra dens udspring i nord, hvor smeltevand og små kilder samles i det, der bliver Europas længste flod. Langs bredderne lever bison, elg og vildsvin side om side med bæver, mink og odder. Vi fortæller om det rige og unikke dyreliv både i og langs floden - og om de historiske begivenheder, der har fundet sted ved dens bredder.

 

Vores verden gennem 500 år (1:6)

Tysk dokumentarserie fra 2017.

DR2, 31. august, kl. 10:55

Det var et nyt revolutionerende syn på verden og ikke en fornyelse af troen, der startede Martin Luther og reformationsbevægelsen for 500 år siden. Vores selvopfattelse og verdensyn er i det væsentlige baseret på det, der blev resultatet af reformationen og renæssancen i det 16. århundrede. Men er denne opfattelse stadig gangbar i det 21. århundrede? Eller har vi behov for en ny reformation?
Et moderne essay over 500 års reformationshistorie og betydningen for det moderne menneske.

2. del følger umiddelbart efter, kl. 11.50.

 

Arkæologien rundt

Hvad er hemmeligheden bag Harald Blåtands 5 ringborge i Danmark og mindst én i Sydsverige?

DK4, 31. august, kl. 13:35

Da professor Søren M. Sindbæk fra Aarhus Universitet, sammen med museumsinspektør Nanna Holm fra Danmarks Borgcenter i Vordingborg, begyndte at sætte ringborgene Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken og Trelleborg ind i et strategisk system, var det pludselig logisk, at en erkendt ringborg ved Køge Bugt burde være endnu én af Harald Blåtands borge og ikke et jernalderanlæg, som arkæologerne ellers tidligere havde troet.
I 2014 gik arkæologerne i gang med de første undersøgelser, hvor man fandt den nordlige af de fire porte og erfarede, at den havde været brændt. Derefter fulgte de den nedbrudte vold 90 grader mod øst og ramte lige ned i den næste port. Ringborgenes system, med fire porte vinkelret på hinanden forbundet af en korsvej, så ud til at holde. Opdagelsen var en sensation, der gik verden rundt, men ville de kommende års udgravninger i 2016, 17 og 18 komme til at besvare nogle af de mange spørgsmål, man altid har haft om Harald Blåtands ringborge? Den 1. august i år sluttede undersøgelserne, og hvert år har budt på nye opdagelser. I år er ingen undtagelse.
dk4''''s Frantz Howitz mødte i juni måned museumsinspektør Jonas Christensen fra Museum Sydøstdanmark under udgravningen af den vestlige port og volden omkring den. Her var der bevis på, at i hvert tilfælde den ene halvdel af porten har været sat i brand. Resten af udgravningen gemmes til eftertiden, hvor man sikkert vil have udviklet endnu bedre videnskabelige udgravningsteknikker end dem, vi kender i dag. Udgravningen af selve volden afslørede, at den er blevet bygget op i sektioner

 

Arkæologien rundt

"Arkæologien Rundt" besøger vikingebyen Hedeby.

DK4, 1. september, kl. 09:30

Fundene er væltet op på området, hvor Hedeby lå som vikingetidens vigtigste handelsby mellem år 808 og år 1066. Under en udgravning stødte arkæologerne i påsken på et smykkesæt i guld. Frantz Howitz har besøgt Hedeby og omegn.
Det er ikke småting, der dukker op, når der gennem tiderne er blevet gravet ud på området, hvor Hedeby engang lå som vikingetidens vigtigste og største handelsby. Det fugtige miljø i det tidligere havnemiljø giver perfekte bevarelsesbetingelser for organiske materialer som træ. Det var her næsten alle byens huse lå placeret med en plankevej som hovedfærdselsåre parallelt med fjorden Slien. Udgravninger i 1930´erne og igen i 60´erne og 70´erne afslørede så mange bygningsfaser og så meget træ, at man i dag ved præcist, hvordan et hus så ud i Hedeby.
Også byens tre brygger fandt man fundamenterne til. Her lagde de store vikingeskibe til for at lodse alle deres varer. Mange værdigenstande blev tabt i det plumrede vand under forløbet. Perler, mønter, sværd, dragtnåle og ikke mindst Nordens ældst eksisterende kirkeklokke endte i vandet for først af blive fundet af arkæologer ca. 1000 år efter.
Nu graves der igen. Denne gang på et udgravningsfelt inde på tørt land, hvor der både har været bebyggelser og gravpladser. Her er arkæologerne stødt på en række grave fra overgangen mellem hedenskab og kristendom. Alle grave er øst-vest vendte som kristne grave, men der er gravgaver såsom skålfibulaer og perler efter hedensk skik. I én af gravene fandt man påskelørdag i år et sandt "påskeæg" nemlig guldperler og to hængesmykker med indfattede bjergkrystal og ametyst. Allerede under en udgravning i 1939 havde tyske arkæologer fundet et guldhængesmykke i samme grav. Her mangler smykkestenen imidlertid. -" Desværre måtte udgravningen lukkes ned 1. september 1939 pga. krigen, og først her i 2017 er resten af smykkesættet fundet

 

Skandale - "Jesuskrisen": Da Thorsen provokerede en hel verden

Dansk dokumentarserie fra 2011

DR2, 1. september, kl. 14:15

I 1973 fik kunstneren og provokatøren Jens Jørgen Thorsen statsstøtte til en Jesusfilm med sexscener. Det udløste en gigantisk skandale, der begyndte i Danmark, men hurtigt bredte sig til hele verden. Mange år før Muhammedkrisen kom Danmark i verdens søgelys i en sag om religion og ytringsfrihed og der blev endda kastet bomber mod danske ambassader.
Danske politikere var rasende på Thorsens provokationer og alle midler - lovlige og ulovlige - blev taget i anvendelse for at tage støtten fra den danske kunstner.

[Historie-online.dk, den 25. august 2020]

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 20, 2021
TV-tips, uge 43, 2021
TV-tips, uge 19, 2021