Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 36, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1188

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se det andet afsnit af serien ”Dengang vi var bønder”. Vi befinder os i perioden 1750 – 1840 og landbrugsreformerne er ved at gøre live på landet radialt bedre. Liv Thomsen er vores vært og fortæller om denne dynamiske tid. Torsdag kan man se det andet afsnit af den spændene svenske dramadokumentarserie fra 2018 ”Sveriges største spionskandale”. Det er historien om Stig Wennerstrøm, som havde en længere karriere som dobbelt spion under og efter Anden Verdenskrig.  Fredag slutter vi ugen af med at teste vores historie viden med programmet ”Hvornår var det nu det var”. Hans V. Bischoff, der er vært, udspørger deltagerne om alt fra amerikanske præsidenter til sangeren John Price. Lørdag indleder vi weekenden med den britiske dokumentar fra 2017 ”Legenden Elvis Presley”. Et portræt af den banebrydende rocklegende Elvis Presley. Presley var inspireret af sammentidens afroamerikanske blues og gospelmusik og lagde grunden for den tidlige rockmusik. Søndag slutter vi weekenden af med den nye danske dokumentar ”Dokland: Strunge – Væbnet med ord og vinger”.  Strunge var digter, ung og banebrydende for sin tid, og han satte sig fast i danskernes bevidst med en kritisk social realisme. På tragisk vis sluttede den maniodepressive Strunge livet, efter han sprang ud ad et vindue. Mandag begynder vi ugen med det første afsnit af serien ”Fra verdenskrig til kold krig”. De allierede havde slået aksemagterne 1945 og Anden Verdenskrig var afsluttet. Efter seks år med krig var alle klar til fred, men USA’s nye supervåben var med til at skabe et nyt kapitel i den globale verden. Tirsdag er der mulighed for at se den nye britiske dokumentar ”Englands mørke hemmeligheder - mordere og gangstere”.  Vi er i selskab med Michael Portillo, imens vi tager et dybere kig på morderen Ben Gunn, som afsonede 32 år for et mord han begik, da han var 14 år.

Rigtig god fornøjelse.

 

Dengang vi var bønder (2:6)

Onsdag 5. september på DRK 20:45 – 21:15

- Frie bønder, 1750-1840
Den danske revolution. Det kalder man de forandringer, der indtræffer i sidste halvdel af 1700-tallet. Her bliver bønderne sat fri, sat i skole og sat uden for det ældgamle landsbyfælleskab. Landbrugsreformerne ændrer Danmark radikalt. Bonden ejer nu sin gård, bondegårdene rykker ud på markerne, og kløverplanter og bøgetræer dukker op i landskabet. Liv Thomsen fortæller om en periode af bøndernes historie, hvor man sprænger de lænker, der har holdt en stor del af befolkningen fanget i århundreder.

 

Sveriges største spionskandale (2:3)

Torsdag 6. september på DRK 19:10 – 19:56

Svensk dramadokumentarserie fra 2018.

Det var Sveriges største spionskandale. Hvordan kunne den svenske oberst Stig Wennerstrøm fungere som spion først for nazisterne og siden som dobbeltspion for Øst og Vest under Den kolde Krig? Hemmelige optagelser af hans afhøringer er først for nyligt blevet frigivet og viser hans syn på historien. I 1949 flytter Wennerstrøm til Moskva med sin familie. Her fortsætter han som dobbeltspion, men tvinges til sidst til at vælge side.

 

Hvornår var det nu det var

Fredag 7. september på DRK 14:05- 15:05

Spørgeleg med Hans V. Bischoff som vært og indslag om en amerikansk præsident, der må bestemme sig om, om FN's norske generalsekretær Trygve Lie og den danske statsminister, om John Price, der synger, danser og fjoller, og om Danmarks Radios stjerneinterviewer Karl Bjarnhof, der taler med rigets statsminister i liggestol.

 

Legenden Elvis Presley

Lørdag 8. september på DRK 23:40 – 01:15

Britisk dokumentar fra 2017.

Portræt af rocklegenden og sangeren Elvis Presley (1935-77), som havde enorm betydning for udviklingen af pop- og rockmusikken. Uden Elvis, ingen Beatles, har ingen ringere end John Lennon udtalt. Elvis voksede op i et fattigt arbejderhjem i Tupelo og Memphis, og det var i den lokale kirke, at han stiftede bekendtskab med gospelmusikken. Efter sin død som 42-årig er han et næsten endnu større fænomen, end da han var i live, som årligt indbringer mere end Michael Jackson, Frank Sinatra og David Bowie - tilsammen!

 

Dokland: Strunge - Væbnet med ord og vinger

Søndag 9. september på DRK 22:00 – 23:45

Dansk dokumentar fra 2018.

En film om digteren Michael Strunge og hans tid.
Digteren, der sprang ud af et vindue som 27-årig i 1986, og siden har været kendt som 80er generationens stemme, og været fast læsestof på skoler og gymnasier, får nu sig egen film.
I filmen fortæller Strunges venner, gamle kærester og digterkolleger for første gang offentligt om deres ven, siden hans død.

 

Fra verdenskrig til kold krig (1:2)      

Mandag 10. september på DKR 18:10 – 19:05

Fransk dokumentar fra 2017.

Anden verdenskrig nærmede sig sin afslutning. Nazityskland stod foran det endelige nederlag. Så da Storbritanniens Churchill, USA's Roosevelt og Sovjetunionens Stalin mødtes i februar 1945 var de allierede ledere optimistiske. Trods deres modsatrettede ideologier blev Jaltaaftalen grundlaget for en ny international verdensorden. Men blot få måneder senere var freden erstattet af en begyndende kold krig.

 

Englands mørke hemmeligheder - mordere og gangstere

Tirsdag 11. september på DRK 19:10 – 19:56

Britisk dokumentar fra 2018.

Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie. Fængslet Shepton Mallet har huset mordere og gangstere i næsten 400 år. I 1939 flyttede en arkivar ind med sin familie og 300 tons historiske dokumenter, inklusiv Magna Carta, for at beskytte dem imod tyskernes bomber. Her boede Ben Gunn, som afsonede 32 år for et mord han begik, da han var 14 år.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 10, 2019
TV-tips, uge 27, 2019
TV-tips, uge 47, 2019