Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 38, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1177

 

Af Christoffer Quist 

Onsdag kan man se det første afsnit af BBC’s dokumentarserie fra 2005 ”Ægypten”. Dette første afsnit omhandler Tutankhamon og fundet af hans grav. Det er både historien om den første uberørte faraos grav, og det er i lige så høj grad historien om arkæologen Howard Carters. Torsdag kan man se det første afsnit af dokumentarserien ”Indvandringens historie”. I det første af seks programmer om indvandringen til Danmark beskæftiger afsnittet sig med roepolakkerne, det 20. århundredets første gæstearbejdere. Fredag begynder vi weekenden med en serie, vi har omtalt før, nemlig ”1800-tallet på vrangen”. Det er det femte afsnit af serien, hvor vi er i tidsperioden 1850-1864. Danmark er endnu engang i krig mod Tyskland, men vi vinder overraskende slaget ved Isted, hvilket fylder nationen med en helt overvældende nationalisme og stolthed, men det vare ikke længe, før den gamle fjende nede i syden vender tilbage. Lørdag kan man se endnu en serie,  som har været vist før på DRK, ”24 timer vi aldrig glemmer”. Dette afsnit har titlen 11. september 2001 ,og det er heller ikke længe siden, vi har haft mærkedag for den frygtelige terrorhandling, som ændrede historien.  Søndag slutter vi weekenden med den nye britisk dokumentar fra 2018 ”Englands mørke hemmeligheder”. Dette afsnit har undertitlen ”Spøgelsesbyen”, hvor vi kommer tæt på en af de engelske byer, der blev evakueret, således at de britiske soldater kunne forbedrede sig på D-dag. Vi er endnu engang i selskab med den karismatiske historiker Michael Portillo, som guider os igennem den forunderlige historie. Mandag begynder vi ugen med en østrigsk dokumentar fra 2014 ”Tulipanboblen - verdens første finanskrak”. Tulipanen har altid haft en særlige betydning for Holland, blomstens popularitet kan heller ikke undervurderes, da den var med til at skabe et decideret finanskrak.  Tirsdag byder DRK på den britisk dokumentar fra 2010 ”Ikonet John Lennon”. John Lennon var en britisk musiker og sanger. Han er nok mest kendt for sammen gruppen The Beatles, hvor han fremstod som frontfigur sammen med Paul McCartney. Lennon og McCartney var op igennem 1960'erne repræsentanter for udviklingen af rockmusik fra ungdommens dansemusik til seriøst og politisk medie. Lennon og McCartney var uden at overdrive den mest betydningsfulde faktor inden for musikken i 1960’erne, og de skrev sammen de datidens mest populære sange.

-          Rigtig god fornøjelse.

 

Ægypten (1:6)

Onsdag19. sept. på DRK 16:15 – 17:05

"Jagten på Tutankhamon"
Historien om barnekongen Tutankhamon er i dag uløseligt forbundet med englænderen Howard Carters liv. Carter kom til Ægypten som kunstner og levede af at tegne og male de gamle monumenter, men blev også hurtig en kyndig arkæolog. Da han omkring 1905 fandt en rig mæcen i den engelske lord Carnarvon, gik jagten ind på den ukendte farao Tutankhamons grav. Først da de næsten var ved at give op, lykkedes det Carter at finde, hvad ingen andre havde opnået, nemlig en uberørt faraos grav.

Indvandringens historie (1:6)

Torsdag20. sept. på DRK 10:35 – 11:15

Polakkerne på Lolland.

I det første af seks programmer om indvandringen til Danmark møder vi roepolakkerne, det 20. århundredets første gæstearbejdere. De kom som sæsonarbejdere, men endte med at slå sig fast ned på Lolland-Falster, hvor deres efterkommere er blevet danske statsborgere. Polakkerne blev i tusindtal inviteret til Lolland for at tage det arbejde, danskerne ikke selv magtede - hakning af roer. Selv om deres arbejdskraft var uundværlig, blev polakkerne i mange år behandlet så dårligt af danskerne, at Danmark måtte vedtage en beskyttelseslovning. Ellers nægtede polakkerne at komme hertil.

1800-tallet på vrangen (5:8)

Fredag 21. sept. på DRK 09:15 – 09:55

- Krig, kolera og forhadte kvinder, 1850-1864.

Danmark er i krig med Tyskland, men som en anden David mod Goliat vinder vi Slaget ved Isted. Nationen svulmer over af fædrelandskærlighed. Samtidig er demokratiet ved at blive indført - men kun for de privilegerede! Kvinder har ingen adgang. Nogle få kvinder sætter sig op mod de gældende normer - til stor forargelse! Blandt dem er grevinde Danner, som gifter sig med selveste kongen og forfatterinden Mathilde Fibiger. Med en skandaleroman sparker hun gang i debatten om kvinders rolle i samfundet. Koleraen hærger blandt høj og lav. København er som en rådden frugt. Men nu skal voldene rives ned og byen renses ud!

24 timer vi aldrig glemmer - 11. september 2001

Lørdag 22. sept.på DRK 12:10 – 13:00

Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker, hvor vi var og hvad vi lavede. En af dem er 11. september 2001.
11. september 2001 var ellers så normal som den overhovedet kunne blive. Daværende Statsminister, Poul Nyrup Rasmussen var på sit kontor på Marienborg, daværende chef for PET, Birgitte Stampe havde en frokostaftale, nyhedsværten, Reimar Bo skulle bare ind og lave en hurtig nyhedsudsendelse og danskeren Marie Billegrav skulle have haft bussen fra foden af de to tvillingetårne i New York. Men alle planer skulle vise sig at blive ændret den dag, for kl. 8.46 amerikansk tid flyver et fly ind i World Trade Center.

Englands mørke hemmeligheder – spøgelsesbyen

Søndag 23. sept. på DRK 11:10 – 11:50

Michael Portillo viser vej til mystiske og forladte bygninger i England, der rummer ekstraordinære hemmeligheder om landets historie. I Sydengland ligger spøgelsesbyen Imber Village midt i et militært øvelsesområde. Den 1. november 1943 beordrede regeringen landsbyen evakueret inden jul, så soldater kunne forberede sig på D-dag - med et stadig uindfriet løfte om, at beboerne kunne vende tilbage, når krigen var slut.

Tulipanboblen - verdens første finanskrak

Mandag 24. sept. på DRK 18:15 – 19:10

Tulipanen kom til Europa fra det Osmanniske Rige omkring 1550, og i 1630'erne var gartnerne i Holland begyndt at dyrke den smukke blomst, der viste sig at trives. Borgerne ville have blomsten som pryd i deres haver, og avlerne opdagede, at prisen steg, hvis de holdt lidt på løgene. Til sidst kunne et enkelt kostbart løg sælges til prisen for en villa, og folk havde solgt hus og hjem for at investere i et helt nyt finansielt produkt, nemlig i fremtidige løg! Da boblen sprang i 1637 blev mange familier ruinerede, og landet oplevede en økonomisk tilbagegang.

Ikonet John Lennon

Tirsdag 25. sept. på DRK 18:10 – 19:00

De beskriver ham som et ikon, der repræsenterede en positiv revolution. En poet, der politiserede sig selv på et tidspunkt, hvor der var brug for det. En mand, der aldrig ville svigte et andet menneske. Kunstner Damien Hirst, fotograf Rankin og musikproducer Mark Ronson er blot nogle af dem, der her hylder John Lennon for hans evne til at skabe musik og skrive tekster, men også for hans modige og empatiske ideer og visioner om en mere tolerant verden.

 

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 5, 2020
TV-tips, uge 25, 2019
TV-tips, uge 10, 2019