Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 39, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1539

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

De fleste har nok hørt om den romerske by Pompeii, der for ca. 2000 år siden blev begravet i aske fra vulkanen Vesuv. Både dem, der kender historien og dem, der aldrig har hørt den for, kan nyde dette program, hvor historikeren Bettany Hughes fortæller om de sidste dramatiske dage for indbyggerne før katastrofen ramte. Fredag kigger vi nærmere på nogle af de berømte kunstværker der har været forsvundet gennem tiden. I dette program kigges nærmere på Leonardo da Vincis forsvundne kunst, bl.a. med en historie fra 1911, hvor det berømte maleri Mona Lisa blev stjålet fra Louvre. Lørdag kigger vi nærmere på bl.a. den danske Dronning Elisabeth og andre magtfulde kvinder i 1400- og 1500-tallets Danmark. Søndag skal det handle om noget helt andet, nemlig om andelsbevægelsens historie. I dette afsnit ses nærmere på brugsforeningen, der kom med den ide, at man sammen købte ind gennem fælleskøb af store partier dagligvarer, der så solgtes til medlemmer uden mellemled. Overskuddet kunne så deles som såkaldt dividende. Herefter skal det mandag handle om Egtvedpigen. Hun var en ung kvinde, mellem 16 og 18 år gammel, der døde en sommerdag i år 1370 f.v.t. og blev fundet begravet i en gravhøj nær byen Egtved. Takket være moderne teknologi, ved vi nu meget mere om hendes liv og livet i bronzealderen generelt. Tirsdag ser vi nærmere på sygdommen AIDS, og hvordan den blev opdaget og identificeret i 1980’erne, da den begyndte at sprede sig storbyerne. Vi slutter af et helt andet sted onsdag, nemlig hos de danske husmænd på landet i 1800-tallet. Disse mennesker udgjorde de fattigste bønder, og flere kæmper sig gennem livet. Først med stiftelsen af Husmandsbevægelsen, og efterfølgende reformer i 1900-tallet, forbedres dette laveste lags situation sig.

Rigtig god fornøjelse

 

Pompejis sidste dage (1:3)

DR K, onsdag 26. sept. 21:45

Britisk dokumentar fra 2017.

For knap 2000 år siden i år 79 begravede et voldsomt udbrud fra vulkanen Vesuv byen Pompeii og alle dens indbyggere levende. Sammen med en arkæolog og en journalist forsøger historikeren Bettany Hughes at skildre de sidste dramatiske dage før katastrofen. Dele af byen er først nu ved at blive gravet ud, og retsmedicinske undersøgelser og scanninger giver ny viden om ofrene.

 

Historien om 80'erne: En barndom med TV (I)

DR K, torsdag 27. sept. 16:45

Amerikansk dokumentarserie fra 2016.

Her kommer vi med på en tur ned ad 80'ernes memory lane. Serien zoomer blandt andet ind på Ronald Reagans regeringsperiode, aids-krisen, Den Kolde Krig og teknikkens boom. Vi lægger ud med fjernsynets rolle, der for alvor tager fart i 80'erne i form af familiekomedier, talkshows, dramaer og sæbeoperaer.

 

Jagten på forsvundne kunstværker - Leonardo da Vinci og Mona Lisa

DR K, fredag 28. sept. 15:55

Britisk dokumentarserie fra 2014.
(Raiders of the Lost Art)
Gennem historien er nogle af verdens mest fantastiske kunstværker simpelthen forsvundet. De er blevet plyndret, stjålet eller bare blevet væk. Og kun nogle få er kommet til veje igen. Her er historien om tyveriet i 1911 af Leonardo da Vincis berømte 'Mona Lisa' fra Louvre, og hvordan Pablo Picasso blev beskyldt for forbrydelsen. Samt historierne om de mange andre af da Vincis værker, der er gået tabt undervejs og er blevet genfundet.

 

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

Lørdag d. 29. september 14:05 på DR K

Dronning Elisabeth er det fornemmeste bytte, en dansk konge nogensinde har nedlagt. Af så fornem slægt at det meste af Europa i 1400-1500-tallet blev regeret af hendes familie. I begyndelsen var hun intet andet end en adgangsbillet til mere magt og jord. Og måtte dele sin ægtemand Christian 2. med frillen Dyveke og hendes mor Sigbrit. Liv Thomsen fortsætter sin rejse i sporet på de danske dronninger. Endnu engang møder hun nogle overraskende magtfulde kvinder og prøver at se bag myterne - og nogle meget frække kalkmalerier.

 

24 timer vi aldrig glemmer - Tsunamien (5:13)

DR K, lørdag 29. sept. 12:25

Der er dage vi aldrig glemmer. Dage hvor vi husker, hvor vi var, og hvad vi lavede. En af dem er 26. december 2004. Den 26. december 2004 indtræffer det største jordskælv i 40 år vest for Sumatra. Det forårsager en flodbølge der ikke er set magen til i nyere tid. En flodbølge der rejser med op til 900 km i timen og vælter ind over kysterne i Indonesien, Sri Lanka, Afrika, Indien, Malaysia og Thailand. Hele verden lærer den dag et helt nyt ord - tsunami.
Hvordan oplevede man katastrofedøgnet hos Startour Rejser, hos Røde Kors, på TV Avisen, i Udenrigsministeriet og for en dansk familie der var på ferie i Thailand. Vi følger katastrofedøgnet time for time både i Thailand og herhjemme.

 

Det begyndte i Brugsen - Andelsbevægelsens historie

Søndag d. 30. september 16:10 på DR K – Episode 1:3

Grundideen i Brugsforeningen er, at man ved fælleskøb af store partier dagligvarer sælger til medlemmer uden mellemled. Overskud deles som såkaldt dividende. Engang et vigtigt tilskud i den daglige husholdning, og dividenden findes endnu.

Det første andelsmejeri åbnede i 1882. Det første andelsslagteri åbnede i 1887. Organisationsstrukturen havde man allerede fra Brugsen.

 

Nøglen til vikingernes verden

DR K, søndag 30. sept. 18:25

Dokumentar fra BBC fra 2016.

Med en blanding af godt sømandsskab og blodige erobringer lykkedes det gennem mere end 500 år vikingerne at skabe et imperium. De overlevede de barskeste klimaforhold, skubbede grænserne for den menneskelige udforskning og opdagede endda Amerika - 500 år før Columbus. Hvad skyldtes deres succes, og hvorfor forsvandt de pludseligt fra mange af deres territorier netop som de stod på toppen af deres magt? Arkæologen Sarah Parcak rejser fra den skotske østkyst til Island, Grønland og Nordamerika for at løse gåden om det store vikingeimperium.

 

Egtvedpigen

DR K, mandag 1. oktober. 20:00

Tysk dokumentar fra 2017.

Hun var ung og meget modig, men en sommerdag i år 1370 f.v.t. døde hun mellem 16 og 18 år gammel og blev begravet i en gravhøj nær byen Egtved, vest for Vejle. Hvem var hun, hvor kom hun fra? Vi har oplevet oldtidens mennesker som stationære, men takket være den danske arkæolog, Karin Frei, er det nu for første gang ved hjælp af den epokegørende strontium-analyse lykkedes at spore et oldtidsmenneskes færden og kaste lys over en mere eller mindre ukendt epoke, nemlig bronzealderen ca 1700 f.v.t -500 f.v.t.

 

Uopklarede mord (1:6)

DR K, tirsdag 2. oktober 15:50

Seks uopklarede mord, seks ukendte gerningsmænd.

Leif GW Persson, berømt svensk forfatter og kriminolog, begiver sig ud på en rejse i tid og rum for at se nærmere på nogle klassiske, svenske mord fra virkelighedens verden. Han besøger gerningsstederne, gennemgår efterforskningsmaterialet og rekonstruerer forbrydelserne.
I denne første episode tager Persson til Appojaure og møder den pensionerede politibetjent, der i 1984 var en af de første, der ankom til det sted, hvor to personer var blevet fundet døde i et telt, øjensynligt stukket ihjel gennem teltdugen.
Nordvision fra Sverige.

 

Historien om 80'erne: Kampen mod AIDS

Tirsdag d. 02. oktober 16:50 på DR K - Amerikansk dokumentarserie fra 2016.

Her kommer vi med på en tur ned ad 80'ernes memory lane. Serien zoomer blandt andet ind på Ronald Reagans regeringsperiode, aids-krisen, Den Kolde Krig og teknikkens boom. I starten af 1980'erne gjorde en gruppe forskere i Paris en vigtig opdagelse. De identificerede den virus, som pludselig bredte sig i Vestens storbyer. For første gang hørte verden om hiv.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 42, 2018
TV-tips, uge 23, 2019
TV-tips, uge 06, 2019