Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 41, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1124

 

Af Christoffer Quist

Onsdag kan man se det tredje og sidste afsnit af den britisk dokumentarserie fra 2017 ”Pompejis sidste dage”. Serien omhandler vulkanudbruddet for 2000 år siden, som begravede byen Pompeji i aske. I serien forsøger historikeren Bettany Hughes at vise begivenhederne, som de kunne havde set ud. Og så er det onsdag, den nye serie om de danske kongers eskapader begynder. Her med historien om Kong Christian II, Dyveke og Mor Sigbritt. Torsdag kan man se den tysk dokumentar fra 2017 ”Egtvedpigen”. I årene 1370 f.v.t. døde en unge pige i en alder mellem 16 og 18 år gammel. Hun blev begravet i en gravhøj nær byen Egtved, vest for Vejle. Egtvedpigen, som fundet blev kendt som, har i lang tid kun kunnet fortælle os meget lidt om fortiden. Men ved hjælp af ny teknologi kan man nu i dokumentaren få meget mere ud af fortidens fund. Fredag begynder vi weekenden med dokumentarserien ”Århundredets vidner”. Dette afsnit omhandler Første Verdenskrig, hvor 6000 sønderjyder omkom i krigen, efter at de var blevet tvunget med. Sønderjylland var gået tabt efter 1864, og selvom de mange sønderjyder følte sig danske, var området en del af Tyskland, og sdønderjyderne var derfor blevet rekrutteret i den tyske hær.  Lørdag fortsætter vi ved den sønderjyske egn med dokumentaren ”Magtskifte i straffelejren – opgøret i Sønderjylland”. Dokumentaren beskæftiger sig med en af de sjældne kapitler i danmarkshistorien, som er retsopgøret med den del af den sønderjyske befolkning, som havde sympati for og samarbejdede med besættelsesmagten. Modsat andre dokumentarer om retsopgøret, så sætter denne særligt fokus på, hvordan det havde betydning for familierne. Søndag slutter vi weekenden med det sidste afsnit af dokumentarserien ” Et lille land i den store verden”. Dette sidste afsnit har titlen ”Andelsbevægelsens historie”, som beskæftiger sig med den konflikt i 1960’erne og 1970’erne, som var mellem hovedsageligt leveringsmagterne og produktionsmagerne i Danmark. Mandag begynder vi den nye uge med andet afsnit af den nye tyske dokumentarserie fra 2018 ”Hitlers brutale inderkreds”. Serien, som også ligger på Netflix, har haft betydelig succes. Der bliver i serien mesterligt vist hvordan Adolf Hitler, sammen med sine tætteste nazipartileder gik fra at være en ubetydelig politisk faktor til at efterlade det tredje rige i ruiner. Der findes tusinder og atter tusinder af andre dokumentarer om emnet, men hvad der er spændende her er fokus på, hvordan de andre topnazister så Hitler. Tirsdag er der mulighed for at fange det sjette og sidste afsnit af dokumentarserien ”Arven fra kongerne”. I 1700-tallet var Danmark ved at gennemgå en kolossal udvikling på især to fronter, reformation og oplysning. Kongemagten er rigere end nogensinde før og dette betyder bl.a. en opblomstring af byggerier i landet, hvor franskmændene især blev inviteret op for at opfører nye slotte.

-          Rigtig god fornøjelse.

 

Kongelige eskapader – der ændrede danmarkshistorien

Onsdag 10. oktober på DRK 20.45-21.15

Liderlighed har altid været med til at styre os mennesker, men hvor meget har den egentlig fået lov til at styre historiens gang? I denne programserie kigger vi på fire forskellige tidspunkter i Danmarkshistorien, hvor kærlighed, begær og hor på hver sin måde har været med til at ændre historien.
I det første program oplever vi, hvordan en helt almindelig handelskvinde baner sig vej til at blive en af de mest magtfulde personer i Danmark, fordi kongen forelsker sig i hendes datter. Det er historien om Kong Christian II, Dyveke og Mor Sigbritt.

 

Pompejis sidste dage (3:3)

Onsdag 10. oktober på DRK 21:45 – 22:30

For knap 2000 år siden i år 79 begravede et voldsomt udbrud fra vulkanen Vesuv byen Pompeii og alle dens indbyggere levende. Sammen med en arkæolog og en journalist forsøger historikeren Bettany Hughes at skildre de sidste dramatiske dage før katastrofen. Da Vesuv går i udbrud forsøger Plinius den ældre at få sin flåde fra Napoli til Pompeji for at samle overlevende op. Arkæologen, Raksha Dave, prøver at løse gåden om to skeletter fra Pompeji, som man længe har ment var et ægtepar.

 

Egtvedpigen

Torsdag 11. oktober på DRK17:15 – 18:10

Hun var ung og meget modig, men en sommerdag i år 1370 f.v.t. døde hun mellem 16 og 18 år gammel og blev begravet i en gravhøj nær byen Egtved, vest for Vejle. Hvem var hun, hvor kom hun fra? Vi har oplevet oldtidens mennesker som stationære, men takket være den danske arkæolog, Karin Frei, er det nu for første gang ved hjælp af den epokegørende strontium-analyse lykkedes at spore et oldtidsmenneskes færden og kaste lys over en mere eller mindre ukendt epoke, nemlig bronzealderen ca. 1700 f.v.t -500 f.v.t.

 

Århundredets vidner

Fredag 12. oktober på DRK 09:15 – 09:55

I 1998 var det 80 år siden, at danske sønderjyder vendte hjem fra Første Verdenskrig. De var tvunget med i krigen på tysk side. 6.000 faldt i krigen, men de er i dag næsten glemt. Mød blandt andre den 101-årige Laurids Madsen, som slap levende fra Første Verdenskrigs blodige og hæslige skyttegravskrig. En krig der totalt forandrede verden og menneskene.

 

Magtskifte i straffelejren - opgøret i Sønderjylland

Lørdag 13. oktober på DRK 20:00 – 21:00

Mere end 70 år efter afslutningen på 2 verdenskrig fortæller en række vidner fra det tyske mindretal om et sjældent beskrevet kapitel i den danske befrielseshistorie. Omkring 3500 mænd fra det tyske mindretal blev efter befrielsen afhentet og indsat i Frøslevlejren, fordi de havde sympatiseret og samarbejdet med den tyske besættelsesmagt. Dette er deres historie om hvordan retsopgøret i Sønderjylland påvirkede familiers liv og fik konsekvenser for eftertiden. Filmen indeholder en lang række optagelser fra besættelsestiden lavet af mindretallet selv som aldrig tidligere er blevet vist på TV.

 

Et lille land i den store verden - Andelsbevægelsens historie (3:3)

Søndag 14. oktober på DRK 15:45 – 16:15

Der var en gang et land med mange små brugser, mejerier og slagterier, ejet af landmænd, der delte overskuddet, men i løbet af 60erne og 70erne skete der en stærk koncentration i færre og større landbrug og en specialisering i kornproduktion, svin og mejeribrug.
Forretning overfor forening synes at være den evige konflikt i den danske andelsbevægelse.  

 

Hitlers brutale inderkreds - omgruppering (2:10)

Mandag 15. oktober på DRK 21:45 – 22:40

Efter det mislykkede kup i München i marts 1923 ser nazistpartiet ud til at være færdigt, Hitler i fængsel og hans tilhængere spredt. Mens Hitler skriver på 'Min kamp' i fængslet, får han en åbenbaring - magten skal vindes med legitime midler. Og efter en omstrukturering af partiet starter han sin ambitiøse kampagne mod Weimar-regeringen, jødiske bankfolk og amerikanske lån. Men i de brølende 1920'ere interesserer ingen sig for hverken Hitlers brandtaler eller nationalsocialismen.

 

Arven fra kongerne (6:6)

Tirsdag 16. oktober på DRK 14:40 – 15:10

I 1700-tallet blev mange udenlandske kunstnere inviteret til Danmark, deriblandt franskmanden Nicolas-Henri Jardin. Han satte skik på slotshaven i Fredensborg og var derudover arkitekt på en række kongeslotte og andre kendte danske bygninger. I en årrække funklede han som en af de absolutte stjerner inden for kunst og arkitektur i Danmark. Men så gik hans planer med Marmorkirken i vasken, og karrieren sluttede sørgeligt.

 

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 36, 2018
TV-tips, uge 35, 2019
TV-tips, uge 43, 2018