Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 42, 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1212

 

Af Jakob Skibsted Kristensen

Vi begynder med et kig på den spanske borgerkrig der fandt sted 1936-1939. Konflikten er ofte betragtet som en øvelse forud for den verdenskrig, der skulle ramme verden kort efter, og flere lande fra mange forskellige politiske ståsteder sendte mænd og udstyr til Spanien. Heriblandt 500 danskere. Torsdag kigger vi nærmere på Christian Flors indædte kamp for at få det dansk sprog til at blomstre i det tysk-dominerede Slesvig i 1800-tallet, der blandt andet bød på de to slesvigske krige, der endte med nederlaget i 1864. Fredag kigger vi nærmere på nogle af de fantastiske borge og slotte, der ligger i England, heriblandt Buckingham Palace. Lørdag skal det handle om Europas Svigermor – Dronning Louise – og hendes forhold til Louise Rasmussen, bedre kendt som grevinde Danner, der var gift med Frederik d. 7. Det var to meget forskellige kvinder, der ikke kunne udstå hinanden. Deres uvenskab handlede om kongelighed, klassekamp og kvindebilleder. Og er en del af en større fortælling om 1800-tallet, hvor Danmark gennemlever en forrygende udvikling fra enevælde til demokrati. Vi bliver ved de kongelige søndag, da det her skal handle om kongelige eskapader, der i dette program er fortællingen om, hvordan Christian IV's stormende forelskelse og kærlighed til den unge adelskvinde Kirsten Munk kommer til at præge kongen og hans regeringstid. Mandag skal det derimod handle om Niels Bohr og atommodellen. Niels Bohrs atommodel er indirekte forudsætningen for atombomben, men også for de computere, lasere og mobiltelefoner, moderne mennesker er afhængige af i dag. Al informationsteknologi er således vokset ud af Bohrs opdagelse i 1913, og man anslår, at en tredjedel af verdensøkonomien hviler på kvantefysikken. En dansker der virkelig kan siges at have haft indflydelse på verdenshistorien. Tirsdag slutter vi af med en tur til søs. Her skal vi kigge på livet som sømand. I mange århundreder har det ikke kun været havets kræfter, man skulle frygte til søs, mange krige og konflikter har ligeledes også været udkæmpet på verdenshavene. Tænk bare vikinger og andre pirater, samt de senere store europæiske krige. Om bord på Fregatten Jylland giver programmet et indblik i livet ombord på et krigsskib i 1800- og 1900-tallet.

 

Rigtig god fornøjelse

 

De satte livet på spil - Krigen i Spanien.

Onsdag d. 17. oktober 14:30 på DR K – Episode 1:2

500 danskere tog af sted for at kæmpe i den spanske borgerkrig 1936-1939. Det var en blodig og kaotisk krig i en tid, hvor alle værdier var i spil. 150 danskere faldt, mens mange af dem, der kom hjem, blev behandlet som kriminelle eventyrere. To døtre fortæller, hvad der drev deres fædre af sted til krigen, og om, hvordan man aldrig talte om det bagefter. En af dem mødte aldrig sin far.

 

Opdagelsen af Jylland: Til kamp for det danske sprog

Torsdag d. 18. oktober 15:25 på DR K

Danmark kunne have været væsentligt mindre, hvis ikke en mand havde gjort en særlig indsats i 1840-erne. Christian Flors indædte kamp for at få dansk sprog til at blomstre i det tysk-dominerede Slesvig spiller en vigtig rolle for, at Danmark bliver det land, vi kender i dag. Indtil 1800-tallet er Danmark en stormagt, men i løbet af bare 50 år går vi statsbankerot, mister flåden, og vi taber både Norge og Sønderjylland. Eliten leder efter svar på hvordan de genskaber nationen - og de finder svarene i Jylland!

 

Storbritanniens fantastiske slotte

Fredag d. 19. oktober 17:10 på DR K - Dokumentarserie fra BBC fra 2014.

Britiske slotte er storslåede og historiefyldte, og de rummer spor, der gør os klogere på kongedømmets natur. Mange monarker gik nemlig op i arkitektur, skønhed og elegance. Nogle så meget, at de næsten bragte nationen på fallittens rand. Kom med og besøg nogle af Storbritanniens fantastiske slotte, når turen går forbi The Banqueting House og Buckingham Palace. Episode 3 kommer lige bagefter.

 

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

Lørdag d. 20. oktober 13:45 på DR K

Dronning Louise var hele Europas svigermor. Hendes historie er en ægte askepotfortælling om den smukke prinsesse, der blev gift med den fattige prins og vandt det halve kongerige.

På sin rejse i sporet på den smukke og dannede dronning Louise støder Liv Thomsen på en anden og langt mere kontroversiel Louise: Louise Rasmussen, kendt som grevinde Danner, gift med Frederik den 7. De to Louise'r kunne ikke fordrage hinanden. Deres uvenskab handlede om kongelighed, klassekamp og kvindebilleder. Og er en del af en større fortælling om 1800-tallet, hvor Danmark gennemlever en forrygende udvikling fra enevælde til demokrati.

 

Kongelige Eskapader - der ændrede danmarkshistorien

Søndag d. 21. oktober 18:40 på DR K

Kong Christian IV og Kirsten Munk.

Liderlighed har altid været med til at styre os mennesker, men hvor meget har den egentlig fået lov til at styre historiens gang?

I denne programserie kigger vi på fire forskellige tidspunkter i Danmarkshistorien, hvor kærlighed, begær og hor på hver sin måde har været med til at ændre historien. Dette program er fortællingen om, hvordan Christian IV's stormende forelskelse og kærlighed til den unge adelskvinde Kirsten Munk kommer til at præge kongen.

 

Niels Bohr - danskeren der ændrede verden

Mandag d. 22. oktober 12:40 på DR K

I 2013 var det 100 år siden Niels Bohr udviklede sin geniale atommodel. Den står i dag som en af de mest banebrydende opdagelser i verdenshistorien. Hans atommodel er indirekte forudsætningen for atombomben, men også for de computere, lasere og mobiltelefoner, moderne mennesker er afhængige af i dag.

Al informationsteknologi er således vokset ud af Bohrs opdagelse i 1913, og man anslår, at en tredjedel af verdensøkonomien hviler på kvantefysikken. Han var ikke kun en genial videnskabsmand, men også en stor humanist, en renæssancemand, en verdensborger, der omgik nogle af verdenshistoriens førende skikkelser. Niels Bohr var danskeren, der ændrede verden, og dette er historien om mennesket og videnskabsmanden Bohr og hans enorme betydning.

 

Den umulige fred, 1918-1924

Mandag d. 22. okt. 22.35 på DRK

Fransk dokumentar fra 2018.

Første Verdenskrig (1914-18), af Storbritannien og Frankrig stadig kaldt, Den store Krig, ophørte med våbenhvilen i november 1918, men den efterfølgende fredsafslutning var en katastrofe, der i rigtig mange lande førte til en stigende tilslutning til totalitære ledere og regimer. Den store krig blev afsluttet efter fire års hårde kampe, og efter denne totale krig, følte mange af de overlevende, at verden var svundet ind til en 'afgrund af lidelse'. Originaltitel: Apocalypse - An Impossible Peace - 1918-1924

 

Sømand af verden - Krigen

Tirsdag d. 23. oktober 17:55 på DR K – Episode 5:5

At være sømand er også at være soldat. I hvert fald når landet er i krig. I århundreder har krig og konflikt været en del af livet til søs. På den ene side har det været civile søfolk, der har bemandet kongens krigsskibe. På den anden side har sømænd i mange perioder været under angreb fra fjendtlige krigsskibe og pirater. På Fregatten Jylland får man en virkelig god fornemmelse af livet ombord på et krigsskib i 1800-tallet, og vi fortæller om kunsten at håndtere de tunge kanoner og at amputere ben og arme under dækket, men også om hvad der sker med krigsførelsen til søs under 1. og 2. verdenskrig

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 7, 2020
TV-tips, uge 41, 2019
TV-tips, uge 39, 2018