TV-tips uge 10. 2018
Menu
Forrige artikel

TV-tips uge 10. 2018

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 816

Af Jakob Skibsted Kristensen

I denne uge begynder vi med et blik på EF-afstemningen i 1972. Spørgsmålet delte den danske befolkning, men skabte også intern splid i de politiske partier. Afstemningen endte med et ja, men selvom EF i dag hedder EU, raser debatten stadig, senest efter Brexit. Torsdag skal vi se på flyvemaskinens historie og nogle af de opfindere, der gjorde det muligt for mennesket at erobre luftrummet. Fredag skal det handle om matematikeren Gordon Welchman der var blandt de kodebrydere i Bletchley Park, der under 2. Verdenskrig spillede en vigtig rolle for de allieredes sejr over Nazityskland. Welchmans arbejde stoppede dog ikke der. For på godt og ondt, er det også Welchmans banebrydende arbejde inden for trafikanalyse, der har muliggjort det moderne overvågningssamfund og ikke mindst brugen af metadata. Lørdag skal det handle om et af Danmarks allerførste rejsebureauer. At en præst fra Tjæreborg skulle være den, der gjorde rejser så billige, at enhver kunne få råd til en uge under sydens palmer, var der nok ikke mange, der havde gættet. De økonomiske problemer i 80’erne førte til, at firmaet endte sammen med Spies Rejser. Søndag skal det handle om reformation og renæssance i Danmark. Her skal vi se nærmere på, hvordan det gik til, at vi blev protestanter i Danmark, og Christian d. 4’s regeringsperiode, der bød på nationale opture, men også store nedture og mørke perioder i landets historie. Mandag kigger historikeren Sam Willis på nogle af de vigtige øjeblikke i militærhistorien, der førte til ændringer i måden at føre krig på. Fra de brutale sværdslag ansigt til ansigt og den rædsel de nye langbuer skabte til den eksplosive kraft af krudt og kugler. Hver innovation har ført til ændrede måder at føre krig på, og Willis starter derfor helt tilbage i slutningen af vikingetiden med Bayeuxtapetet. Tirsdag slutter vi af med et kig på vores Dronnings forfædre og navnesøster, nemlig Margrethe d. 1, der regerede Danmark fra 1376-1412. Hun var uden sidestykke den mest magtfulde danske kvinde i middelalderen og grundlagde den såkaldte Kalmarunion, der forenede Danmark, Norge og Sverige i en skandinavisk union. Unionen holdte dog ikke længe efter hendes død, men var stadig en unik periode i både dansk og skandinavisk historie.   

 

Rigtig god fornøjelse

 

Det splittede Danmark - EF-afstemningen i 1972

Onsdag d. 07. marts kl. 9:35 på DR K

"Tabte arbejdspladser og merpriser på hårde hvidevarer?" Eller "opgivelse af national selvstændighed og kultur?". Det var de skrækscenarier, der i 1972 prægede valgkampen om det europæiske fællesmarked, EF. Spørgsmålet splittede et Danmark under omvæltning. Studenterne gjorde oprør, kvinderne ville ind på arbejdsmarkedet, og landbobefolkningen flyttede fra land til by. Oprøret nåede helt ind i partiernes egne rækker, hvor de unge og de gamle stod delt i spørgsmålet om EF-medlemsskab. Valgkampen fra 1972 endte som bekendt med et ja - men har rystet danskernes forhold til Europa lige siden. Mød fire politikere, der var med til at skrive et af Danmarkshistoriens vigtigste kapitler, som stadig kan sætte følelserne i kog.

 

Genierne: Brødrene Wright vs. Glenn Curtis

Torsdag d. 08. marts kl. 16:50 på DR K - Amerikansk dokumentarserie fra 2015.

Se historien om de mænd og kvinder som gennem opfindsomhed og nyskabelse ændrede den måde, vi lever på. Det lykkedes i 1903 brødrene Orville og Wilbur Wright at holde en flyvemaskine tungere end luften flyvende i næsten et minut. Desværre besluttede de at holde bedriften hemmelig og gjorde det derfor muligt for flypioneren Glenn Curtis at fremstille og sælge sine egne fly.

 

Kodebryderen der hackede Hitler

Fredag d. 09. marts kl. 17:15 på DR K - Britisk dokumentar fra 2015.

Matematikeren Gordon Welchman (1906-85) var blandt de legendariske kodebrydere i Bletchley Park, der under 2. Verdenskrig var afgørende for de allieredes sejr over Nazityskland. Efter krigen flyttede Welchman til USA som en af pionererne i computerrevolutionen og ansat i er firma, der var leverandør til det amerikanske forsvar. Det er Welchman banebrydende arbejde inden for trafikanalyse, der har muliggjort det moderne overvågningssamfund og ikke mindst brugen af metadata.

 

Fra baggård til big business - Charterpræsten om Tjæreborg Rejser

Lørdag d. 10. marts kl. 11:20 på DR K – Episode 1:5

Han lærte danskerne at rejse. Idéen, der gjorde præsten fra Tjæreborg til charterkonge var rejser, der var så billige, at enhver kunne få råd til en uge under sydens palmer. I de første år var rejsebureauet et chatol i præstegården, men rejserne gik som varmt brød, og da Tjæreborg Rejser var på sit højeste i midten af 70'erne var det blevet Europas største rejseselskab.

Men den økonomiske krise i 80'erne sammen med spørgsmålet om, hvem der skulle overtage efter pastor Krogager, sendte Tjæreborg Rejser i armene på ærkerivalen Spies.

 

Historien om Danmark: Reformation og renæssance

Søndag d. 11. marts kl. 15:15 på DR K

Lars Mikkelsen fortæller om Christian den 4., som var konge i renæssancen. Det er en tid, hvor religion og en ny version af kristendommen gennemstrømmer alt og som kirkens nye overhoved er det kongen, der har ansvaret for, at danskerne er fromme kirkegængere. En opgave Christian den 4. forvalter med strenghed og som betyder, at helt almindelige mennesker kan dømmes for trolddom og brændes på bålet. I programmet undersøger et forskerteam også liget af en mere end 300 år gammel biskop.

 

Krigens brutale våben - Fra sværd til maskingevær

Mandag d. 12. marts kl. 20:00 på DR K – Episode 1:3 - Dokumentar fra BBC fra 2017.

Nyskabelser i våbenfremstilling har altid formet krigen. Historikeren Sam Willis fortæller her om de vigtige øjeblikke i militærhistorien, der førte til ændringer i måden at føre krig på. Fra de brutale sværdslag ansigt til ansigt og den rædsel de nye langbuer skabte til den eksplosive kraft af krudt og kugler. Han begynder med at studere det berømte Bayeuxtapet, der skildrer det enorme våbenarsenal William Erobreren havde samlet til invasionen af England i 1066.

 

På sporet af dronningerne - 600 års Danmarkshistorie

Tirsdag d. 13. marts kl. 16:30 på DR K – Episode 1:6

I over 40 år har Danmark haft en kvinde som regent. I den anledning drager Liv Thomsen ud på en rejse i sporet af de danske dronninger. Hun møder seks fascinerende, farverige og vidt forskellige dronninger, som alle har sat deres aftryk på Danmarkshistorien. I første program handler det om Margrethe den 2.s navnesøster, som regerede i middelalderen.

Margrethe den 1. var en genial politisk statsmand og strateg, som formåede at samle Danmark, Norge og Sverige i ét rige. Hun levede i en tid, hvor pesten, krige, sørøvere og kriser hærgede landene, men hvor kvinder rent faktisk kunne opnå religiøs, kulturel og politisk magt.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips uge 08, 2018
TV-tips, uge 34, 2018
TV-tips, uge 24, 2018