Menu
Forrige artikel

TV-tips, uge 10, 2019

Kategori: Nyheder og aktiviteter
Visninger: 1206

 

Af Jakob Skibsted

Da vi nærmer os både et folketingsvalg og et Europaparlamentsvalg, vil det måske være relevant med et kig tilbage på nogle af danmarkshistoriens tidligere mere spektakulære valg. Onsdag i 24 timer vi aldrig glemmer kigges der nærmere på Jordskredsvalget i 1973, hvor to helt nye partier kom ind i folketinget, og de gamle partier fik sig noget af et chok. Torsdag kigger vi nærmere på et stykke verdenshistorie set gennem en danskers øjne. I december 1989, lykkedes det i løbet af en uge at vælte den rumænske kommunistleder Nicolae Ceausescu. Danske Mirella Hansen, der var til stede, fortæller om den dramatiske hændelse. Det blev en kortvarig, men dog meget blodig revolution. Fredag fortæller Lars Mikkelsen om Danmark i 1800-tallet, som er den periode i Danmarkshistorien, hvor enevælden afskaffes, og hvor danskerne får deres første grundlov og folkestyre. Lørdag kan man følge med i hverdagen i Huset på Christianshavn, hvor Hr. Olsen har påtaget sig at digte en sang til sin bror og dennes kones sølvbryllup. Et projekt som alle i huset snart bliver involveret i. Søndag fortæller Dronning Margrethe II om sit liv og hvordan historien har set ud fra hendes synsvinkel. Hvordan oplever Dronningen sit land og sit folk? Og hvordan er det at være regent for os danskere? Vi inviteres indenfor i tv-stuen på Fredensborg Slot, hvor Dronningen kommenterer gamle arkivoptagelser og deler sine egne, personlige minder fra begivenhederne, heriblandt besættelsen. Mandag tager vi til USA, hvor det skal handle om tre amerikanske familier der har været med til at forme verden som vi kender den. De tre industrifamilier Ford, Firestone og Edison, stod hinanden nær både forretningsmæssigt og privat, og var alle en del af den teknologiske udvikling som USA - og verden - gennemgik i 1900-tallet. Tirsdag skal det handle om den italienske mafia. Og om dennes forhold til den italienske stat og regeringer.

Rigtig god fornøjelse

 

24 timer vi aldrig glemmer - Jordskredsvalget i 1973

Onsdag d. 6. marts kl. 13:35 op DR K

Den 4. december 1973 skal danskerne til valg. En advokat med en trækprocent på nul og en socialdemokrat, der stifter et nyt parti, bliver hovedpersoner i det folketingsvalg, der senere bliver døbt jordskredsvalget. De gamle etablerede partier udfordres af to nye, Fremskridtspartiet og Centrumdemokratiet, og Mogens Glistrup og Erhard Jakobsen bliver valgets helt store vindere. Antallet af partier i Folketinget øges fra fem til ti og en tredjedel af folketingets medlemmer skiftes ud efter valget. Dansk politik er for evigt forandret.

 

Min Verdenshistorie - Mirella og Ceaucescus fald

Torsdag d. 7. marts kl. 14:45 på DR 2 - Dansk dokumentarserie fra 2013

I december 1989 er Mirella Hansen 18 år. I dagene omkring jul er Mirella på juleferie med sin mor i hovedstaden Bukarest, da ferien pludselig bliver afbrudt. Det bliver en kort, men blodig revolution. På bare en uge lykkedes det at vælte Ceausescu fra magten i 1989 og Mirella befinder sig midt i de dramatiske begivenheder.

 

Historien om Danmark: Grundloven, folket og magten

Fredag d. 8. marts kl. 20:00 på DR 1

Lars Mikkelsen fortæller om 1800-tallet, som er den periode i Danmarkshistorien, hvor enevælden afskaffes og hvor danskerne får deres første grundlov og folkestyre. Men kampen for et mere lige og retfærdigt samfund er lang, og kræver store ofre undervejs. Ikke mindst for de laveste klasser i samfundet, bondebefolkningen og den gryende arbejderbevægelse. Og i slutningen af århundredet resulterer en anspændt situation mellem bondepartiet Venstre og godsejerpartiet Højre i et attentat på den siddende regeringschef Estrup.

 

Huset på Christianshavn

Lørdag d. 9. marts kl. 18:50 på DR K

Gensyn med Huset på Christianshavn, hvor Hr. Olsen har påtaget sig at digte en sang til sin bror og dennes kones sølvbryllup. Et projekt som alle i huset snart bliver involveret. Næste afsnit følger igen lige efter kl. 19.20.

 

Dronning Margrethe

Søndag d. 10. marts kl. 18:55 på DR K - Erindringer fra Danmark.

Dronning Margrethe ser tilbage på nogle af de danmarkshistoriske begivenheder fra hendes levetid, der har sat særlige spor i hendes erindring, og som har haft betydning for hendes opfattelse af Danmark og danskerne. Hvordan oplever Dronningen sit land og sit folk? Og hvordan er det at være regent for os danskere? Vi inviteres indenfor i tv-stuen på Fredensborg Slot, hvor Dronningen kommenterer gamle arkivoptagelser og deler sine egne, personlige minder fra begivenhederne.

Vi hører blandt andet om, hvordan Dronningen oplevede besættelsen, Jens Otto Krags afgang som statsminister, fodboldsejren ved EM i 92 og regeringsoverdragelsen efter det nyligt overståede valg. Vi er også med på Dronningens sommertogt og ser private optagelser fra Dronningen og Kronprinsens tur med hundeslæde i Nordgrønland.

 

USA i farver - industriens giganter

Mandag d. 11. marts kl. 20:00 på DR K - Amerikansk dokumentar fra 2018.

I første halvdel af 1900-tallet stod USA i front for verdens industrielle udvikling. Landet gennemgik en teknologisk revolution, der skulle komme til at ændre livet for alle. I spidsen for den stod de tre familier Ford, Firestone og Edison, der stod hinanden nær både forretningsmæssigt og privat. Hidtil usete arkivoptagelser og sjældne privatoptagelser fortæller historien i farver.

 

Italien og mafiaen - en blodig pagt

Tirsdag d. 12. marts kl. 12:45 på DR K - Italiensk dokumentar fra 2017.

Mordene på dommerne Falcone og Borsellino på Sicilien i 1992 er blevet tolket som hævnmord, beordret af lederen af den sicilianske Cosa Nostra,Toto Riina, mod de to mænd, der havde dedikeret deres liv til at komme mafiaen til livs. Men nu tyder meget på, at nogle i den italienske stats hjerte havde en finger med i spillet. Det kunne være historien om de farlige relationer, der har været mellem den italienske stat og mafiaen siden 2. Verdenskrig.

Forrige artikel
Se relaterede artikler
TV-tips, uge 43, 2019
TV-tips, uge 19, 2019
TV-tips, uge 10, 2020